Ook wij, een or in de kinderopvang, hebben door corona behoorlijk wat maatregelen moeten nemen om ons aan te passen aan de veranderende omstandigheden. We zijn alle fasen doorgegaan. Van de sluiting van locaties, tot een geleidelijke overgang naar weer werken en nu weer een volledige openstelling van al onze locaties. In dit artikel ga ik in op de regels en richtlijnen in relatie tot vakantie en corona en hoe jullie hier als or mee om kunnen gaan.
Door Helmi Kaskens
Het was behoorlijk zoeken met de bestuurder welke maatregelen passend waren gegeven de omstandigheden. Binnen onze eigen ondernemingsraad lopen geregeld de emoties hoog op en zijn de meningen over passende maatregelen verdeeld. De bestuurder stelde voor om medewerkers die op vakantie gaan in landen met code geel te verplichten twee weken in thuisquarantaine te gaan als code geel tijdens hun vakantie verandert in code oranje. En om daarbij de medewerkers te verplichten deze dagen als verlofdagen op te nemen. De werkgever wil de medewerkers vooraf hiervan in kennis stellen. Dit voorstel riep bij ons de volgende vragen op:
-
- Wat is redelijk om te vragen van medewerkers?
- Wat mag je van de werkgever verwachten om de medewerkers enigszins tegemoet te komen?
- Tip: Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen. Probeer het een maand voor maar 10 euro.
Kunnen en mogen
Allereerst is het zo dat de werkgever een werknemer niet kan verbieden om op vakantie te gaan. Of het nu een land is met code geel, oranje en/of rood. Wel kan jullie werkgever het ten zeerste afraden om naar risicolanden te gaan en de medewerkers wijzen op de risico’s. Als je afreist naar een gebied met code oranje of rood, dan neem je zelf als werknemer een risico, wetende dat het dringende advies van de overheid is om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Je kunt dan niet werken, tenzij je thuis kunt werken of zelf besluit om je vakantiedagen op te nemen. Het risico is aan de werknemer. Dat betekent dat de werkgever niet verplicht is om loon door te betalen. De werkgever kan je overigens niet verplichten om je vakantiedagen op te nemen. Vakantiedagen komen in samenspraak tussen werkgever en werknemer tot stand en kunnen niet eenzijdig worden opgelegd.
- Tip! Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht weet je veel sneller wat wel en niet valt onder het adviesrecht of onder het instemmingsrecht. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Dat is anders als het land waar je op vakantie bent tijdens je verblijf verspringt van code geel naar oranje. Dat had je niet vooraf kunnen weten. Je hebt dan gewoon recht op doorbetaling. De werkgever stelt in deze situatie voor om de vakantiedagen op te nemen als je in thuisquarantaine gaat, kortom de quarantainedagen zijn geheel voor rekening van de werknemer.
Wie betaalt de quarantainedagen?
Ik kan mij voorstellen dat deze stellingname veel discussie in jullie or oplevert. Zijn die quarantainedagen nu voor risico van de werkgever of van de werknemer? Het lijkt me redelijk dat de quarantainedagen voor rekening van de werkgever komen. Immers de werknemer weet immers niet van tevoren of quarantaine nodig is als hij afreist naar een gebied met code geel en de quarantaine is dan een omstandigheid die niet in de risicosfeer van de werknemer ligt. Het lastige is dat hierover nauwelijks jurisprudentie bestaat. De werkgever wijst de werknemer vooraf op het risico om op vakantie te gaan, als de code geel verandert in code oranje.
Wat kan de or doen bij uiteenlopende meningen?
Jullie kunnen met de werkgever in gesprek gaan over jullie afwegingen binnen de or en ook kenbaar maken aan de achterban dat jullie verschillende opvattingen hierover hebben. Geef aan dat het de werkgever is die dit besluit neemt. En ook dat de werkgever tot passende oplossingen zal moeten komen met de werknemers die het betreft. En laten we tot slot met zijn allen hopen dat de gebieden met code oranje en rood beperkt blijven.
Helmi Kaskens
Zelfstandig trainer/coach. Mailen? info@kaskensadvies.nl
Opleiding Or en organisatieverandering op 5 november
Voor een professionele ondernemingsraad is het belangrijk dat hij organisatieverandering zowel conceptueel als praktisch kan benaderen. Deze tweezijdige benadering staat dan ook centraal tijdens de training. Strategie, structuur en cultuur worden daarbij op inzichtelijke en handzame wijze met elkaar verbonden, zodat de or zijn rol van volwaardige gesprekspartner glansrijk kan vervullen.
Geef een antwoord