Sinds het loket opende op maandag 16 november heeft het UWV 38.500 aanvragen ontvangen voor het eerste tijdvak van de derde Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De soepeler voorwaarden van het eerste tijdvak worden mogelijk verlengd. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft de deur hiervoor op een kier gezet. De tweede NOW is ondertussen iets verruimd. En de controles op de voorschotten uit de eerste NOW laten zien dat 60 procent zal moeten terugbetalen.
Een week na opening van de 3e NOW-regeling waren al 9781 aanvragen goedgekeurd, meldt het UWV met gepaste trots. Inmiddels zou dat zijn opgelopen naar ruim 29.000. Zij hebben 472 miljoen euro aan voorschotten ontvangen. ‘Het is goed om te zien dat ook nu het betaalproces voorspoedig verloopt’, zegt Janet Helder, lid van de Raad van Bestuur. Aanvragen voor het eerste tijdvak van de derde NOW kan nog tot en met zondag 13 december.
- Tip! De ondernemingsraad is belangrijk als het gaat om veilig en gezond werken. Zeker met alle veranderende werkomstandigheden door de coronamaatregelen. Laat je daarom tijdens de Studiedag Arbo voor de OR op 15 december in één dag bijpraten over alle actualiteit!
Het aantal aanvragen voor de derde NOW was in de eerste (werk)week iets hoger dan tijdens de tweede NOW. Toen waren na vijf dagen zo’n 17.000 aanvragen binnen. Bij de eerste NOW ging het een stuk harder: na de eerste werkweek stond de teller al op 79.000 aanvragen.
‘Subsidie niet terugschroeven’
De werkgevers zijn minder enthousiast over kabinetsplannen om de maximale subsidie op loonkosten in 2021 te verminderen. Die zou vanaf 1 januari 2021 moeten dalen van 80 naar hoogstens 70 procent. Na april bedraagt de subsidie maximaal 60 procent van de loonkosten. Ook de ondergrens om subsidie te krijgen gaat dan omhoog. Die drempel is nu nog 20 procent omzetverlies, vergeleken met juni 2020. Vanaf 1 januari moet de onderneming minstens 30 procent minder omzet hebben. Die drempel geldt ook na 1 april 2021.
De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tegen de versoberingen van de NOW volgend jaar. ‘We zitten immers in de tweede coronagolf met weer een gedeeltelijke lockdown en wederom tal van zwaar getroffen sectoren. We hebben ook steeds afgesproken met het kabinet om het pakket maatregelen opnieuw tegen het licht te houden als de situatie daar om vraagt,’ stellen de werkgevers. Ze zijn hierover in gesprek met het kabinet. Dat wil op of snel na de volgende persconferentie, aangekondigd voor 8 december meer duidelijkheid geven.
Deur voor verlenging op een kier
Minister Wiebes van Economische Zaken heeft de deur voor verlenging van de volledige steunmaatregelen op een kier gezet. CNV en VNO-NCW zijn daarover te spreken. ‘Versobering zou tienduizenden extra werklozen betekenen. De kosten van zoveel werklozen zijn vele malen hoger dan de kosten voor dit steunpakket,’ verklaart voorzitter Fortuin van het CNV. Wel houdt hij een slag om de arm, tot hij meer weet over de toekomstplannen van het kabinet met de staatssteun.
Reserves zijn tot nul gedaald
Ook willen VNO-NCW en MKB-Nederland meer financiële tegemoetkoming voor de vaste lasten voor ondernemers in zwaar getroffen sectoren. ‘De reserves van veel bedrijven zijn inmiddels naar het nulpunt gedaald. We moeten voorkomen dat in de kern gezonde bedrijven alsnog omvallen door gebrek aan de juiste maatregelen.’ De ondernemers pleiten voor verruiming van de steunmaatregel TVL-MKB (ook wel TVB).
Buitenlands dividend
Ondertussen is een bepaling uit de tweede NOW iets versoepeld. Nederlandse dochterondernemingen van buitenlandse moederbedrijven houden de subsidie ook als de moeder dividend en bonussen uitkeert en eigen aandelen inkoopt. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verklaart dat zij deze uitzondering maakt om de werkgelegenheid te beschermen. Maar ook omdat andere landen geen dividendtoets hanteren bij overheidssteun. De uitzondering geldt niet voor geheel Nederlandse conglomeraten.
1e NOW: 60 procent moet terugbetalen
Inmiddels heeft het UWV 20.000 aanvragen voor de eerste NOW gecontroleerd. Hieruit blijkt dat 60 procent van de aanvragers teveel subsidie heeft ontvangen. Dat percentage kan nog oplopen omdat veel grote bedrijven de controle nog niet hebben aangevraagd bij het UWV. Werkgevers die teveel aan voorschot hebben ontvangen kunnen met UWV telefonisch een afspraak maken voor een betaalperiode van een jaar. Minister Koolmees van SZW benadrukt dat ook afspraken over langere termijnen mogelijk zijn.
Lees ook:
- De voorwaarden van NOW 3.0
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog)
- Reorganisatie en selectiecriteria: de stoelendans anno 2020
Kennisbank OR in de praktijk
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Probeer het een maand uit voor maar € 10,-! Nu met gratis boek Ondernemingsraad en (corona)recessie t.w.v. € 24,95.
Geef een antwoord