Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met de ontwikkeling van een coronatestbewijs. Wie negatief test, krijgt tot 48 uur na de test meer vrijheden. Om bijvoorbeeld naar het werk, de concertzaal, het theater of een kapper te gaan.
Het kabinet heeft nog geen definitief besluit genomen over het plan. Maar diverse ministers en werkgeversvereniging VNO-NCW zouden er ‘serieus’ mee bezig zijn. Ook een invoerdatum staat nog niet vast. Een van de voorwaarden is uitbreiden van de testcapaciteit. Die moet uiterlijk eind april omhoog naar 400.000 testen per dag bij mensen zonder coronaklachten. Eerder was het gebrek aan testcapaciteit nog een achilleshiel. Dit probleem is goeddeels verholpen.
Daarbij wordt momenteel gewerkt aan het instellen van sneltesten voor sociale activiteiten en het onderwijs. Hiervan zouden er volgens VNO-NCW 20 miljoen per maand nodig zijn. Als iedereen zich elke 2 dagen laat testen voordat hij of zij naar school, werk, winkels, horeca of andere evenementen gaat, zou dat kunnen zorgen voor een netto-daling van het aantal besmettingen.
Plan in 2 fasen
In de eerste fase van het plan gaan winkels beperkt open voor klanten op afspraak (‘private shopping’), met een maximum aantal personen per vierkante meter. Die maatregelen zijn aanvullend op de al langer bestaande anderhalf meter- en mondkapjesregels. Kappers en andere contactberoepen kunnen weer aan de slag met een 1 klant per 10 vierkante meter en een verplicht deur-, registratie – en triagebeleid. Met soortgelijke maatregelen moeten ook sommige horecagelegenheden, zoals terrassen en restaurants weer open kunnen. In fase 2 van het plan gaat meer open voor mensen met een negatief testbewijs.
Mes snijdt aan twee kanten
VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het invoeren van een coronatestbewijs een belangrijke stap voor het weer veilig kunnen openen van de economie. Volgens voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW snijdt het mes aan twee kanten. Er ontstaat zo meer zicht op het aantal besmette mensen. En de economie kan weer wat verder open, dat is gunstig voor de mentale gezondheid van veel mensen. De werkgeversorganisaties staven hun stelling met onderzoek uitgevoerd door KPMG.
- Tip! Arbo en thuiswerken? Voor velen is dat een duister mijnenveld. Wat kan, mag en moet je als werkgever? En als werknemer? Tijdens de 18e editie van de Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart 2021 praten onze experts je – volledig online – helemaal bij. Bekijk het programma.
Volgens David Ikkersheim, arts en partner bij KPMG Health, helpt het opschalen van de testcapaciteit niet alleen om het aantal besmettingen te verminderen. Het is volgens hem ook handig om testcapaciteit achter de hand te hebben zodra nieuwe mutaties optreden. Hij wil daarom ook dat mensen zichzelf thuis kunnen testen, zonder een arts te raadplegen.
De werkgevers vinden dat het coronabeleid na bijna een jaar veel meer moet focussen op de mentale gezondheid, economie en banen, en ook op de perspectieven voor jongeren en toenemende kansenongelijkheid. De vraag of en hoe lang onze samenleving deze situatie nog aankan moet in kabinetsbeslissingen meer worden meegenomen. Aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
- Zie ook ons liveblog Wat de or moet weten over coronacrisis en de maatregelen
‘Stimuleert vaker testen’
De winkeliers juichen het plan toe. ‘Alles dat kan helpen om de winkels weer te openen is goed’, reageert een woordvoerder van brancheorganisate INRetail. Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers ziet vooral de stimulans om je vaker te laten testen als positief punt. We zullen toe moeten naar een beloning om te testen, zodat je weer dingen kan doen.’
‘Onwerkbaar’
De Raad voor de Nederlandse Detailhandel (RND) is minder enthousiast. Directeur Eus Peters denkt dat het tot onwenselijke en onwerkbare situaties zal leiden. ‘Dan moet ik straks iemand aan mijn winkel hebben zitten die dat gaat controleren. Dat wordt ondoenbaar, met rijen en bewaking. Dan creëer je ook drukte die straks niet te handhaven is. En wie zegt dat die bewijzen niet vervalst kunnen zijn?’ Peters ziet meer in strikter naleven van de al bestaande coronaprotocollen, waaronder de anderhalve meterafstandregel en het mondkapje.
- Tip! Hoe hou je invloed op de bedrijfsvoering in deze VUCA-tijden? Diverse workshops tijdens de OR workshopdag op 21 mei 2021 behandelen dat vraagstuk. Waaronder ‘Overtuigend strategisch adviseren’ van Rick de Jong. En: ‘Wie is de baas in onderneming?’ door Hans Hautvast. Stel jouw ideale dag samen door uit 14 workshops de 2 meest passende te kiezen.
