In deze crisistijd mogen wij thuiswerken. Maar als we geen werk hebben door bijvoorbeeld uitstel van opdrachten, dan mogen we niet thuiszitten en worden wij verzocht om naar het werk te komen en daar ‘niks’ te doen. Kan dit gevraagd worden van de medewerkers?
Je moet je werkgever erop wijzen dat zowel jijzelf als anderen in deze tijd een extra gezondheidsrisico lopen. De oproep is, zeker als je geen vitaal beroep hebt, om thuis te blijven. De werkgever is verantwoordelijk voor jouw welzijn en gezondheid.
Wellicht kun je wel in redelijkheid en billijkheid bezien of je af en toe een vakantiedag wilt opnemen. Ook daartoe kun je niet worden verplicht. Voor meer informatie over het regeringsbeleid verwijs ik je naar: Maatregelen tegen het coronavirus (RIVM).
- Bovenstaande vraag is beantwoord via de gratis vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door het CAOP. Heb je ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Lees ook:
- Verschil tussen mening arbodienst en het RIVM?
- Vakanties verzetten vanwege coronacrisis?
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten
- Veel werkgevers verlangen bijdrage van werknemer
Or wetgeving en actualiteitendag: een online live seminar op 10 juni
Arbo-adviseur Koen Langenhuysen gaat tijdens het seminar op 10 juni in op recente arbo-ontwikkelingen, uiteraard ook in het kader van corona. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Bekijk het programma!
Kennisbank OR in de praktijk: nu met 50% korting!
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier. Neem nu een abonnement met 50% korting!
Wanneer er geen dringende noodzaak is om te komen werken, kan er van medewerkers niet gevraagd worden om naar het werk te komen en daar ‘niks’ te doen. Zeker niet wanneer dit onnodige gezondheidsrisico’s kan opleveren.
Weet dat er een recente uitspraak is gedaan door de voorzieningenrechter in een soortgelijke zaak. Volgens de rechter is het in strijd met goed werkgeverschap om werknemers te verplichten naar het werk te komen als er geen werk is en (in de situatie van dat bedrijf) er ook geen werk meer komt. Die uitspraak stond los van gezondheidsrisico’s; die risico’s geven nog een extra dimensie om de verplichting ter discussie te stellen.
Zie ook https://www.ornet.nl/blog/2020/02/27/rechter-stelt-or-uniport-in-het-gelijk/