Vakbond CNV zegt het ‘schandalig’ te vinden dat werkgevers volgens de bond hun uitzendkrachten massaal de laan uitsturen. Inmiddels zit bijna de helft (49%) van alle uitzendkrachten in Nederland zonder werk door de coronacrisis, meldt het CNV. ‘Terwijl de overheid werkgevers met miljarden steunt om uitzendkrachten in dienst te houden’, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
In Nederland werken in totaal ongeveer 275.000 mensen als uitzendkracht. Volgens het CNV hebben in de afgelopen weken 137.000 uitzendkrachten hun werk verloren, en dat zijn volgens Fortuin ‘zeer schokkende cijfers’.
Fors minder betaald
Bijna de helft van de uitzendkrachten die nog wel werk hebben, zegt volgens het CNV fors minder betaald te krijgen omdat er minder werk is. 40% is bang om binnenkort zijn baan te verliezen. De cijfers komen uit een recent onderzoek dat Maurice de Hond hield onder een representatieve groep van ruim 500 uitzendkrachten.
Uitzendbureau (en marktleider) Randstad gaf dinsdag 7 april volgens de vakbonden het goede voorbeeld door als eerste uitzendbureau voor haar uitzendkrachten een beroep te doen op de NOW-regeling, die ook voor flexwerkers voorziet in een loonkostensubsidie.
Inmiddels heeft ook uitzendgroep Adecco laten weten gebruik te maken van de NOW-regeling. Vakbond FNV vindt dat meer uitzenders hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de steun moeten aanvragen.
‘Uitzendkrachten hebben nauwelijks rechten’
Piet Fortuin van het CNV zegt dat 80% van de uitzendkrachten ook al nauwelijks rechten heeft. Volgens hem gaat het om matige loondoorbetaling bij ziekte, beperkte pensioenopbouw en onvoldoende ontslagbescherming. ‘Er is alle reden om dit zo snel mogelijk aan te passen’, zegt Fortuin.
De bond wijst ook op een recent onderzoek waaruit blijkt dat veel uitzendkrachten zich onveilig voelen op de werkvloer door het Coronavirus. Van de uitzendkrachten zegt 24% dat de werkgever geen goede maatregelen treft om hen te beschermen tegen het virus.
NOW-regeling voor uitzendkrachten
Volgens de NOW-regeling kunnen uitzendwerkgevers een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten. Voor uitzendwerkgevers gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere werkgevers. Als de uitzendkracht door de opdrachtgever (de inlener) is teruggestuurd en het uitzendbeding is ingeroepen, dan kan het uitzendbureau de uitzendkracht een tijdelijk contract aanbieden voor de duur van de tegemoetkoming.
Branche-organisatie van uitzendbureaus ABU zegt binnenkort eigen onderzoeksresultaten te zullen publiceren over de gevolgen van de coronacrisis voor uitzendkrachten.
Geef een antwoord