Afgelopen donderdag had ik weer eens een zitting bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam, afgekort de OK. De betrokken ondernemingsraad en de bestuurder verschilden van mening over de vraag of een al wat ouder sociaal plan van toepassing was op een reorganisatie die in 2017 plaatsvond.
Om haar een beetje eigen te maken met de gang van zaken tijdens een zitting van de OK, had ik een stagiaire uit onze sectie Medezeggenschap meegenomen. Het was voor haar de eerste keer dat ze bij een OK was. En waar wij advocaten gewend zijn dat rechters zich vrij terughoudend opstellen, was haar verbazing groot dat het er bij de OK juist zo actief aan toe ging.
Kritisch ondervraagd
Ik was mijn pleidooi nog nauwelijks begonnen, of ik kreeg al een vraag van een van de rechters over iets waar ik pas later op in zou gaan. En zo ging dat eigenlijk de gehele zitting door: de voorzitter van de ondernemingsraad, de bestuurder en hun beider advocaten werden voortdurend kritisch ondervraagd.
Wie voor het eerst bij de OK komt krijgt de indruk dat hij op de Poolse landdag belandt. Maar wie er vaker komt weet wel beter. Dit is de manier waarop de OK zich een goed beeld probeert te vormen van wat op het eerste gezicht een ingewikkelde zaak betreft. Niet alleen juridisch, maar doorgaans ook feitelijk.
Eigenlijk zelfs heerlijk
Voor een advocaat is het eigenlijk zelfs heerlijk als een rechter op deze wijze een soort interactieve sessie maakt van een zitting. Toegegeven, je bent na afloop redelijk leeg, maar je kunt ook voldaan zijn met de wetenschap dat de leden van de OK bekend zijn met alle ins en outs van de zaak. Dat voorkomt echte verrassingen.
Ga ook eens kijken, zou ik zeggen. Zeker voor or-leden is dat leuk en leerzaam. De OK houdt iedere donderdag zitting. Op de site van het Hof vind je de agenda, zodat je weet wat je te wachten staat. Op naar Amsterdam dus, zou ik zeggen! En maak er meteen een héél dagje van.
Joost van Mierlo is advocaat bij De Voort Advocaten | Mediators www.devoort.nl
WOR, uitgave 2018
Geheel up-to-date: deze herziene uitgave van WOR, Wet op de ondernemingsraden editie 2018. Naast uitgebreide toelichtingen is ook de jurisprudentie bijgewerkt en zijn eerdere wijzigingen nader aangevuld.
Geef een antwoord