De meerderheid van de werkgevers in Nederland maakt zich zorgen over de pensionering van hun babyboom-personeel. Een kwart van de bedrijven ziet het vertrek van oudere werknemers en daarmee het verdwijnen van kennis en ervaring zelfs als ‘een zeer grote bedreiging’.
Niet alleen dreigt door de uittocht van babyboomers een personeelstekort, ook is er de opgave om met opleidingen en nieuw personeel het wegvallen van kennis te compenseren. De breed gedeelde bezorgdheid blijkt uit een onderzoek onder 500 acquirerende managers en directeuren bij publieke en private organisaties, uitgevoerd door Market Probe in opdracht van recruitmentbureau Robert Half.
‘Goed anticiperen op de uitstroom’
Het is van groot belang om nu goed te anticiperen op de aanstaande uitstroom van babyboomers, bij organisaties maar ook op macroniveau, zegt managing director Frédérique Bruggeman van Robert Half. Uit het onderzoek blijkt volgens haar dat veel managers de effecten van de vergrijzing hebben onderschat.
De vergrijzing heeft mogelijk te lang in de schaduw gestaan van een ander nijpend probleem: de groeiende personeelskrapte. Maar de vergrijzing van de bevolking is een feit en de babyboomgeneratie vormt een kapitale bron van kennis en know-how, zegt Bruggeman. Ze wijst op de verantwoordelijkheid van de werkgevers. Zij moeten maatregelen nemen die de gevolgen van het vertrekkend personeel kunnen opvangen.
Grote uitdaging: het aantrekken en behouden van talent
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de werkgevers zich probeert voor te bereiden op het vertrek van de oudere generatie. Bijvoorbeeld door teams met werknemers uit verschillende generaties samen te stellen. Werkgevers moeten er wel rekening mee houden dat jongeren minder loyaal zijn dan de oudere werknemers. Jongeren zijn meer gericht op persoonlijke ontwikkeling, hechten meer waarde aan hun werk-privébalans en kunnen mede door de personeelskrapte makkelijker van baan wisselen.
Volgens Robert Half zien werkgevers in het aantrekken en behouden van talent dan ook een grote uitdaging. Die uitdaging komt ook tot uiting in cijfers van het CBS. Het statistiekbureau meldde onlangs dat de arbeidsdeelname in de jongere leeftijdsgroepen in de eerste drie kwartalen van 2019 niet of nauwelijks is toegenomen.
Personeelsbeleid en de ondernemingsraad
De ondernemingsraad kan met het oog op de veranderende arbeidsmarkt, de personeelskrapte en het personeelsbeleid in de eigen organisatie een initiatiefvoorstel doen. De werkgever kan het boeien en binden van personeel verbeteren door bijvoorbeeld te zorgen voor een betere werksfeer, meer flexibiliteit en ontwikkelmogelijkheden. De or heeft bij een te veranderen aannamebeleid instemmingsrecht op grond van artikel 27 lid 1 e WOR.
Lees ook:
- Personeelskrapte en aannamebeleid: 9 tips voor de or
- Als hr niets doet: op cursus om personeel te binden
- Het grote or-belang van strategisch HRM
- Maatwerk voor pensioen? Dit kan de or doen
Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Dit is natuurlijk korte termijn denken. Ben je 10 á 15 jaar verder dan zijn deze Babyboomers voor een groot deel overleden. Dan zijn er weer minder mensen in de zorg nodig, wordt er minder geconsumeerd etc. waardoor er weer minder personeel nodig is.
Ook het probleem op de huizenmarkt is tijdelijk want als de babyboomers er uiteindelijk niet meer zijn zijn ook al die woningen vrij gekomen.
De generatie na de babyboomers hadden minder kinderen, de tijd van de pil, en dan spelen er wellicht heel andere zorgen.
Als een kwart van de werkgevers zich zorgen maakt over de pensionering van hun babyboom-personeel omdat daarmee kennis en ervaring verdwijnt, waarom staat er dan nog steeds in cao’s dat een medewerker verplicht is te vertrekken als hij de pensioen’gerechtigde’ leeftijd bereikt? Er zijn genoeg mensen die dan nog willen doorwerken hoor, maar dan moeten dit soort cao-obstakels met spoed uit de weg worden geruimd.
Van wanneer dateert dit artikel? De babyboom generatie is geboren tussen 1946-1955 (aldus CBS).. Hiervan is dus al een groot deel met pensioen.
Gezien de huidige levensverwachting zijn over 10, 15 jaar de meeste babyboomers zeker niet overleden aangezien her de periode 1946 tot 1961 dus geen korte termijndenken maar kortzichtig denken en je huiswerk niet op orde hebben…..
Over huiswerk gesproken, babyboomers kregen al minder kinderen en de pil werd voor het eerst op babyboomer vrouwen toegepast…
Persoonlijk zet ik in op de generatie Z ( na 1995 ) en de generatie daarna want de kennis en instelling van sommige vertegenwoordigers van de patat generatie en met name de millennials geven weinig vertrouwen op de korte en langere termijn 🙂