Ik ben or-lid en zit thuis, inmiddels herstellend, en kreeg een uitnodiging om een overlegvergadering bij te wonen. Bij aanvang werd ik toch door een van de aanwezige directieleden verzocht de ruimte te verlaten omdat ik ‘ziek thuis’ ben. Klopt dit?
Over het wel of niet aanwezig kunnen of mogen zijn bij een vergadering bij ziekte (in geval van een or-lid) bestaat veel onduidelijkheid.
Standpunt bedrijfsarts
De stelregel is dat de bedrijfsarts hier een standpunt over moet innemen. Is het voor jouw gezondheid positief om een link met de organisatie te houden door het bijwonen van een vergadering, dan is het mogelijk dat je tijdens je ziekte wel or- of overlegvergaderingen bijwoont.
Dan is het bijwonen van or-vergaderingen onderdeel van de re-integratie-inspanningen, en dient dit als zodanig opgenomen te zijn in je re-integratieplan. Als de bedrijfsarts hierop ‘ja’ zegt, dan zal hij dit moeten doorgeven aan de casemanager (met jouw goedvinden), en is het dus ook mogelijk voor jou om vergaderingen bij te wonen.
Mocht een directie ondanks een positief advies van de bedrijfsarts ‘nee’ zeggen, dan is mijn advies dat je dat opneemt met je bedrijfsarts. Bij een geschil over het re-integratieplan kun je een deskundigenoordeel (second opinion) via het UWV aanvragen. Ook de ondernemingsraad heeft dan een standpunt in te nemen en kan druk uitoefenen bij de bestuurder om zijn visie te herzien.
- Tip: Het OR Jaarboek 2020 geeft helder en bondig een praktische uitleg aan bevoegdheden, werkwijze en faciliteiten van de ondernemingsraad.
Een strikte uitleg van het gegeven ‘or-werk = werk’
Als jullie directie op het standpunt staat dat geen enkel ziek or-lid (ongeacht de ziekte: gebroken been of anders) aanwezig mag zijn bij een overleg, dan is dat een strikte uitleg van het gegeven ‘or-werk = werk’. Maar aan de andere kant zegt de Wet Poortwachter dat een zieke zoveel mogelijk werkzaamheden moet blijven doen die hij/zij wel kan doen, of alternatief werk.
Vanuit die invalshoek is het juist goed om als or-lid binding te hebben met de organisatie via het bijwonen van vergaderingen, ook al kun je je andere werkzaamheden (nog) niet uitvoeren – dit in het kader van re-integratie.
In de praktijk
In de praktijk zie je verschillende varianten: een ziek or-lid komt in or- én overlegvergaderingen maar is als toehoorder aanwezig (dus zegt niets); een ziek or-lid doet volledig mee met het overleg. Of een or-lid kan opstarten met zijn re-integratie in de or, of het or-lid gaat pas weer functioneren in de or als hij meer dan 50 procent is gere-integreerd.
Alles hangt af van je persoonlijke situatie én het standpunt van de bedrijfsarts.
- Bovenstaande vraag is beantwoord via de gratis vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door het CAOP. Heb je ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Lees ook:
Tip! Het OR Jaarboek 2020
Het OR Jaarboek 2020 geeft helder en bondig een praktische uitleg aan bevoegdheden, werkwijze en faciliteiten van de ondernemingsraad. Het boek helpt ieder lid van een ondernemingsraad om efficiënt en snel de informatie te vinden die hij of zij nodig heeft.
Geef een reactie