Werkgevers kunnen vanaf 21 december sneltests op het coronavirus bestellen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de Tweede Kamer schriftelijk laten weten.
Het gaat om zogenaamde antigeentests, die laten zien of mensen antistoffen tegen het virus in hun lichaam hebben. Deze tests geven binnen een kwartier een uitslag, maar ze zijn minder betrouwbaar dan de PCR-tests die de GGD’s gebruiken. Werkgevers moeten een bedrijfsarts inschakelen om de tests te laten afnemen. Ook moeten de artsen een positief resultaat bij de GGD melden. De GGD richt hiervoor een apart meldportaal in. Hoeveel tests er per werkgever beschikbaar komen en wat ze kosten, is nog niet duidelijk.
- Tip! Het bedrijfsleven zit in zwaar weer door de coronacrisis. Bereid je als or goed voor op de lastige afwegingen die je zeer binnenkort moet maken. Kijk je prioriteiten na met het nieuwe boek ‘Corona en recessie’, geschreven door Niko Manshanden.
Toolkit
Bij levering van de tests krijgen werkgevers een toolkit met alle benodigde informatie om te kunnen testen. Waaronder werkinstructies, lay-out van analyseruimtes, medisch-inhoudelijke richtlijnen en persoonlijke beschermingsmiddelen. De Jonge raadt werkgevers aan om voorlopig alleen mensen met klachten te laten sneltesten.
Hoge kosten voor tienduizenden thuiszitters
Sneltests beschikbaar maken op grote schaal is een langer gekoesterde wens bij werkgevers en vakbonden. Werkgevers worden anders op hoge kosten gejaagd omdat veel mensen onnodig 5 tot 10 dagen op kosten van de werkgever thuis in quarantaine moeten blijven. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland merkte in augustus al op dat het bedrijfsleven zich dit niet kan permitteren. Volgens Piet Fortuin, voorzitter van het CNV, gaat het inmiddels om tienduizenden werknemers.
In november hekelde hij nog de trage beschikbaarheid van deze tests in ons land, vergeleken met andere landen. ‘We moeten ons bevrijden uit de trage testklem die Nederland nu in zijn greep houdt.’ Hij pleitte voor een bewindspersoon die zich er uitsluitend mee bezig houdt. ‘Zoals eerder Feike Sybesma werd belast met de aankoop van beschermende kleding en materialen. Er is geen tijd meer te verliezen,’ zei Fortuin tegen het ANP.
Arbodiensten: meehelpen bij vaccineren
Als het grootschalige vaccineren van start gaat, zien de arbodiensten het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om mee te helpen. Dat stelt Petra van de Goorbergh, directeur van brancheorganisatie OVAL. Arbodiensten hebben veel ervaring met het uitvoeren van vaccinatieprogramma’s bij werkgevers. Zoals bij de jaarlijkse griepprik, aldus Van de Goorbergh.
Lees ook:
- Moet je je straks verplicht laten vaccineren tegen corona?
- ‘Mondkapje op het werk nu verplichten’
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog – UPDATES)
Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart 2021
Als ‘vaste commissie’ voor veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu komt er veel op je af op het gebied van arbo en beleid. Zeker in deze onzekere coronatijden! Tijdens de 18e editie van de Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart 2021 praten onze experts je – volledig online – helemaal bij over alle belangrijke VGWM-onderwerpen. Bekijk het programma.
Het is een PCR test, geen PCH test.
Dank u!
Leuk dat testen, georganiseerd door de werkgever, Echter hoeft deze niet geïnformeerd te worden over de uitkomst. Dat wordt waarschijnlijk weer een nieuw complex punt.
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/corona/corona-op-de-werkvloer#mag-ik-mijn-werknemers-controleren-op-corona-7677
inderdaad.
Uitslagen van testen zijn medische gegevens die niet gedeeld mogen worden. Daar komt bij dat de test alleen vrijwillig mag worden afgenomen. Maar wat is vrijwillig in deze situatie.
Dit gaat nog een hoop ellende opleveren door werkgevers die zich god wanen i.h.k.v. dee pandemie.
Het bedrijf voor alles. Voor arbeidsomstandigheden, privacy en arbeidsvoorwaarden.
We gaan een spannende tijd tegemoet.
bereid je voor ondernemingsraden