‘Binnen onze organisatie is iedereen ontzettend druk bezig met de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). De Wnra is op 1 januari dit jaar in werking getreden, waarbij onze ambtenaren van het ministerie (bijna) dezelfde rechtspositie krijgen als ‘gewone’ werknemers in de private sector. Wij vragen ons als ondernemingsraad af of we iets over het hoofd zien, want veel werk komt er tot nu toe niet echt op ons af?’
‘Onze ambtenaren hebben per 1 januari een arbeidsovereenkomst gekregen en we hebben te maken met de Cao Rijk 2020. Alle medewerkers hebben een cursus gevolgd, er is een projectgroep gevormd en een stappenplan opgesteld voor de invoering. Onze ondernemingsraad is intensief betrokken bij alle stappen. Overal lezen we dat we ons goed moeten voorbereiden en dat er veel werk op ons afkomt.’
Door Helmi Kaskens
Ik kan mij voorstellen dat jullie je afvragen wat er van jullie verwacht wordt. In beginsel is jullie rol beperkt bij de implementatie van de wet en de gevolgen daarvan. De arbeidsvoorwaarden en de onderhandelingen over de nieuwe cao zijn vooral het domein van de vakorganisaties.
- Tip! Tijdens het Congres Or in de overheid – Wnra in de praktijk op 12 mei leer je precies hoe de Wnra de praktijk van de medezeggenschap raakt. Bijvoorbeeld in de sessie De impact van de WNRA op de or werkzaamheden.
Daarbij veranderen de arbeidsvoorwaarden inhoudelijk niet veel, en blijft jullie pensioen van ABP ook hetzelfde. De werkzaamheden, jullie werkrelaties en jullie werkplek veranderen ook niet. Wat wel verandert, is dat het private arbeidsrecht van toepassing is en dus ook het private ontslagrecht en de Wab (Wet Arbeidsmarkt in Balans).
Wat betreft jullie bevoegdheden klopt het dat deze beperkt zijn. Jullie hoeven geen advies (25) te geven en of instemming (27) te verlenen voor de invoering van de Wnra.
Wel staat in de WOR (art. 28) dat jullie de taak hebben om toe te zien op een juiste toepassing van de arbeidsvoorwaarden. Jullie hebben de rol om ervoor te zorgen dat de implementatie van de Wnra zorgvuldig verloopt. Tijdige afstemming, goede voorlichting en heldere communicatie met jullie medewerkers horen hierbij.
Jullie kunnen de bestuurder adviseren over de communicatie, en signalen bespreken met de bestuurder als deze communicatie niet helder is.
Een rol voor de lokale regelingen
Ook is voor jullie een rol weggelegd bij de totstandkoming van de lokale regelingen, het personeelsreglement. Het kan zijn dat bepaalde regelingen niet meer actueel zijn, of achterhaald zijn door bijvoorbeeld rijksbrede afspraken. Denk bijvoorbeeld aan een vergoeding voor een beeldschermbril.
Jullie kunnen input leveren voor de bestaande regelingen, voorstellen doen voor nieuwe regelingen en de regelingen kritisch tegen het licht houden. In de toekomst kan jullie betrokkenheid gevraagd worden bij afspraken die voortvloeien uit de Cao Rijk, of bij afspraken over onderwerpen die niet in de cao geregeld zijn. Afstemming met de betrokken bonden is daarbij aan te raden. Maak duidelijk op welke overlegtafel over de onderwerpen afspraken gemaakt moeten worden, om onduidelijkheden te voorkomen.
- Lees ook: Wnra: wat is de rol van or en vakbonden?
Kortom, blijf alert op taken die kunnen voortvloeien uit de Wnra, en blijf op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving. Het hoort bij je rol om te zorgen dat medewerkers op een zorgvuldige wijze geïnformeerd worden. Dus zorg ervoor dat jullie zelf ook weten wat er op jullie af komt, nu en in de toekomst.
Helmi Kaskens is trainer/coach info@kaskensadvies.nl
Lees ook:
- Politiek primaat: wanneer trekt een rechter de grens?
- Politiek primaat versus Wnra: ‘Or staat 1-0 achter’
- Download de gratis Whitepaper Wnra en de impact voor de medezeggenschap
Tijdens het Congres Or in de overheid – Wnra in de praktijk op 12 mei hoor je precies hoe de invoer van de Wnra de praktijk raakt. Met onder meer aandacht voor arbeidsrecht en de Wab en de rol en positie van de or.
Geef een reactie