Slechts een kwart van de ondernemingsraden gebruikt het wettelijke scholingsrecht volledig. Een slim scholingsplan kan helpen om dat te verbeteren. Daar hebben de ondernemingsraad en ook de bestuurder veel baat bij.
Door Marianne den Boef
Een ondernemingsraad is vaak drukbezet. Overleggen, standpunten voorbereiden en de achterban goed informeren vragen veel tijd. Vandaar dat scholing vaak te weinig aandacht krijgt. Ook hebben niet alle or-leden evenveel behoefte aan scholing.
Check welke vaardigheden in huis zijn en welke ontbreken
Zo blijft veel capaciteit en talent in ondernemingsraden onbenut. Jammer, want een or die zich regelmatig schoolt is een goede gesprekspartner voor de bestuurder en is beter in staat de medewerkers te vertegenwoordigen. Het uitgebreide scholingsrecht is vastgelegd in artikel 18 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR).
Scholingsplan stimuleert en geeft richting
Het helpt enorm om te werken met een scholingsplan; het stimuleert en geeft richting. Het biedt de bestuurder inzicht in hoe en met welk doel een or zich schoolt. Het plan biedt de or grip en inzicht in de eigen behoeftes aan scholing. Die kan per or-lid sterk verschillen omdat er altijd ervaren en minder ervaren or-leden zijn.
Het advies van de SER-Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) aan ondernemingsraden is daarom om periodiek zo’n scholingsplan op te stellen. De SER heeft daardoor een tool ontwikkeld die de ondernemingsraad in vijf stappen op weg helpt.
Stappenplan scholing voor de ondernemingsraad
De stappen van het scholingsplan:
Stap 1: Inventarisatie
De eerste stap maakt duidelijk waar de or staat en hoe die zich wil manifesteren. Welke visie heeft de or op medezeggenschap? Welke kennis en vaardigheden zijn binnen de or aanwezig? Ook speelt hier de vraag: hoe het gaat met de organisatie? Wat speelt er in de markt?
Stap 2: Scholingsbehoefte
Hiermee stelt de or de scholingsbehoefte vast van de or en de afzonderlijke or-leden. Welke kennis en vaardigheden ontbreken of moeten verder geschoold worden?
Belangrijk is ook om na te gaan welke onderwerpen tijdens de zittingsperiode aan de orde komen. Spelen er vragen rond digitalisering of overnames? Dient zich nieuwe wet- en regelgeving aan? Ook is het essentieel om te checken welke vaardigheden in huis zijn en welke ontbreken, zoals: schrijven, vergaderen, netwerken, onderhandelen, organiseren. De or kan daarbij eventueel hulp inschakelen. Denk aan een bestuurder, ambtelijk secretaris of afdeling personeelszaken.
Stap 3: Hoe?
Stap 3 gaat over hoe (verdere) scholing concreet te organiseren. Het is verstandig hierover breed informatie te verzamelen, in de organisatie maar ook buiten. Wissel eventueel ervaringen uit met andere ondernemingsraden of deskundigen. Bij het zoeken naar een opleidingsbureau kan de or kiezen voor een opleider met het Stichting SCOOR-RMZO-certificaat. Dat garandeert dat de opleider kwaliteit biedt en duidelijk is over de gehanteerde tarieven.
Stap 4: Organisatie
Bij stap 4 gaat het om het vastleggen van de scholingsbehoefte in het scholingsplan.
Heldere leerdoelen horen daar in thuis, inclusief een planning, een budget en welke deskundigen helpen om de leerdoelen te realiseren. Een tussentijdse evaluatie mag ook niet ontbreken. In deze stap bespreken or en bestuurder het scholingsplan.
Stap 5: Evaluatie
De laatste stap is evaluatie: zijn de leerdoelen behaald? Hebben alle or-leden hun kennis en vaardigheden kunnen bijspijkeren? Wat ging er goed en wat kan beter? Wat zijn lessen voor de toekomst?
- Bekijk de gehele scholingsplan-tool op de site van de SER.
Lees ook:
Scholingsplan maken? Kom naar de Studiedag Ambtelijk Secretaris
Leer hoe je als ambtelijk secretaris samen met de or een gedegen scholingsplan kan opzetten, tijdens de Studiedag Ambtelijk Secretaris op 29 september 2020. Je krijgt nieuwe inzichten in actualiteiten en handvatten om je kennis in 1 dag bij te spijkeren.
Een exclusieve dag om jezelf te ontwikkelen! Bekijk het programma.
Geef een antwoord