In de hoop dat u in deze tijd op mijn column zit te wachten, kan ik, zelfs als ik iets anders zou willen, niets anders dan schrijven over de wereld met corona. Zelden zo’n voor de hand liggend onderwerp gehad en tegelijkertijd weet ik haast niet waarmee ik zou kunnen beginnen.
De grootste vragen die boven de markt hangen zijn natuurlijk: hoe loopt dit af en hoe gaan we verder? De waaier aan mogelijkheden die zich via allerlei kanalen aandient, zegt wat mij betreft meer over de mensen die die boodschappen verkondigen, dan dat ze een helder beeld schetsten van de (nabije) toekomst.
Van ons nationale bittergarnituur Jort Kelder, namens angstige werkgevers, tot aan dromerige vergezichten van futuristen waarin alles anders wordt omdat het virus ons eindelijk de gelegenheid geeft om af te komen van een systeem waar we toch al vanaf wilden. Never waste a good crisis.
Alsof we nooit anders hebben gedaan
Ik ben een eeuwige optimist en mijn eerste reactie was: dit gaat snel voorbij. Er komt een snel herstel met relatief beperkte schade. De 1,2% van het beste scenario van het CPB? Zou mooi zijn. Tekenen we voor. En dan vast gauw weer verder waar we waren gebleven, want we zijn als mensen slechte leerlingen. Naarmate het beeld scherper wordt, is duidelijk dat het nog wel even duurt voordat we de zaak echt onder controle hebben.
Inmiddels zitten mijn collega’s en ik trainingen te verzorgen per internet en adviseren we onze ondernemingsraden en bestuurders al even elektronisch over alle maatregelen in hun bedrijven, alsof we nooit anders hebben gedaan.
Hoe combineer je preventieve gezondheidsmaatregelen met het voorkomen van een gebrek aan liquiditeit? Door inventiviteit en het in aanmerking komen voor goede maar ietwat complexe overheidsmaatregelen. Als ondernemingsraad deel van de oplossing zijn, maar wel vragen blijven stellen. En meer van dat prachtigs, wat er nog steeds echt wel toe doet, ook al is het op kleine schaal.
We hebben geen flauw idee
De enige realistische vaststelling nu, is dat wat anders een beetje verborgen is onder een hoop kouwe drukte, ineens weer eens pijnlijk zichtbaar is geworden: we hebben geen flauw idee van de toekomst en we hebben er al helemaal geen controle over. Waar het leven ogenschijnlijk veilig was, leven we nu achter de gordijnen als target van een virus, dat zich daar totaal niet van bewust is want de vijand is onbewust bekwaam. Ook dat nog.
Met de rampen die we kunnen voorzien, zoals klimaat, is het al lastig sturen naar een oplossing. Laat staan met dit soort rampen die weliswaar voorspeld zijn in algemene zin, maar die nooit specifiek gemaakt kunnen worden. Want dat er ooit een geglobaliseerd virus zou komen was wel bekend. Maar dit virus op dit moment, dat was echt niet te voorspellen.
Zo zijn er ook nog een paar supervulkanen in de wereld die kunnen uitbarsten, valt er vast nog wel eens een komeet uit de lucht en zien we ooit nog wel eens een super-tsunami. Mogelijk met nog veel grotere gevolgen.
Koesteren van de mensen waar je van houdt
Weten dat je kwetsbaar bent en daarmee leven, koesteren van de mensen waar je van houdt. Bijdragen waar je kunt. En proberen op een fatsoenlijke manier je geld te verdienen, hopend dat je werk je werk blijft en je bedrijf niet omvalt, als werkgever of werknemer. Het leven is in één keer weer bedrieglijk eenvoudig en angstwekkend basaal. En geruststellend tegelijkertijd met mensen die adequaat reageren, organiseren en hard werken met een grote vanzelfsprekendheid. De andere kant van de medaille.
Als kleine columnist wens ik u ook heel veel strekte waar dat nodig is. Blijf gezond. De wereld wordt wel weer anders. Op een manier die we nu echt nog niet kunnen bedenken.
André van Deijk is senior consultant bij www.orconsultancy.nl / a.van.deijk@orconsultancy.nl
Wat doet corona met jouw or? Stuur een filmpje of een blog!
Hoe functioneert jullie ondernemingsraad in deze coronacrisis? Wat raakt jou in deze tijd als or-lid? Dat wil de redactie van OR/net en OR/magazine graag weten. Meld je bevindingen in een video of blogje.
In je filmpje of je blogje kan elk or-aspect rond corona aan de orde komen: wat zijn de zorgen, bijvoorbeeld met betrekking tot steunmaatregelen en de rechten van het personeel, hoe gaat het contact met de al of niet thuiswerkende achterban, en met de bestuurder? Wat denkt de or van de toekomst? Of wil je complimenten of tips overbrengen?
Stuur je filmpje of blogje naar ormagazine@vakmedianet.nl. Een selectie van de bijdragen plaatsen we op ornet.nl.
Geef een reactie