Preventiemedewerker en de ondernemingsraad. Beiden kennen ze zo hun problemen als het gaat om invloed uitoefenen op het arbobeleid. Maar samen komen ze een heel eind. Hoe?
Sinds de nieuwe Arbowet heeft de ondernemingsraad (or) op papier meer invloed op het arbobeleid. Op grond van artikel 13 lid 1 Arbowet heeft de or instemmingsrecht bij het aanstellen van een preventiemedewerker. Het gaat dan om wie de preventiemedewerker is, én om de positie van de preventiemedewerker. Hetzelfde geldt voor de taken die de preventiemedewerker heeft op basis van artikel 27 WOR. Preventiemedewerker en or kunnen veel voor elkaar betekenen.
De relatie tussen preventiemedewerker en or
Preventiemedewerkers hebben bij het nemen van maatregelen rond het arbobeleid een aantal taken. Formeel hebben zij een adviestaak en de opdracht om nauw samen te werken met de or bij het arbobeleid. Dit betekent dus dat de or de preventiemedewerker ook kan vragen om steun bij het uitvoeren van werkzaamheden op arbogebied.
Maar de preventiemedewerker moet wel beseffen dat hij adviseur is en blijft. Hij moet zich nooit laten verleiden om onderdeel te worden van de or. Net zomin als hij een onderdeel wordt van het management. Iedere partij binnen de organisatie moet zijn eigen positie innemen.
- Tip! Seksuele intimidatie, agressie en geweld, werkdruk en pesten. Het leidt tot psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en minder (of helemaal geen) plezier in je werk. Tijdens de studiedag Werkdruk/werkstress en de rol van de OR op 16 maart en 21 september 2021 krijg je van Geraldo Kumeling tips hoe de or optimale invloed kan uitoefenen op het beleid en een actieve bijdrage kan leveren aan het reduceren van werkdruk en werkstress.
De werkgever is verantwoordelijk voor het arbobeleid binnen de organisatie. De or toetst dit beleid en spreekt de werkgever daarop aan. Maar zowel de werkgever als de or kunnen bij de uitvoering van hun werkzaamheden advies vragen aan de preventiemedewerker.
Medewerkers ook betrokken
Elk bedrijf moet ten minste één werknemer aanwijzen als preventiemedewerker. Zoals gezegd: de or moet instemmen met de benoeming van de persoon en de positie van de preventiemedewerker binnen de organisatie. Daardoor is de or meer betrokken bij het arbobeleid.
De wet schrijft een verplicht jaarlijks overleg voor. Een overleg tussen preventiemedewerker, or, bestuurder en externe arbodienstverleners. Denk bij die laatste groep aan de arbodienst, bedrijfsarts en andere arbodeskundigen. Door dit soort gesprekken kunnen werknemers en arbodeskundigen ook samenwerken. Zij zijn zo ook betrokken bij het bedrijfsbeleid voor gezond en veilig werken.
Die partijen overleggen samen aan de hand van concrete situaties hoe de preventie moet worden ingericht. Daarbij is een centrale visie belangrijk: is vooral voldoen aan de wet het doel? Of wil de organisatie meer dan dat? Gaat men bijvoorbeeld voor bronaanpak op basis van de arbeidshygiënische strategie? Met andere woorden: is het doel om de oorzaak van het gevaar weg te nemen? Of doet de werkgever dit af met een persoonlijk beschermingsmiddel?
Preventiemedewerker en or formuleren samen doelen
Preventiemedewerker en or kunnen ook samen duidelijke doelen formuleren. Een doel kan bijvoorbeeld zijn: x minder ongevallen en x minder ziekteverzuim. or en preventiemedewerker bespreken dit samen en komen samen tot een duidelijk uitgangspunt.
Een hechte structurele samenwerking tussen or en preventiemedewerker is van groot belang. Want dat levert meer op. De preventiemedewerker beschikt immers over praktijkkennis van preventie en weet wat er speelt in het bedrijf. De or heeft invloed via wettelijke instrumenten. Zij kunnen elkaar dus heel mooi versterken!
Bron: Arbo-online
De Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart: een digitaal event
Al 18 jaar hét nationale VGWM-congres voor de ondernemingsraad
Als ‘vaste commissie’ voor veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu komt er veel op je af op het gebied van arbeidsomstandigheden en het arbobeleid. Tijdens de 18e editie van dit congres praten onze experts je – dit keer volledig online – helemaal bij over alle belangrijke VGWM-onderwerpen. Want alleen als je volledig op de hoogte bent van de laatste actualiteiten, kun je jouw rol binnen de VGWM goed uitvoeren én blijf je de juiste sparringpartner. Zo voeg je direct meerwaarde toe aan je organisatie. En daar wordt ook je bestuurder blij van.
Geef een reactie