Ondernemingsraden moeten allemaal omgaan met corona. Bij de ene organisatie leidt dat tot een reorganisatie, maar bij de andere moet er nagedacht worden over hoe de groei in goede banen wordt geleid. Rico Blom (27) is voorzitter van de ondernemingsraad bij Lalesse Logistic Solutions. Een bedrijf dat de wind mee heeft door de booming e-commerce.
De ondernemingsraad van Lalesse is relatief nieuw. Begin 2020 heeft Rico de or geïnitieerd en is daarna met collega’s begonnen aan de eerste or-campagne. Vervolgens is hij als één van de vijf or-leden verkozen. In het eerste overleg is hij vervolgens ook nog verkozen tot voorzitter. Toen werkten er circa 75 werknemers bij Lalesse. Intussen is het bedrijf gegroeid naar zo’n 90 mensen.
- Tip! Tijdens de Basiscursus Medezeggenschap, onder andere op 18 maart 2021 leer je alles wat je nodig hebt om je werk als or-lid optimaal uit te voeren. Niet alleen de wetten en regels, maar ook hoe organisaties en rechters daarmee in de praktijk meestal omgaan.
Het bedrijf biedt met verschillende producten oplossingen aan bij klanten met logistieke uitdagingen. ‘Een bedrijf wil bijvoorbeeld uitbreiden, automatiseren of een hogere efficiency in het logistieke proces’, legt Rico uit. ‘Daar helpen wij bij.’ Dat doen ze bijvoorbeeld met AutoStore, waarbij robots producten in grote magazijnen opbergen en weer terug kunnen halen. Dit zijn systemen waar e-commercebedrijven veel baat bij hebben, maar ook bijvoorbeeld postorderbedrijven. Omdat beide markten enorm groeien door het grote aantal online aankopen, groeit Lalesse mee.
De opstartfase
Het opstarten van de ondernemingsraad is erg goed gevallen binnen het bedrijf, vertelt Rico. Daarbij was het handig dat Lalesse onderdeel is een grotere moederorganisatie, Royal Reesink, dat wereldwijd 36 dochterbedrijven heeft, met 2500 medewerkers verspreid over 10 landen. ‘We kregen alle steun. Binnen het moederbedrijf waren er al vaker ondernemingsraden opgestart, dus vanuit die kant kregen we veel hulp. We zijn ook meteen op training gegaan en daarbij sloot de directie aan voor een verdere kennismaking. We hebben daar al de eerste afspraken weten te maken.’ Als voorzitter is Rico nu ook afgevaardigde in de centrale ondernemingsraad van Royal Reesink.
Door de fijne samenwerking staan we gelijkwaardig naast elkaar
Bij Lalesse heeft de or vijf leden, vier mannen en één vrouw, die allemaal op andere afdelingen werkzaam zijn. ‘Het is een diverse groep en daardoor hebben we veel steun. We worden dan ook voor allerlei zaken benaderd, ook voor zaken waar wij niet over gaan. Dan sparren we er even over en kijken we mee, om ze vervolgens waar nodig door te verwijzen naar een collega, bijvoorbeeld van HR of een leidinggevende.’
Ze zijn dus echt het aanspreekpunt, niet alleen voor de achterban, maar ook voor de directie. ‘Ik probeer wekelijks een gesprek aan te gaan met onze directeur om te vragen hoe het gaat en of ze met iets bezig zijn. Zo hebben we hele korte lijnen en door de fijne samenwerking staan we gelijkwaardig naast elkaar.’ Rico vertelt verder dat als hij de directeur tegenkomt wanneer ze toevallig samen op kantoor, ze gewoon even bijpraten met een kop koffie. Dat persoonlijke contact houdt de lijnen nog korter.
Groei
Omdat de or nog maar pas is opgericht moet er nog het een en ander gebeuren. Zo zitten er nu twee leden in een commissie om samen met HR het personeelshandboek te herzien. Ze kijken welke afspraken er in staan en of die bijvoorbeeld nog kloppen met de CAO.
Maar door de positieve vibe in de markt is de or van Lalesse vooral bezig om de groei zo goed mogelijk te ondersteunen ‘We groeien en dat vergt een focus op bepaalde onderdelen van de markt. Daar moet je nieuwe mensen voor gaan aannemen en wij denken mee of rollen daardoor anders moeten worden ingedeeld en over hoe de organisatie draait en of die voor de komende vijf jaar goed staat. We kijken samen vooruit.’
Zo is er door het management een strategie bedacht die met het hele bedrijf is gedeeld. De or polst hoe dat is gevallen en hoe mensen erop reageren. ‘Dat koppelen we terug aan het management. Zo weten zij wat er leeft en gebeurt en kunnen wij suggesties doen.’
Kennis om te delen
Voor een or is heel veel kennis nodig, en Rico realiseert zich terdege dat die ene dag training niet voldoende is. Gelukkig kan hij zich beroepen op heel veel ervaring die al aanwezig is bij andere ondernemingsraden in de holding. ‘Hoewel iedere or binnen het bedrijf haar eigen thema’s heeft waar dat bedrijf mee bezig is, kunnen we wel gebruik maken van elkaars kennis.’
Bij Lalesse hebben ze al veel gehad aan de gezamenlijke kennis. ‘Het or-reglement kwam vanuit de holding en ook iets simpels als hoe je notulen maakt hebben we afgekeken. Want waarom zou je het verzinnen als het elders al klaar ligt?’, zegt Rico nuchter.
Essentieel voor de or
Om het or-werk goed te doen is volgens Rico Blom het allerbelangrijkste dat je een goede relatie hebt met de leiding en de achterban. ‘Je moet elkaar kunnen vertrouwen, elkaar de ruimte geven en eerlijk zijn.’ Essentieel daarbij is dat je uitstraalt dat de belangen van werknemers en die van de organisatie gelijkwaardig zijn. ‘Wij hebben onze or gelijkwaardig neergezet en zo worden we ook behandeld. Dat is echt heel prettig.’
Alle informatie op één plek
Bij Lalesse Logistic Solutions is men bezig om alle informatie centraal beschikbaar te maken. Zij hebben nog het grote voordeel dat er al veel informatie beschikbaar is vanuit de holding. Is dit bij u niet het geval en wilt u toch de beschikking hebben over uitvoerige en uitstekende informatie? Neem dan een abonnement op de kennisbank OR in de praktijk.
Geef een reactie