Voor het eerst is in Nederland een cao afgesloten met concrete afspraken over gelijke beloning van mannen en vrouwen. In de cao, van Aegon, staat dat als er ongelijkheid in het beloningsbeleid wordt geconstateerd, het bedrijf actie onderneemt in overleg met de centrale ondernemingsraad en de vakbonden.
In het akkoord belooft Aegon voor februari 2019 te onderzoeken hoe het met de huidige beloning van mannen en vrouwen in het bedrijf gesteld is. Geconstateerde ongelijkheden zullen vervolgens in overleg worden weggenomen.
Volgens de FNV is het voor het eerst dat een werkgever een dergelijke cao-afspraak maakt. Ook het CNV en De Unie waren bij het akkoord betrokken.
Een mooie stimulans voor andere bedrijven
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong ziet de afspraak als ‘een mooie stimulans’ voor andere bedrijven om mannen en vrouwen gelijk te belonen. ‘Helaas is het ook hard nodig om een wet met sancties te krijgen, zodat er een verplichting is om te bewijzen dat je vrouwen en mannen gelijk beloont.’
Gedurende de looptijd van de cao, tot 1 juli 2020, krijgen de Aegon-medewerkers een structurele loonsverhoging van 4,5%; op 1 september 2% en per 1 juli 2019 2,5%. Verder wordt, met terugwerkende kracht, de eigen bijdrage van de pensioenpremie verlaagd met ruim 1%.
De partijen hebben ook een regeling afgesproken waardoor oudere werknemers minder kunnen gaan werken, met behoud van een volledige pensioenopbouw. Er is eveneens een onderhandelingsresultaat bereikt over vernieuwing en verlenging van het sociaal plan bij Aegon.
Ondernemingsraad mag afspraken maken over arbeidsvoorwaarden
Ondernemingsraden hebben niet de bevoegdheid om een cao overeen te komen. Maar de ondernemingsraad kan wel afspraken maken over arbeidsvoorwaarden.
Lees ook:
- Werkgever trapt vaak in valkuil ongelijke beloning
- Or als onderhandelaar bij cao-afspraken
- Kabinet wil ‘stevige maatregelen’ voor meer vrouwen aan de top
Ondernemingsraad en Arbeidsvoorwaarden
Steeds vaker kan per onderneming eigen arbeidsvoorwaardenbeleid worden gemaakt. Leer alles over bevoegdheden van de ondernemingsraad op het gebied van arbeidsvoorwaarden tijdens de opleiding Or & Arbeidsvoorwaarden.
Het is toch heel bijzonder: In de cao, van Aegon, staat dat als er ongelijkheid in het beloningsbeleid wordt geconstateerd, het bedrijf actie onderneemt in overleg met de centrale ondernemingsraad en de vakbonden.
Dat beloningsbeleid maken ze toch ook zelf?
Dus als ze beleid maken wat ongelijkheid brengt dan ondernemen ze zelf actie???
Ik begrijp het niet meer