GGZ Delfland heeft een vrouw gediscrimineerd door haar lager te belonen dan haar mannelijke collega. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens geoordeeld naar aanleiding van een klacht van de vrouw.
De vrouw werkt als sociaalpsychiatrisch verpleegkundige. Een mannelijke collega met dezelfde functie en taken werd hetzelfde ingeschaald, maar ontving daarnaast een toeslag waardoor zijn salaris hoger uitviel. De vrouw vond dat zij recht had op dezelfde toeslag, maar de werkgever wees haar verzoek af. Daarop stapte ze naar het college met de vraag of dit discriminatie is op grond van haar geslacht.
Tip! De Landelijke Or-dag biedt dit jaar meer dan 20 digitale kennissessies
Vaste in plaats van tijdelijke toeslag
Het college overweegt dat beloning niet gelijk is als de werkgever geen goede verklaring heeft om een werknemer voor hetzelfde werk een lager salaris te geven dan een collega van het andere geslacht. Volgens GGZ Delfland kreeg de man bij zijn indiensttreding een tijdelijke ‘arbeidsmarktkraptetoeslag’. Maar uit de arbeidsovereenkomst en salarisstroken van de man blijkt de toeslag vast is. ‘GGZ Delfland weet niet goed te onderbouwen op welke wijze zij heeft gehandeld en welke criteria zijn toegepast bij de toekenning van deze toeslag. Daarom oordeelt het College dat GGZ Delfland de vrouw heeft gediscrimineerd door haar voor arbeid van gelijke waarde lager te belonen dan de man.’
Lees ook: Verplicht beleid tegen discriminatie vereist instemming or
Onbewust beloningsonderscheid
Loonverschillen tussen mannen en vrouwen zijn veelal te verklaren met een verschil in aantal contracturen, type werksector en opleidingsachtergrond. Bij een deel van de gevallen is sprake van (meestal onbewust) beloningsonderscheid: ten onrechte voor hetzelfde werk minder salaris toekennen, meestal in het nadeel van vrouwen ten opzichte van hun mannelijke collega’s. ‘Dat gebeurt vaak onbewust. Het College vond in drie onderzoeken naar beloningsonderscheid een aantal veelvoorkomende valkuilen in het beloningsbeleid, die onbedoeld nadelig kunnen uitpakken voor vrouwen. Bijvoorbeeld door structurele in plaats van tijdelijke toeslagen toe te kennen, zoals in de zaak van GGZ Delfland het geval was.’
Aantal vragen over gelijke behandeling neemt toe
Vorig jaar ontving het College voor de Rechten van de Mens 4.730 vragen en meldingen over mensenrechten en gelijke behandeling, ruim 1.200 meer dan in 2018. De meeste vragen en meldingen gingen over discriminatie op grond van geslacht, op de voet gevolgd door discriminatie vanwege een handicap of chronische ziekte en daarna seksuele gerichtheid.
Het college heeft zes tips op een rij gezet om grip te krijgen op gelijke lonen. Daar staat ook het toekennen van tijdelijke toeslagen bij, bijvoorbeeld om een medewerker garanties te kunnen geven.
Meld je aan voor de Landelijke Or-dag!
De Landelijke Or-dag op 25 november heeft Kracht & Invloed als thema. Het congres is dit jaar volledig digitaal en biedt keuze uit meer dan 20 digitale kennissessies.
Verschillende sessierondes bieden je interessante workshops, zoals ‘Duurzame inzetbaarheid: werknemers in eigen kracht’ of ‘Inclusief werkgeverschap en de rol van de or’.
Geef een antwoord