Ook dit jaar was er weer een Hackaton over medezeggenschap. Een deelnemer over deze MZ-Hackaton: ‘Ik ga het zeker aanraden bij al mijn collega’s. Ze vinden het sowieso leuk om hierover na te denken. En ik vind het echt een hartstikke leuke dag.’
Ruim vijftig enthousiaste jongeren kwamen op 16 september in Utrecht bijeen om te brainstormen over medezeggenschap. Tijdens deze medezeggenschaps-Hackathon doken jonge werknemers van de Gemeente Amsterdam, UMC Utrecht en de Rijksoverheid een paar uur lang intensief op strategische vraagstukken binnen hun eigen organisaties.
- Tip! Met de 7 skills van moderne medezeggenschap maak je jezelf als or in één dag interessant en relevant voor het hele bedrijf. Wegens succes herhaald op 12 oktober 2021!
De dag werd gevuld met proactiviteit, frisse ideeën, presentaties en nieuwe inzichten. Een uitzonderlijke ervaring die ook een klein beetje bitterzoet was. Maar dat laatste kwam alleen omdat de combinatie jongeren en medezeggenschap nog geen dagelijkse realiteit is.
Jongeren en Medezeggenschap
Jonge werknemers hebben vaak veel ideeën over hoe het beter kan in organisaties, maar weten niet altijd hoe ze hierover kunnen meepraten. Aan de andere kant weten ondernemingsraden (or’s) jongeren moeilijk te vinden en hebben ze moeite met ophalen wat er écht onder jongeren speelt.
Toch is het erg belangrijk dat jonge medewerkers hun stem kunnen laten horen in de medezeggenschap. Hoe zorg je anders voor een representatieve weergave van je organisatie binnen je or? Voor een prettige, gezonde en duurzame werkvloer? Dat de behoeften van al je werknemers worden gehoord? En, misschien het allerbelangrijkste: dat je jonge werknemers bij jouw organisatie willen blijven werken?
De opzet van de Hackathon
In 2019 vroegen de Alliantie Medezeggenschap en Governance en CNV Jongeren zich af hoe je jongeren meer kunt betrekken bij de ‘gouden driehoek’ van medezeggenschap. Het gaat dan om de ondernemingsraad, bestuur en Raad van Toezicht (RvT)/Raad van Commissarissen (RvC). Uit deze samenwerking ontstond de MZ Hackathon. Een idee dat 16 september tot uitvoering kwam in samenwerking met WissemaGroup en met steun van A&O fonds Gemeenten. