Hoe kun je jouw Duurzaam Inzetbaar Potentieel ontwikkelen in tijden van Corona? Hoe kun jij nu, en ook straks, nog werk doen dat er toe doet? Kortom hoe kun jij na (en tijdens) deze crisis relevant voor de arbeidsmarkt blijven? Juist nu is het een goed moment om daar over na te denken en te kijken hoe jouw duurzaam inzetbaar potentieel ervoor staat.
Om deze vragen te beantwoorden is het van belang om een basisschets te geven van het begrip duurzaam inzet potentieel (D.I.P.). Belangrijk bij het blijven ontwikkelen van je persoonlijk D.I.P. is de stelling: verandering is de enige zekerheid. Wij maken daarom ook graag de vergelijking met het Darwinisme. Het is niet de slimste en/of de sterkste die blijft overleven, maar degene die zich het best weet aan te passen in deze sterk geglobaliseerde en gedigitaliseerde wereld. De wereld verandert hoe dan ook en om relevant te blijven op de arbeidsmarkt moet je daar in meegaan.
In dit artikel willen we je uitleggen waarom het belangrijk is dat je jezelf en je duurzaam inzetbaar potentieel blijft ontwikkelen. Ook leggen we uit hoe je dit kunt doen.
- Tip! Seksuele intimidatie, agressie en geweld, werkdruk en pesten. Het leidt tot psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en minder (of helemaal geen) plezier in je werk. Tijdens de studiedag Werkdruk/werkstress en de rol van de OR op 16 maart 2021 krijg je van Geraldo Kumeling tips hoe de or optimale invloed kan uitoefenen op het beleid en een actieve bijdrage kan leveren aan het reduceren van werkdruk en werkstress.
Duurzaam inzetbaar potentieel: wat betekent het (voor jou)?
Wij hanteren in onze reeks artikelen de volgende definitie van Duurzaam Inzetbaar Potentieel:
Het potentieel van een persoon, om nu en in de toekomst werk te behouden en nieuw werk te kunnen vinden of creëren vanuit de persoonlijke context met behoud van gezondheid en welzijn.
Het potentieel van een mens kan zowel in harde als zachte kernmerken (indicatoren) worden beschreven en/of gemeten.
Enige harde kenmerken zijn:
- Hoeveel dagen per jaar ben ik niet (mentaal en/of fysiek) in staat geweest om mijn werk uit te kunnen voeren.
- Mijn leeftijd
- Mijn financiële positie
- Mijn achtergrond en mijn persoonlijke sociale context
- Mijn gecertificeerde opleidingsniveau
- Mijn basis persoonlijkheid
Enige zachte kernmerken zijn:
- Mijn werkgeluk
- Mijn gezondheid (mentaal en fysiek)
- Mijn vaardigheden
- Mijn arbeidsmarktrelevantie
- Mijn intrinsieke werkmotivatie
- Mijn verdienvermogen
Hierbij is het van belang om te reflecteren op de status van je eigen persoonlijk Duurzaam Inzetbaar Potentieel. Dit kun je doen door jezelf als een bedrijf te zien, of: een Bussiness Model You.
De potentiële impact van Corona op je D.I.P. vanuit je persoonlijk Business Model You
Corona heeft zich in extreem korte tijd genesteld in onze wereld en de impact is te zien in zowel privé als werkleven. We zullen deze impact bespreken aan de hand van verschillende dimensies.
Afhankelijk van het soort werk is er een verschil aan impact waar te nemen. Er zijn beroepen die meer fysieke handelingen vergen en die misschien tijdelijk niet uitgeoefend kunnen worden. Maar ook beroepen die meer mentaal zijn en die thuis uitgeoefend kunnen worden.
Gezondheid(mentaal/fysiek) dimensie
De impact van corona is dus ook voor iedereen verschillend. Wel zijn er zaken die opvallen. Zoals de fysieke beweging die iemand heeft. Door corona kan dit meer of juist minder zijn geworden. Minder, omdat je bijvoorbeeld geen fysiek werk meer mag doen of omdat je sportvereniging gesloten is. Meer, omdat je misschien vaker thuis een rondje gaat wandelen.
Naast het bewegen is ook het eetgedrag van mensen veranderd, het woord coronakilo’s is inmiddels een welbekend begrip. Veel mensen zijn meer gaan eten, drinken, koken en bakken om toch voor wat gezelligheid te zorgen. Beide genoemde aspecten kunnen invloed hebben op je gezondheid, zowel positief als negatief.
Sociale dimensie (mentale impact)
Op sociaal gebeid heeft corona natuurlijk ook impact gehad. Vergaderingen zijn online, je hebt geen praatjes meer bij de koffieautomaat en ook in je privé leven gaan etentjes of feestjes niet door. Veel mensen hebben hierdoor skin hunger, ze verlangen naar fysiek contact. Ook is er een vervagende grens tussen je werk-privébalans.
