Laat ik beginnen met u alsnog het allerbeste te wensen voor 2021, met veel invloed als ondernemingsraad. Ik weet niet of u zelf vindt dat u voldoende invloed heeft gehad op alle veranderingen die er in 2020 hebben plaatsgevonden?
Veranderingen die in 2021 ook wel hun invloed zullen hebben. Juist omdat het blijkt efficiënter te kunnen, makkelijker of milieuvriendelijker is. Zijn er besluiten genomen die, zodra het kan, weer teruggedraaid moeten worden? Is het gelukt om, in de verwarring en de noodzakelijke veranderingen, wel díe normen en intenties van uw organisatie, daar waar het echt omdraait, overeind te houden, maar misschien in een andere vorm? Is het gelukt het onderlinge contact wel in de kern vast te houden, ook als was vorm weer anders?
- Tip! Met de 7 skills van moderne medezeggenschap maak je jezelf als or in één dag interessant en relevant voor het hele bedrijf.
Wat in dit nieuwe jaar onveranderd blijft, is dat de OR een wezenlijke invloed moet kunnen uitoefenen op het beleid in de organisatie. Wellicht dat u ook uw eigen vorm van medezeggenschap moet aanpassen, juist zodat het echte verhaal, de wezenlijke invloed, nog meer en steviger naar voren komt.
Het nut van een kritische blik
Waarom zo nu in het begin van het jaar die nadruk op ‘het verhaal stevig vast blijven houden’ en ‘kritisch kijken naar de efficiëntie van de vorm’? Dat is eigenlijk heel eenvoudig.
In mijn privéleven houdt ik me bezig met dit thema. Maar dan in de vorm om, samen met een stichting Stadsboom, om af en toe meubels e.d. te veranderen. Vaak zie je dat meubels een herinnering hebben aan vroeger, ouders/jeugd/geliefde, maar dat het meubel niet past in het huidige interieur. Wat is het dan mooi om het meubel een zodanig andere vorm te geven dat de herinnering kan blijven, en het verhaal erachter een vervolg met verdieping krijgt.
De kern waar het om draait
Bedrijfsmatig vind ik zoiets als passie, intentie, Flow en Soul (kijk vooral naar de nieuwe animatie van Pixar met deze titel) binnen een organisatie/team wel de kern waar het om draait. En als je als OR die kern goed met elkaar weet af te stemmen, dan heeft dat meer invloed dan het aanpassen van een werkwijze (vorm). Maar als de werkvorm zorgt dat deze passie niet tot uiting komt, dan lijdt dit tot frustratie, leegloop en een vermindering van invloed.
En dat geldt ook voor een organisatie. Een organisatie die in de kern medezeggenschap belangrijk vindt, heeft een grotere kans op hogere winst. En op verbetering van het welzijn medewerkers én verbetering van het klimaat rondom gezondheid. Dat laten vele onderzoeken zien.
De winst van een rampjaar
Dan is het hooguit zoeken naar de juiste vorm. En wellicht is dat de winst van 2020, dat we genoodzaakt werden, na een turbulente tijd van aanpassen en reageren, dat we even weer tot de kern kunnen komen van waar we nu voor staan.
Ik wens u een aantal mooie gesprekken toe, zowel in de OR, met de bestuurder, als in de organisatie over de kern van medezeggenschap en hoe deze zo efficiënt mogelijk in te zetten. Gesprekken waarin het best mag schuren op de inhoud. Maar zorg wel dat er ook voldoende verbinding bij het koffiezetapparaat blijft, of (in de vorm van 2021) regelmatig een onlinetoost. Wees nieuwsgierig naar de verhalen, creëer de dialoog en pas de vorm aan waar nodig.
Stef Soons is zelfstandig trainer/ adviseur medezeggenschap en maakt deel uit van MZOO, online platform voor de medezeggenschap. Stef@mzoo.nl.
Communiceren met de achterban
Het is zo belangrijk voor de or om te weten wat er speelt bij ‘de achterban. Je zou ‘graag meer van ze horen. Maar je weet eigenlijk ook niet precies hoe je je collega’s het beste bereikt. De relatie met de achterban is voor menig or dan ook een bron van zorg. Tijdens de eendaagse training ‘Communiceren met de achterban’, onder andere op 11 maart 2021 leer je beter onderscheid maken tussen de mensen in je achterban. Welke doelgroepen zijn er? Hoe communiceer je daar het beste mee?
Geef een reactie