De kantonrechter kwalificeert de rechtsverhouding tussen Deliveroo en haar bezorgers niet als een overeenkomst van opdracht, maar als een arbeidsovereenkomst.
In 2018 oordeelde de rechter in een geding dat tussen een Deliveroo-bezorger en Deliveroo een overeenkomst van opdracht bestond. Onlangs lag dezelfde vraag voor aan de rechter. Ditmaal was de procedure aangespannen door vakbond FNV, die vond dat de rechtsverhouding tussen de bezorgers en Deliveroo geldt als arbeidsovereenkomst.
Eerst een arbeidsovereenkomst, daarna een ‘partnerovereenkomst’
Sinds 2015 werkten bezorgers van Deliveroo op basis van een arbeidsovereenkomst. Begin 2018 besloot Deliveroo dat bezorgers alleen nog op basis van een overeenkomst van opdracht (een ‘partnerovereenkomst’) konden werken. De vakbond vond dat er niets was veranderd, en dat de partnerovereenkomsten moesten worden aangemerkt als arbeidsovereenkomsten.
Volgens de rechter zijn alle omstandigheden relevant bij de beoordeling of het gaat om een arbeidsovereenkomst. Bezorgers hebben belang bij het zich aanmelden voor een ‘sessie’ (de bezorger krijgt onder meer extra inlogfaciliteiten en genereert meer inkomen), en de vrijheid een bestelling te weigeren is begrensd.
Vrijwel inhoudsloos
De mogelijkheid van de bezorger zich te laten vervangen, is in bepaalde gevallen ‘vrijwel inhoudsloos’ en staat een gezagsverhouding niet in de weg. Ook betekent de manier van betalen (per bestelling tegen een niet-onderhandelbaar tarief) niet, dat geen sprake is van ‘loon’ volgens art. 7:610 BW.
Inschrijving bij de KvK wijst vaak op het bestaan van een overeenkomst van opdracht; maar die inschrijving heeft Deliveroo verplicht en betekent daarom niets. Deliveroo heeft een ruime instructiebevoegdheid tegenover de bezorger. De partnerovereenkomst kent geen aspecten die uitdrukkelijk wijzen op zelfstandig ondernemerschap van de bezorgers, en geen relevant verschil met de periode waarin werd gewerkt met een arbeidsovereenkomst.
De kantonrechter concludeert dat de rechtsverhouding moet worden aangemerkt als arbeidsovereenkomst en dat Deliveroo onder de cao Beroepsgoederenvervoer valt.
Commentaar
Steeds meer bedrijven maken gebruik van zogenoemde ‘platformarbeid’, waarbij zzp’ers via een app werk toebedeeld krijgen. Deze constructie biedt zzp’ers vrijheid en bedrijven hoeven geen werkgeverspremies af te dragen. Op grond van deze uitspraak zouden platformwerkers een arbeidsovereenkomst kunnen claimen.
Rechtbank Amsterdam, 15 januari 2019, ECLI:NL:RBAMS:2019:198
Ester Damen is advocaat bij Kennedy van der Laan.
Lees ook:
- Oordeel over Deliveroo kan grote gevolgen hebben
- Medezeggenschap bij platformarbeid: tijd voor update WOR
Ontwikkel jezelf op de Or Workshopdag!
Waarin wil jij jezelf ontwikkelen? Kies uit een scala aan workshops. Binnen één dag naar optimaal functioneren dankzij de Or Workshopdag op 21 mei.
Geef een antwoord