Het ziekteverzuim was in het vierde kwartaal van 2020 het hoogst in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg: 6,8 procent. Dit is ook het hoogste percentage verzuim in 18 jaar tijd. Dit is niet alleen iets voor HR. Ook de ondernemingsraad kan wat doen tegen hoog ziekteverzuim Aan welke knoppen kan de or draaien?
Het verzuim was met 8,2 procent het hoogst in de verpleeg- en verzorgingstehuizen Dit was ruim 1 procent hoger dan een jaar eerder. In de thuiszorg was het verzuim met 6,9 procent iets lager.
- Tip! Door de coronacrisis is de aandacht voor de zorgsector enorm gegroeid. Welke actuele ontwikkelingen in medezeggenschap en governance spelen er nu en wat betekent dat voor jouw OR? Volg Or in de zorg, hét congres voor ondernemingsraden in de zorg op 8 juni en je bent helemaal op de hoogte.
Actiepunten voor de or bij hoog ziekteverzuim
De ondernemingsraad kan het volgende doen doen om bij te dragen aan een lager ziekteverzuim.
- De ondernemingsraad heeft recht op informatie over het gevoerde sociale beleid (WOR artikel 31b-2). Denk hierbij aan verzuim- en ongevalscijfers uitgesplitst naar categorieën werknemers, aard van het verzuim, bedrijfsonderdelen en functiegroepen.
- Behalve het verzuimpercentage is ook de gemiddelde verzuimduur en -frequentie van belang. Regelmatig kortdurend verzuim wijst vaak op psychische klachten met uitval op termijn.
- Tip! Seksuele intimidatie, agressie en geweld, werkdruk en pesten. Het leidt tot psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en minder (of helemaal geen) plezier in je werk. Tijdens de studiedag Werkdruk/werkstress en de rol van de OR op 16 maart en 21 september 2021 krijg je van Geraldo Kumeling tips hoe de or optimale invloed kan uitoefenen op het beleid en een actieve bijdrage kan leveren aan het reduceren van werkdruk en werkstress.
- De werkgever moet een zieke werknemer twee jaar doorbetalen. Informeer bij HR naar de totale verzuimkosten die opgaan aan begeleiding, vervanging en de uitkering bij arbeidsongeschiktheid (als de organisatie ‘eigen risicodrager’ is).
- Als de or de cijfers heeft gekregen moeten ze geïnterpreteerd worden. Veel ondernemingsraden vinden dat lastig. Dan kan je erop letten of:
- het kortlopend of langdurig verzuim toeneemt;
- er een verband is met bedrijfsongevallen;
- aandoeningen aan het bewegingsapparaat opeens toenemen;
- sociaal-psychische klachten zijn gestegen;
- in een bepaalde afdeling het verzuim frequenter wordt;
- voor een bepaalde leeftijdsgroep het verzuim stijgt;
- de cijfers in verhouding tot vorige jaren veranderen;
- er grote uitschieters zijn bij bepaalde functies of afdelingen.
Neem contact op met HR om de cijfers en indien nodig de maatregelen te bespreken. Bekijk ook de checklist ziekteverzuim op de Kennisbank OR in de Praktijk.
Eigen risico dragen, hoe zit dat?
Een organisatie kan ervoor kiezen eigen risicodrager te zijn. Dan is de premie lager, maar moeten de kosten veel langer worden doorbetaald bij arbeidsongeschiktheid. Eigenrisicodrager zijn is goedkoper met weinig langdurig zieken, en duurder als mensen langer ziek zijn.
Goede begeleiding helpt zieke beter terug aan het werk
Verzuim kan worden verlaagd door een goede begeleiding. Let daarbij op de volgende punten:
- Is er een visie op de verzuimbegeleiding, een planmatige aanpak en wordt er ook voldoende aan preventie gedaan.
- De werkgever moet een contract met een arbodienst of bedrijfsarts hebben. Past de inhoud van dat contract naar jullie mening bij het actuele verzuimpercentage?
- Wat staat er in het contract over de betrokken partijen. Denk aan een bedrijfsarts, verzuimcoördinator, arboverpleegkundige. Is helder (ook naar de achterban) wat hun taken en bevoegdheden zijn in het begeleidingstraject?
- De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht met het contract met de arbodienst, het verzuimprotocol of het contract met een re-integratiebedrijf. Maak daar ook gebruik van.
- Om verzuim laag te houden is een adequate begeleiding nodig. Vaak zijn de leidinggevenden daar verantwoordelijk voor. Maar zijn die daarvoor voldoende toegerust? En wat te doen als ze zelf een deel van het probleem zijn?
- Werkdruk en stress kunnen ook door de privésituatie ontstaan. Denk hierbij aan een slechte werk-privé-balans, mantelzorg, schulden, alcohol en drugsgebruik. Is er in jullie organisatie aandacht voor deze problematiek en worden daar oplossingen voor aangeboden?
- De bedrijfsarts moet nauw samenwerken met de or en adviseert de werkgever over preventieve maatregelen. Vraag de bedrijfsarts eens of er naar zijn mening over de re-integratie-inspanning en of er voldoende aan preventie wordt gedaan.
- Is het preventieve spreekuur bij de bedrijfsarts bekend bij de medewerkers? Weten ze dat men dat anoniem kan bezoeken? Volgens de Arbowet moeten medewerkers actief hierover geïnformeerd worden.
- Zijn er ook verzuimoorzaken die direct samenhangen met de werkzaamheden? Check dan of de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) nog actueel is en of het plan van aanpak vlot wordt uitgevoerd. En worden medewerkers voldoende voorgelicht over de risico’s in het werk. De or heeft instemmingsrecht bij aanpassingen van de RI&E en het plan van aanpak.
Door Wanne van den Bijllaardt. Zie OR Academy voor meer informatie.
Nieuwe editie Praktijkboek Arbeidsomstandigheden is uit!
Ook zo’n behoefte aan praktische en leesbare informatie over arbo die direct toepasbaar is? Kijk dan eens naar de editie 2021 van het Praktijkboek Arbeidsomstandigheden! Elk hoofdstuk geeft in enkele pagina’s de belangrijkste informatie over een arbothema, aangevuld met tips en praktijkvoorbeelden. Naast de klassieke arbothema’s komen ook pesten, duurzame inzetbaarheid, thuiswerk, coronamaatregelen en maatschappelijk verantwoord ondernemen aan bod. Het boek staat vol met bijgewerkte casussen, checklists en recente wijzigingen in de arbowetgeving. Speciaal voor werknemers, ondernemingsraden en VGWM-commissies. Een jaarabonnement is voordeliger dan een los boek en je hebt dan altijd de meest actuele informatie bij de hand!
Geef een reactie