Met een coronaprotocol kunnen werkgevers voldoen aan hun zorg- en informatieplicht voor de maatregelen die ze nemen voor hun werknemers om veilig te kunnen werken. Inmiddels is er een groot aantal protocollen en praktijkvoorbeelden beschikbaar voor branches en sectoren. De kans is groot dat het instemmingsrecht geldt voor maatregelen van het protocol die op bedrijfsniveau worden genomen.
Een coronaprotocol is feitelijk een schriftelijke toepassing van de richtlijnen van het RIVM, vertaald naar de werkvloer. In de protocollen staan onder meer regels over afstand houden, looproutes, hygiëne en bescherming, de omgang met bezoekers en klanten en de informatievoorziening.
Een bedrijf of organisatie kan aanpassingen doen of aanvullingen toevoegen aan een branche-protocol. Werkgeversorganisaties en de Rijksoverheid presenteren de coronaprotocollen en praktijkvoorbeelden sinds kort op de website mijncoronaprotocol.nl.
- Tip! De ondernemingsraad is belangrijk als het gaat om veilig en gezond werken. Zeker met alle veranderende werkomstandigheden door de coronamaatregelen. Laat je daarom tijdens de Studiedag Arbo voor de OR op 15 december in één dag bijpraten over alle actualiteit!
Coronaprotocol en instemmingsrecht
Gezien de aard van de maatregelen is het van belang dat de ondernemingsraad en zo mogelijk de arbodienst en de preventiemedewerker nauw worden betrokken bij het opstellen of toepassen van het coronaprotocol. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht voor een voornemen tot vaststelling, wijziging of intrekking van een regeling op het gebied van arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en het re-integratiebeleid.
- Tip: Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier.
Het plan van aanpak
Een coronaprotocol is op bedrijfsniveau niet verplicht, maar een Risico- Inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is dat wel. In het plan van aanpak van de RI&E staan de maatregelen die genomen worden om de risico’s in het bedrijf of de organisatie aan te pakken. Daar horen ook de regels bij die het risico van corona-besmetting tegengaan. De Inspectie SZW waarschuwde onlangs dat een coronaprotocol geen vervanger is van een RI&E.
Het RIVM heeft een handreiking beschikbaar gesteld voor brancheverenigingen voor het kunnen werken in de 1,5 meter-samenleving. De handreiking is ook te gebruiken door bedrijven en instellingen.
Lees ook:
- Inspectie waarschuwt: coronaprotocol vervangt RI&E niet
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten
- Gezond werken: tips voor thuis en op het werk
- Ga alvast aan de slag met het 1,5 meter-kantoor
Kennisbank OR in de praktijk
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Probeer het een maand uit voor maar € 10,-! Nu met gratis boek Ondernemingsraad en (corona)recessie t.w.v. € 24,95.
Praktijkboek arbeidsomstandigheden 2020
Het Praktijkboek Arbeidsomstandigheden ondersteunt werknemers, ondernemingsraden en VGW(M)-commissies bij hun inzet voor betere arbeidsomstandigheden. Dit boek biedt praktische en leesbare informatie die meteen toe te passen is. Bestel hier jouw exemplaar!
Geef een antwoord