Deze keer komt het vele malen dichterbij. Waar je eerst niemand kende die het had, zijn het nu opeens je collega’s, ouders, docenten, vrienden. Welkom in de tweede golf.
Waar in het voorjaar bedrijven steun kregen, komen nu bedrijven langs die gaan sluiten, halveren of opnieuw gaan reorganiseren. Een cateringbedrijf, een auto-onderdelenfabrikant, een congresbureau: ze worden allen hard geraakt. Ondernemingsraden moeten zich opeens buigen over een sociaal plan, over “Was -Wordt-lijsten van blijvende en veranderende functies. Tegelijkertijd haal ik hoop uit de berichten dat in China de economie weer is opgekrabbeld.
De effecten van corona op het individu
In ons gezin kwamen we elkaar behoorlijk tegen. Manlief is al 33 weken thuis aan het werk. Hij begon aan de keukentafel, met slechte wifi. Geen pretje in combinatie met drie pubers die denken een soort coronavakantie te hebben. Maar ik prijs mij ook gelukkig, hij heeft een vaste baan en het salaris loopt door. Ik daarentegen als zzp’er zag mijn werk en inkomen verdampen in de eerste coronagolf. Nu ben ik ondernemingsraden aan het bijstaan in organisaties die een forse krimp ingaan of moeten sluiten.
- Tip! Medezeggenschap vanuit de bedoeling, hoe ging dat ook alweer? Dick Onvlee frist je geheugen op tijdens de digitale Landelijke Or-dagen.
Ook hoe je omgaat met corona wisselt van persoon tot persoon. De meer introverte vrienden vinden dat thuiswerken fantastisch: minder prikkels, minder gedoe en efficiënte vergaderingen. De extraverten kwijnen weg. Ze missen het sociale praatje bij de koffieautomaat, de reuring en de ontmoetingen. De een is heel precies en volgt alle richtlijnen nauwgezet op, de ander wordt er opstandig van en neemt het niet zo nauw
Hoe houd je verbinding met elkaar?
De meeste informatie werd van oudsher uitgewisseld bij de koffiehoek en in het rokershok. Nu is dat weggevallen. Bellen we elkaar vaker? Of gaan we samen een stukje wandelen en praten we bij?
Hoe je omgaat met corona verschilt per branche, en zelfs per persoon.
Ik heb gemerkt dat het wisselt per branche. Zo heb ik een groep die nog live een cursus wil volgen op locatie, want tja ‘op het werk zien we elkaar ook nog dagelijks’. Of ondernemingsraden die dat niet meer mogen, ambtenaren die verplicht zijn om thuis te werken. We ontmoeten elkaar viade video-conferencing tool webex, we praten bij in “deelsessies”.
Hiaten in communicatie
Als trainer vertel ik vaak dat 70 procent van de communicatie non-verbaal gaat. Nu missen we dat bijna compleet. Je mist die frons, die zucht (want geluid staat uit), het gefrummel met de handen etc. Met een beetje pech staat ook het beeld uit, of kijkt iemand niet in de camera. Het is behelpen. Tegelijkertijd spreek ik ook mensen die blij zijn dat ze verlost zijn van die lange reistijd om ergens een vergadering van een uur bij te wonen.
Onderzoeken zeggen dat we niet meer teruggaan naar de oude situatie. De Rabobank roept al tegen medewerkers: houd er maar rekening mee dat je niet meer terugkeert naar kantoor. Leidinggevenden krijgen cursus “hoe geef ik leiding aan een leeg kantoor”. En we horen dat we in toekomst hoogstens 1 tot 2 dagen per week naar kantoor zullen gaan voor teambijeenkomsten. Voor de rest van de week blijft het thuiswerken.
Wat kun je als OR doen?
Als ondernemingsraad is het laveren. Tussen de maatregelen vanuit de overheid en de behoefte vanuit medewerkers, cliënten, klanten en het belang van de organisatie. Het vraagt om betrokkenheid, inzet en flexibiliteit. Hoe communiceer je met je achterban, hoe blijf je zichtbaar? Maar ook: hoe dragen we bij aan verbondenheid, hoe zorgen we voor een waardig afscheid na 40 jaar vast dienstverband of begeleiden we die nieuwe collega, die niemand heeft gezien, behalve op de pc?
Voorlopig zitten we nog vast in deze tweede golf. Maar ik hoop dat we binnen de ruimte die er wel is, we elkaar vinden, blijven betrekken en oog houden voor elkaar.
Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar van TienOpleidingen.nl. Contact? Tineke.visser@Tienopleidingen.nl
De Landelijke Or-dagen op 25 en 26 november: een digitaal event
Tijdens de digitale workshop Inclusief werkgeverschap en de rol van de OR op 25 en 26 november, onderdeel van de Landelijke Or-dagen, leert Isaäk Mol je hoe de or met deze moderne werkvorm kan zorgen voor een diverse, wendbare en duurzame organisatie.
Bekijk het complete programma van deze dagen.
Geef een antwoord