Veel mensen die thuiswerken moeten op hun kinderen letten omdat die bijvoorbeeld niet meer naar de opvang kunnen. Daarnaast kan een goede en rustige werkplek lastig zijn, zeker als jij en je partner beide thuiswerken. Ook in het weekend wordt het misschien verleidelijk om nog even snel je mail te bekijken. Hiermee krijg je het probleem dat je vaak minder goed ‘ontstresst’ buiten je werkuren.
Digitalisering als dimensie (op alle facetten heeft dit impact)
Corona is verantwoordelijk voor een versnelde introductie van digitalisering. Veel mensen werken vanuit huis en zitten vrijwel de gehele dag achter een beeldscherm. Ook vergaderen en ander contact met collega’s gaat alleen nog digitaal en online. De vraag is wat betekent dit voor de toekomst? Is thuiswerken straks de nieuwe norm? Hoe zit het met face to face contact? En zijn kantoren straks nog wel nodig?
Daarom is het juist nu van belang jezelf te ontwikkelen, zodat je als jouw huidige vaardigheden niet meer nodig zijn jij al de vaardigheden hebt om door te groeien.
Wat kun nu je zelf doen om in je D.I.P. te investeren?
Belangrijk is om te beginnen met het stellen van vragen aan jezelf. De volgende vragen kunnen van belang zijn: Ben ik mentaal en fysiek nog gezond? Hoe kan ik tot waarde blijven voor de arbeidsmarkt? Welke wijzigingen zijn er ontstaan in mijn werkzaamheden? Kan ik meegroeien met de snelheid van alle ontwikkelingen of veroudert mijn kennis en vaardigheden? Van welke taken krijg je energie en met welke heb je meer moeite? Wat kun je daarin nu al veranderen?
Met het beantwoorden van deze vragen kun je vooruitkijken en kun je nieuwe vaardigheden al integreren in jouw huidige manier van werken. Je kunt bijvoorbeeld nagaan of je tijd/budget voor een (online) opleiding waardoor je straks helemaal bij bent. Je kunt dus nu al kijken hoe je je werk toekomst-proof kunt maken. Waarschijnlijk zal corona een blijvende impact hebben. Er zal een voor en ná corona generatie onstaan.
Op korte termijn kun je bijvoorbeeld beginnen met routine in je dag te brengen, te letten op je gezondheid en te zorgen voor genoeg ontspanning. Iedereen is anders, dus kijk vooral wat voor jou kan helpen en hoe jij jouw eigen D.I.P. kan verbeteren. De overheid probeert mensen hierin ook te steunen, bijvoorbeeld door het bieden van subsidies voor loopbaancoaching.
Wat kan je organisatie doen?
Ook als organisatie kun je nadenken over de toekomst en over het D.I.P. van je menselijk kapitaal. Hoe kun je je werknemers ondersteunen en hoe kun je ontwikkeling faciliteren? Ga in overleg met je werknemers en ga samen aan de slag om het duurzaam inzetbaar potentieel te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld:
- Thuiswerken faciliteren en plannen
- Flex-werkplekken creëren (ook dicht bij huis)
- Aanbieden van sportfaciliteiten
- Maak van het kantoor een ontmoetingsplek
Britt Korsten is master student Strategic Human Resource Leadership aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en is daarnaast betrokken bij DeVerandermotOR.nl. Gerard Scheenstra is trend analist Future of work, coach én consultant. Beiden zijn werkzaam voor de Smart Value Group en aangesloten bij Knowvium; het kennisinstituut dat wetenschappelijke inzichten praktisch toepasbaar maakt op het gebied van Duurzaam Inzetbaar Potentieel.
Duurzame inzetbaarheid
Dit is deel 4 van een serie over duurzame inzetbaarheid. In deze serie wordt gekeken naar hoe je het Duurzaam inzetbaarheid potentieel van je menselijk kapitaal meet op verschillende niveaus. Daarnaast wordt de relatie gelegd met wat een organisatie – en de or – daarmee kan doen.
De Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart: een digitaal event
Al 18 jaar hét nationale VGWM-congres voor de ondernemingsraad
Als ‘vaste commissie’ voor veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu komt er veel op je af op het gebied van arbeidsomstandigheden en het arbobeleid. Tijdens de 18e editie van dit congres praten onze experts je – dit keer volledig online – helemaal bij over alle belangrijke VGWM-onderwerpen. Want alleen als je volledig op de hoogte bent van de laatste actualiteiten, kun je jouw rol binnen de VGWM goed uitvoeren én blijf je de juiste sparringpartner. Zo voeg je direct meerwaarde toe aan je organisatie. En daar wordt ook je bestuurder blij van.
Geef een reactie