ORnet selecteerde 7 inspirerende boeken die je kunnen helpen van 2021 een succes te maken.
1. Zeven skills van moderne medezeggenschap
Medezeggenschap blijft mensenwerk; er zijn geen recepten voor hoe je succesvol bent. Wel zijn er skills, zeg maar een combinatie van vaardigheid en stijl, die je nodig hebt om in de huidige, moderne tijd succesvol te zijn in de medezeggenschap, die overigens ook in andere rollen, dus in werk of loopbaan, zeer bruikbaar zijn.
Daarover gaat dit boek. Bedoeld voor al die mensen die zich willen inzetten voor goede medezeggenschap in goede organisaties. Mensen die niet passief afwachten op een (voorgenomen) besluit van de directie. Mensen die al in het voortraject van besluitvorming zichtbaar willen zijn, en die werkelijk iets te zeggen hebben en willen hebben.
Dit boek geeft inspiratie en ideeën en tegelijk hoe je dat in de praktijk kan doen door zeven skills te beschrijven, die je als modern ondernemingsraadslid nodig hebt.
Dit boek is een praktisch handvat voor ondernemingsraden voorafgaand aan adviesaanvragen en tijdens het adviestraject. Alle informatie is gecentreerd rondom het adviesrecht van de ondernemingsraad, daarnaast worden alle randzaken rondom het adviesrecht behandeld. Op die manier ontstaat een volledig beeld.
Het boek behandelt niet alleen de rechten die voortvloeien uit de Wet op de ondernemingsraden, maar geeft ook praktische tips, checklists en voorbeelden. Er wordt ook aandacht besteed aan complexe adviesaanvragen en de verschillende belangen van partijen die betrokken kunnen zijn bij een adviesplichtig besluit. Voor de ondernemingsraad is het boek een leidraad bij roerige, spannende en leerzame adviestrajecten.
3. Ondernemingsraad en (corona)recessie
De economische gevolgen zorgen voor een recessie waardoor vele bedrijven en instellingen tot reorganisaties zullen overgaan. De ondernemingsraad speelt een belangrijke rol in deze uitdagende tijden. Dit boek gaat over hoe de OR actief kan bijdragen aan een duurzaam herstel van onderneming en werkgelegenheid. Het behandelt de rol van de OR bij recessie met aandacht voor strategisch beleid, duurzaam ondernemen en goede arbeidsomstandigheden.
In aparte hoofdstukken worden de rechten (adviesrecht, instemmingsrecht, informatierecht e.d.) van de ondernemingsraad in verband met recessie en reorganisaties belicht.
Met dit boek heeft de OR een praktische gids in handen die de OR op weg helpt bij het vinden van de juiste aanpak in tijden van recessie.
4. De ondernemingsraad van de toekomst
De arbeidsverhoudingen binnen de ondernemingen veranderen in rap tempo! Niet alleen de ondernemer moet in het glas van de toekomst kijken, maar ook de medewerker van nu moet meer en meer de ‘creator’ van zijn eigen loopbaan worden! Ook kunnen we constateren dat het beeld van de nieuwe medewerker binnen de onderneming van nu ontstaat. Deze is meer en meer op zoek naar de onderneming die bij hem/haar past en pleegt veel eerder exit als dat in zijn/haar carrièrelijn nodig is.
Het betekent dat ook de ondernemingsraad (OR) zich zal moeten aanpassen en dus ook mee moet veranderen.
Dat betekent van een gemiddelde OR een stevige krachtsinspanning, maar tevens ook een geweldige uitdaging om een substantiële rol in de ontwikkelingsrichting van de onderneming en de medewerker daarin te spelen!
In dit boek geeft Peter Heijmann zijn toekomstvisie gecombineerd met de nodige praktische handvatten voor bestuurders, ondernemingsraden en OR-leden die met deze veranderende, maar ook zeer boeiende materie, te maken krijgen.
5. Ondernemingsraad en robotisering
In dit boek komen robotisering, digitalisering en andere nieuwe technologieën in alle facetten aan de orde. In de komende tien jaar wordt een basis gelegd voor hoe robotisering en andere technologieën gestalte krijgen en hoe we de economie en de samenleving vorm geven. Bij robotisering gaat het niet alleen om de investering en hoe het bedrijf de productie of dienstverlening beter kan doen maar gaat het ook om de mensen die er mee moeten werken en leven. Mens en technologie, daar gaat het om.
De ondernemingsraad heeft een belangrijke rol bij het toekomstig vorm geven van onderneming en instelling en de samenleving. Daarvoor heeft de or een gereedschapskist vanuit de Wet op de Ondernemingsraden en andere wetgeving, bijvoorbeeld de Arbowet. Daarnaast heeft de or een tweede gereedschapskist nodig, de “thema-kist”, met informatie over vele, actuele onderwerpen. Medezeggenschap gaat vooral om inhoudelijk meedenken, meepraten èn meebeslissen en strategisch opereren daarbij. Dit boek wil die inhoudelijke thema-kist over nieuwe technologieën voor de or zijn.
Verkiezingen zijn hét moment voor de or om zijn positie te verwerven. Het is de graadmeter voor prestaties, zichtbaarheid van de or-leden en bovenal laat het zien dat de or er is. De praktijk laat zien dat het lastig is om ondernemingsraadsverkiezingen te organiseren.
In dit boek tref je informatie aan die je helpt bij het organiseren van or-verkiezingen. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij het juridisch kader van or-verkiezingen. Je wordt meegenomen in de verschillende fasen van een verkiezing: van de bekendmaking tot aan het proces verbaal.
Daarnaast is er aandacht voor het voeren van campagnes.
Met OR en verkiezingen heeft de ondernemingsraad een praktische leidraad voor dit belangrijke onderwerp in handen.
De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is vanaf mei 2018 van kracht. Naast deze speciale wetgeving over persoonsgegevens, wordt de privacy van personen onder meer beschermd door het goed werkgeverschap, het strafrecht en vormt het één van de aandachtspunten voor de ondernemingsraad.
In dit boek wordt ingegaan op de werking van de AVG en de relatie daarvan met de werkvloer, het werkveld van de ondernemingsraad.
In hoofdstuk 2 wordt allereerst specifiek ingegaan op de rechten en plichten van de AVG. Vervolgens wordt in hoofdstuk 3 de (juridische) positie van de ondernemingsraad behandeld. Hoofdstuk 4 behandelt de (juridische) positie van de individuele werknemer. In hoofdstuk 5 komt de rol van de ondernemingsraad aan bod. Best practices worden in hoofdstuk 6 besproken. Het boek wordt afgesloten met twee bij lagen: een schematisch overzicht en de wettekst van de AVG.
Geef een reactie