Wij hebben als or een advies uitgebracht op een adviesaanvraag waar een geheimhouding op rustte. Nu heeft de HR-manager verboden om het advies van de or openbaar te maken. Mag de HR-manager dit doen?
De bestuurder dient bij het opleggen van geheimhouding bij het vragen om advies aan de ondernemingsraad, drie zaken vooraf vast te stellen:
- Hoe lang duurt de geheimhouding?
- Ten opzichte van wie geldt het?
- Wat is precies geheim?
Als het goed is zijn deze zaken dus vooraf afgesproken. De HR-manager kan dan niet alsnog eigen geheimhoudingsafspraken opleggen aan de or. Dat kan alleen van tevoren worden gedaan door de bestuurder. Alleen als het gaat om zaken betreffende nationale veiligheid of bedrijfsgevoelige informatie (aandeelhouders), dan wordt (bij hoge uitzondering) aan het eind van het adviestraject geheimhouding opgelegd.
Verantwoordingsplicht
Is er van dergelijke zwaarwegende zaken geen sprake, dan is geheimhouding na advisering niet de bedoeling. De or moet zich immers kunnen verantwoorden aan de eigen achterban.
De Sociaal-Economische Raad (SER) beveelt aan terughoudend met geheimhouding te werken. Raadpleging van de achterban door de or voordat de or adviseert is een groot goed en bevordert de democratie. Ná advies nog geheimhouding in stand houden gebeurt eigenlijk bijna nooit.
- Bovenstaande vraag is beantwoord via de gratis vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door het CAOP. Heb je ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Lees ook:
- De P&O-manager als stand-in bestuurder?
- Omgaan met de geheimhoudingsplicht
- Naleving en verantwoordingsplicht
Opleiding Or en arbeidsvoorwaarden op 8 oktober
Leer alles over bevoegdheden van de ondernemingsraad op het gebied van arbeidsvoorwaarden tijdens de eendaagse opleiding Or & Arbeidsvoorwaarden op 8 oktober.
Geef een reactie