Mensen met zware beroepen moeten AOW krijgen op 66-jarige leeftijd. Dat zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland aan de vooravond van de grote stakingsactie van vakbonden op 18 maart voor een beter pensioen. De werkgevers hopen met hun standpunt de vakbonden over te halen weer deel te nemen aan het vastgelopen pensioenoverleg.
Over welke beroepen als ‘zwaar’ kunnen worden aangemerkt wordt al lange tijd gediscussieerd. De drie werkgeversorganisaties willen een lijst opstellen met zware beroepen. Het geld voor de vervroegde AOW vanaf 66 jaar moet toegekend worden door het kabinet, vinden de werkgevers.
De werkgevers zijn ook van mening dat mensen met een zwaar beroep die eerder met pensioen gaan, geen AOW-premie meer hoeven te betalen. Dat kan hen een paar honderd euro per maand schelen.
Zwaar beroep: ‘Erg moeilijk om een goede definitie te vinden’
Vakbond FNV ziet geen heil in een lijst met zware beroepen. Volgens FNV-pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga is het erg moeilijk om daar een goede definitie voor te vinden.
De vakbond wil dat de AOW-leeftijd niet alleen voor mensen met zware beroepen, maar voor iedereen op 66 jaar bevroren moet worden. En de boete die de werkgever moet betalen als een werknemer met 66 wil stoppen moet van de baan, zeggen de bonden.
Koolmees: ‘Grote financiële gevolgen’
Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken heeft het vastzetten van de AOW op 66 jaar ‘grote financiële gevolgen’ voor de pensioenfondsen. De pensioenpremie zal volgens de minister dan omhoog moeten met 10 tot 15% en dat gaat ten koste van de loonruimte van werknemers. Koolmees vindt dat duidelijk moet zijn dat als 66 jaar de norm zou worden, werkgevers en werknemers er zelf flink aan zullen moeten meebetalen.
De werkgevers hebben geen toezegging gedaan over meebetalen. Toch zien ze mogelijkheden voor een pensioenakkoord door de stijging van de AOW-leeftijd af te vlakken. ‘Dat we eerder stoppen in zware beroepen mogelijk maken met maatwerk, net zoals dat bijvoorbeeld in Oostenrijk gebeurt.’ Oostenrijk werkt al jaren met een maatwerkregeling voor zware beroepen. De werkgeversvoorzitters roepen de vakbeweging op terug te komen aan de overlegtafel.
Landelijke actiedag maandag 18 maart
Vakbonden FNV, CNV en VCP organiseren op 18 maart een landelijke actiedag voor het pensioen. Er zijn acties aangekondigd voor Schiphol, Groningen, Leeuwarden, Heerlen, Eindhoven, Arnhem, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staakt het openbaar vervoer 66 minuten.
In andere sectoren wordt het werk eveneens neergelegd. In de bouw, de metaal en de schoonmaak is opgeroepen tot een 24-uursstaking. ook in de havens van Rotterdam, Amsterdam en Zeeland wordt maandag gestaakt.
‘Vakbeweging zet zaag in de verkeerde boom’
De drie werkgeversvoorzitters, Calon, De Boer en Vonhoff, schreven onlangs in een open brief in het FD dat de vakbeweging de zaag in de verkeerde boom zet voor stakingen die de bonden bij bedrijven houden.
De werkgeversvoorzitters wijzen naar het laatste pensioenoverleg eind vorig jaar. ‘We waren er op een haar na uit. Het laatste brandende punt was de AOW-leeftijd. Iets waar ondernemers geen enkele invloed op hebben aangezien dat kabinetsbeleid is. Toch gaat de vakbeweging nu bij bedrijven staken. Dat is vreemd. Ondernemers willen die rekening niet betalen.’
Lees ook:
- Kabinet bouwt in 10-puntenplan verder aan pensioen
- Wijziging pensioenwet en WOR per 1 januari
- Pensioen: initiatief or geboden
- Tool: bereken de ingangsdatum van de AOW (SVB)
Blijf op de hoogte! Bezoek de Or wetgeving- en actualiteitendag. In één van de workshops komen de ontwikkelingen, rechten en mogelijkheden rond pensioenen uitgebreid aan bod.
De Or wetgeving- en actualiteitendag wordt gehouden op 26 maart 2019.
In één dag ben je helemaal op de hoogte van het nieuwe arbeidsrecht, pensioenen en regels rond ziekteverzuim.
Volledig eens met de grens van 66 jaar voor mensen met zware beroepen. Uiteraard allereerst omdat deze groep al een veel hoger gezondheidsrisico loopt dan andere groepen. Op de tweede plaats omdat er nog steeds (te)veel werklozen zijn van jongere leeftijd die in dit “gat” kunnen springen. Op de derde plaats de enorme verschillen in pensioenleeftijden binnen de EU.Landen als Italië, Frankrijk en Griekenland hebben allen aanzienlijk lagere pensioenleeftijden. Daar betalen we vanuit Nederland aan mee. Laten we eerst voor onze eigen mensen zorgen. De overheid moet primair voor de financiering opdraaien. En niet door belastingverhogingen, maar door andere prioriteiten in de nationale begroting te stellen.
Ik vind dat iedereen moet kunnen stoppen met werken met 66 jaar. Zeker ook als je dan al meer dan 45 jaar onafgebroken aan het werk bent.