Steeds meer organisaties werken ‘agile’, die term kom je dus vaker tegen. Agile werken maakt omgaan met continue verandering mogelijk. Maar wat is agile precies? En is het ook iets voor de ondernemingsraad?
Agile werken komt uit de softwareontwikkeling. Het staat voor flexibel en projectgewijs producten of diensten ontwikkelen, door intensieve samenwerking in kleine groepen. ‘Agile’ betekent letterlijk: wendbaar, lenig en flexibel. Door agile te werken, kun je net zo wendbaar worden als de snel veranderende wereld om je heen. Ook de or krijgt te maken met steeds meer nieuwe wetgeving, veranderingen en reorganisaties. Moet de or ook agile gaan werken?
- Tip! Met de 7 skills van moderne medezeggenschap maak je jezelf als or in één dag interessant en relevant voor het hele bedrijf. Zeker als je dan ook nog eens agile kunt werken.
Mensen die agile werken, delen de gedachte dat werk in principe moet worden gedaan in kleine, zelfstandige, multidisciplinaire teams die in een korte periode werken aan relatief kleine taken. Ze krijgen continu feedback van de klant of eindgebruiker. Dat betekent minder vaste afdelingen met leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor een deel van het proces. Vorm je als or een mening over deze manier van werken. Vraag eens bij de or van een ander bedrijf hoe zij dat doen.
Agile werken is een flinke verandering
Organisaties zijn vaak niet gefocust op kleine teams, maar op individuele functies en strakke kaders. Iedere functie heeft een stukje van het werk. Als jouw organisatie agile wil werken, betekent dat een flinke verandering. De ondernemingsraad heeft adviesrecht op grond van artikel 25 WOR. Let goed op dat je gebruik kunt maken van dat recht als de bestuurder agile werken wil implementeren.
Agile werken kan betekenen dat de werkzaamheden van groepen werknemers veranderen. Het kan ook een andere verdeling van bevoegdheden betekenen, en om een forse investering vragen. Let op de artikelen 25d, e en h WOR. Het is belangrijk dat je als or vooral kijkt met welk doel het wordt ingezet, wat de personele gevolgen zijn en welke maatregelen worden genomen om die gevolgen te compenseren.
Or, gebruik je adviesrecht op grond van artikel 25 WOR
Met agile werk je in kleine teams. Daarin zijn de ‘lijnen’ korter. Een or kan de agile werkwijze dus ook heel goed toepassen op zijn eigen werkzaamheden. Maar je moet er als or wel in geloven. Jullie or kan soms ook in kleine groepen aan de slag gaan om sneller en wendbaarder te werken. Stel bijvoorbeeld een team samen dat met een adviesaanvraag of een initiatiefvoorstel aan de slag gaat. Uiteindelijk blijft de hele or hier verantwoordelijk voor. Het team presenteert de resultaten en de or neemt dit mee naar de overlegvergadering.
Waarde creëren voor de klant
Je wilt met agile werken waarde creëren voor de klant. Voor de ondernemingsraad zijn de bestuurder en de collega’s ‘de klant’. Bedenk wat zij willen, stem dit met ze af en speel hier zo goed mogelijk op in. De bestuurder wil bijvoorbeeld de signalen van de werkvloer horen en de collega’s willen dat de or opkomt voor hun belangen. Elkaar feedback geven en bijsturen is van belang bij deze manier van werken. Doe dit op een goede manier, want anders krijg je scheve gezichten of voelen mensen zich onveilig.
Wanne van den Bijllaardt | opleidingscoördinator van het trainingsbureau OR Academy
Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens deze speciale ONLINE OR workshopdag. Ook voor gevorderde or’en is er veel te halen. Waaronder de workshops ‘Effectieve medezeggenschap: verdeel en doe meer!‘ en Het eigen verhaal van de or . Stel jouw ideale dag samen door uit niet minder dan 17 workshops de 2 meest passende te kiezen. De sessies duren elk bijna een dagdeel. De optimale voorbereiding om nog succesvoller met het or-werk aan de slag te gaan!
OR & Organisatieverandering
Flexibilisering, robotisering, krappe arbeidsmarkt, veranderende klantenvraag en concurrentieverscherping… Het kan allemaal leiden tot fusies en reorganisaties. Een professionele ondernemingsraad moet hierover conceptueel en praktisch kunnen adviseren. Deze tweezijdige benadering staat centraal tijdens de eendaagse training OR & Organisatieverandering, onder andere op 29 april en 16 november 2021. Bekijk het programma en schrijf nu in!
Geef een antwoord