Zowel de ondernemingsraad als de verpleegkundige adviesraad van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) staat achter het besluit van het bestuur om het Bronovo-ziekenhuis te sluiten. Ook de cliëntenraad van het HMC steunt de plannen. Maar er zijn wel zorgen over de snelheid van de sluiting en er klinkt kritiek.
Onder het HMC vallen Westeinde en Bronovo in Den Haag en Antoniushove in Leidschendam-Voorburg. Volgens HMC-bestuursvoorzitter Paul Doop is het te duur om de drie locaties open te houden en moet Bronovo gesloten worden, zo meldde hij donderdag. Het bestuur voorziet ‘een 0%-volumegroei’ voor ziekenhuizen vanaf 2022. Ook het huidige personeelstekort bij Bronovo speelt een rol in het besluit.
Bronovo sluit uiterlijk in 2024
Het Bronovo ziekenhuis sluit per 1 juli aanstaande in de weekenden. Het wordt dan een weekziekenhuis voor poliklinische en planbare zorg. Alle acute zorgfuncties en de verloskunde gaan dit jaar naar HMC Westeinde. Vervolgens is het de bedoeling dat de resterende zorgverlening in Bronovo tussen 2022 en 2024 wordt overgenomen door HMC Antoniushove en HMC Westeinde. Bronovo sluit uiterlijk in 2024.
Het HMC Westeinde heeft ook te maken met personeelsgebrek en kampt met een tekort aan ruimte. Er moet nog een moeder-kind centrum worden gebouwd. Het ziekenhuis wordt uitgebreid met 80 bedden en er komen 200 parkeerplaatsen bij.
Zorgen over de snelheid van de overgang
De ondernemingsraad staat achter de plannen voor sluiting van Bronovo maar maakt zich zorgen over de snelheid van de overgang. De or noemt het in een brief, in het bezit van de NOS, ‘essentieel’ dat de raad van bestuur de tijd neemt die nodig is om het gekozen scenario zo goed mogelijk uit te werken. ‘De patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg, voor zowel patiënt als personeel, dienen hierbij gewaarborgd te zijn.’
De verpleegkundige adviesraad (var) wijst op het personeelstekort in HMC Westeinde. Dat tekort zal volgens de var opgelost moeten zijn als de acute zorg van Bronovo verplaatst is naar Westeinde. De verpleegkundigen uiten ook hun zorgen over de patiëntveiligheid.
De medisch specialisten in het Bronovo-ziekenhuis staan in meerderheid achter de beoogde sluiting, maar zijn niet tevreden over de snelheid waarmee de betrokkenen hun mening over de reorganisatieplannen moesten geven. Door het mogelijk te snel doorvoeren van de plannen kunnen de kwaliteit en veiligheid van zorg in het geding kunnen komen, waarschuwen ze.
Cliëntenraad dringt aan op zorgvuldige uitwerking
Ook de cliëntenraad zet in een schriftelijke reactie vraagtekens bij de snelheid van de uitvoering. De wijze waarop het HMC-bestuur tot nu toe heeft overlegd over de sluiting stelt de cliëntenraad ook niet gerust. De cliëntenraad schrijft volgens de NOS niet in te kunnen stemmen met de termijnen, ‘dan nadat uitwerking in een zorgvuldig gevoerd proces met interne en externe partijen heeft plaatsgevonden’.
Het bestuur zegt het plan in dialoog met alle belanghebbenden te willen toetsen op draagvlak. Het HMC-bestuur belooft ‘verdiepende gesprekken’ te gaan organiseren aan dialoogtafels. Dat overleg wordt gevoerd met de betrokken zorgverleners in de regio Haaglanden, vertegenwoordigers van gemeenten, wijkverenigingen en zorgverzekeraars.
‘Snelle vooruitgang in de zorg vraagt om investeringen’
Het HMC-bestuur wijst in een verklaring op de huidige snelle vooruitgang op het gebied van preventie, medische zorg en medische technologie. Door nieuwe toepassingen van eHealth zal ook betere zorg in de thuissituatie mogelijk worden. Voor deze ontwikkelingen zijn investeringen nodig, zegt het bestuur, waarvoor HMC met de nieuwe koers ruimte wil maken.
In totaal werken bij de HMC-ziekenhuizen ruim 4000 medewerkers en 350 medisch specialisten. Volgens het bestuur zullen er geen gedwongen ontslagen vallen door het sluiten van het Bronovo-ziekenhuis.
Lees ook:
- Aanstormende disruptie in de zorg vereist visie or
- Or 3.0 in de zorg: neem de regie over vernieuwing
Houd als or aansluiting bij de veeleisende veranderingen in de zorg en kom op 16 april naar het congres Or in de zorg.
Bekijk het uitgebreide programma.
Geef een antwoord