Ook de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) denkt dat er veel haken en ogen aan het testbewijs zitten. Hij is niet overtuigd dat het juridisch standhoudt. ‘Mag je mensen weigeren op basis van wel of geen bewijs hebben? Daarnaast speelt de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) ook mee’, zegt een woordvoerder. Dan gaat het met name om de regels rond het verwerken van persoonsgegevens. Een vraagstuk waar ook de or zich over zal moeten buigen, mocht de werkgever het coronatestbewijs als entreebewijs voor de toegang tot kantoor willen gebruiken. Het raakt dan aan het arbobeleid van de onderneming. Is het testbewijs juridisch gelijk te stellen aan een vaccinatiebewijs?
Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Over welke onzin gaat dit artikel!!!!
1. Testen zonder klachten heeft geen zin. Zegt Rutte zelf.
2. Motie aangenomen over geen coronavaccinatieplicht: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2020Z19922&did=2020D42842
20 Miljoen snel testen en 30×400.000 gewone testen = 32 miljoen testen per maand. Als we 32 miljoen keer per maand kunnen testen. Betekent dit dat iedereen 1.9 keer per maand getest kan worden. Dit geeft nog geen 4 dagen per maand de vrijheden per Inwoner van Nederland. Vrijheden waaronder ook werken, naar school of naar de winkel gaan valt. Iets wat mensen toch meer dan 4 dagen per maand doen.
Op dit moment kost een corona test 100 euro, als we 32 miljoen testen per maand doen, wie betaald dan die 3,2 miljard euro? Zelfs als de prijs daalt naar 10 euro, waar halen de 320 miljoen euro per maand vandaan?
Hoe zou het 32 miljoen keer testen kunnen leiden tot minder positieve test resultaten? Tot nu toe is de situatie altijd zo geweest dat hoe meer testen we uitvoeren hoe meer mensen er positief resultaat hebben.
herintroductie van een jodenster? schandalig
Als dit gebeurd dan zijn ze toch HELEmaal de weg kwijt
Wat een onzin! gaat in de praktijk nooit werken net als een vaccinatiebewijs er is immers nog geen enkel duidelijkheid over hoelang het vaccin werkt en hoe het werkt tegen varianten. Als je dan ook nog eens je bevolking inspuit met 8 verschillende soorten en je komt dan met een vaccinatiebewijs ben je de boel gewoon aan t belazeren
Absolute waanzin. Nu een Testbewijs. Indien we dat accepteren, dan is de volgende stap een Vaccinatiebewijs. Een vaccinatie die gevaarlijker is dan het virus.
Onbegrijpelijk dat diverse sectoren met deze overheid hierover willen praten. Het gaat van kwaad tot erger.
Dan kunnen we niet meer spontaan naar de winkels of café’s. Moeten we eerst in de wachtrij van 1 of 2 dagen voor de test. En daarna kunnen we elkaar ontmoeten in het café. Maar het testbewijs van mijn vriend die eerder kon testen is inmiddels verlopen.
Zelfs KPMG heeft een rapport gemaakt. Ja natuurlijk. Die krijgen dik betaald om een onderzoek te doen en te rapporteren en de uitkomst komt overeen met de mening van de opdrachtgever.
STOPPEN met deze waanzin. Het aantal mensen die overlijden aan (met) Corona is niet veel hoger dan bij de jaarlijkse griep.
Ik wil even een tegengeluid laten horen t.o.v. bovenstaande en zie ook de gebruikelijke onwaarheden (bv. over griepdoden)
Een testbewijs wat 48 uur geldig is vind ik ook niet logisch. Wel zouden sneltesten een optie zijn: ter plaatse testen en bij negatieve test naar binnen.
Ook een vaccinatiebewijs is prima. Er is maar één weg om hieruit te komen en dat is vaccineren en sneltesten. Er is geen enkel beschaafd/ontwikkeld land wat ervoor kiest om alle maatregelen los te laten en de besmettingen over ons heen te laten komen ‘omdat het virus niet meer is dan een griepje’. Dat heeft een reden. Dit virus is veel meer dan een griepje. Met uitgebreide maatregelen en twee lockdowns had Nederland een oversterfte van 15.000 mensen in 2020. Daar is maar één reden voor: Covid. Alle maatregelen loslaten en alles opengooien en je krijgt er in 2021 nog een flink aantal extra doden bij.
Mensen hebben recht op een veilige werkplek. En denk niet te egoïstisch aub. Jaarlijks werden er voor Covid 6 miljoen mensen opgeroepen voor de griepprik. Dit zijn naast ouderen ook mensen met longproblemen, auto-immuun ziekten, etc. Ook obesitas is een risicofactor voor Covidcomplicaties. In totaal spreken we over ongeveer één derde van de bevolking die risicogroep is. Ik werk zelf in het onderwijs en heb ook te maken met studenten die longziekten hebben of auto-immuunziekten. Ook zij moeten veilig naar school kunnen en hebben er enorm veel baat bij dat de klasgenoten getest en gevaccineerd zijn.
We zitten hier als samenleving allemaal in, met egoïsme komen we hier niet uit. We moeten er gezamenlijk uitkomen.