Deze ‘hekjescombinatie’ gebruik ik regelmatig sinds mijn vorige column voor dit medium. ‘De ondernemingsraad bevordert naar vermogen de zorg van de onderneming voor het milieu.’ Dit typte ik naar aanleiding van de eerste klimaatdemonstraties door scholieren, in de commentaren vaak meewarig besproken met allerlei niet al te positieve connotaties.
Werknemers hebben het toch een stuk makkelijker, was mijn redenering. Vanuit de WOR hoef je niet eens te staken om iets te kunnen doen voor het klimaat, medezeggenschappers hebben zelfs de plicht om er mee bezig te gaan.
Nadat ik de column had ingeleverd vond ik dat ik mezelf er wel makkelijk vanaf maakte. Roep iets, zeg dat anderen iets moeten doen (‘Aan de bak dus!’) en verder zelf lekker doorgaan met wat ik normaal doe. Dat begon te kriebelen, misschien was het wel de nakende lente.
Vandaar #Art28lid4WOR
Ik realiseerde me dat een hekjescombinatie (beter bekend als hashtag, oftewel #) in allerlei sociale media vaak wel kan werken om de aandacht op iets te vestigen. Leuk is dat dit soms ook door anderen wordt overgenomen. Vandaar #Art28lid4WOR. Leek me wel geschikt.
Voor oningewijden geheimtaal, waar slaat dit op. Voor iets meer ingewijden een mogelijke frons, artikel 28 WOR, wat was dat ook alweer? Voor sommigen een directe herkenning: die milieuverplichting, wat grappig. Ik ben het dus gaan gebruiken, soms in commentaren op interessante artikelen, soms in concrete oproepen. Zie gelukkig dat het een heel klein beetje navolging krijgt.
Er is me toch wat aan de hand!
Wat meer dan een klein beetje was, was de uitbreiding van de discussie rondom klimaatverandering. Zeker niet alleen vanwege de jeugddemonstraties, al helemaal niet vanwege mijn column, maar er is me toch wat aan de hand!
De coalitie ging opeens overstag, net voor de provinciale verkiezingen: ‘we moeten meer doen aan het klimaat’. Ondernemingsraden van een groot aantal grote bedrijven komen met een open brief (revolutionaire actie, pluim voor de durf).
Een partij die niet zo heel veel prijsgeeft over de eigen plannen, maar het een waanzin vindt dat er geld wordt uitgegeven aan maatregelen die de verandering van het klimaat kunnen tegengaan boekt een monsteroverwinning in de strijd om zetels in Provinciale Staten en Eerste Kamer. Klimaat is hot, in ieder geval in woorden.
De discussie is een raar goed
Reden om dan maar niet door te gaan met #art28lid4WOR? Voor mij niet, zeker niet. De discussie is een raar goed, op dit moment in Nederland en de rest van de wereld.
Het lijkt er toch wel heel erg op dat door de mogelijkheid om veel informatie te vergaren en te verspreiden (onder andere door het wereldwijdeweb, dit jaar zijn 30-jarige verjaardag vierend) het steeds lastiger wordt om met elkaar te praten en naar elkaars argumenten te luisteren. Overal is wel een weerwoord op te vinden. “Ja, ik las laatst …”
Ook zijn er zoveel problemen in dit land, in de top 5 van gelukkige landen staand, dat het lastig is keuzes te maken, al helemaal als je de consequenties van de keuze in de eigen portemonnee voelt. Snap ik.
Maar (misschien zelfs wel ja maar) als we wachten op de ander, kijken naar wie er allemaal minder goed op weg zijn, luisteren naar wie het allemaal beter weten, wat hebben we dan nog aan geld als de zeespiegel zover is gestegen, de droogtes in bepaalde gebieden steeds erger worden, de overstromingen in andere gebieden steeds vaker voorkomen, insecten bijna zijn uitgestorven omdat alle onkruid wordt weggespoten?
Ondernemingsraden hebben van de wetgever een belangrijke taak gekregen
Ik heb de waarheid niet in pacht, weet af en toe niet wat ik moet geloven, maar weet wel dat we moeten veranderen, ons bewust moeten zijn dat we niet kunnen blijven wachten. De ondernemingsraden hebben hier van de wetgever een belangrijke taak in gekregen: #art28lid4WOR. Niet als het hen uitkomt, maar naar vermogen.
En wat is jullie vermogen? Ik hoop dat dit een onderwerp wordt waarin de invloed van de ondernemingsraden, in het belang van het voortbestaan van een bloeiend bedrijf, ook over 50 jaar, groot gaat worden.
Er zijn heel veel mogelijkheden, in een volgende column kom ik hier graag op terug. En ik zou het wel heel leuk vinden als ik hierbij voorbeelden kan aanhalen die ik heb gezien op FB, Twitter en LinkedIn, met de hekjescombinatie #art28lid4WOR.
Servaas Beunk is zelfstandig trainer/adviseur bij De Nieuwe Grens Trainingen. info@denieuwegrens.nl
Lees ook:
- Waakzame or: meer doen met artikel 28
- Ondernemingsraden: ‘CO2-taks stort ons in de rode cijfers’
- Grip krijgen op VGWM-beleid; praktische tips voor de or
De opleiding Or & VGWM zet de echte veranderingen in de Arbowet helder voor je op een rij. Zo krijg je goed inzicht in de positie van de or en de VGWM-commissie als het gaat om het arbobeleid.
Een waar woord Servaas!
Waarom niet gebruik gemaakt van het initiatiefrecht om de bestuurder uitleg te laten geven voor zijn keuze?
De hashtag zal ik gaan opnemen in mijn internet-vocabulaire 😉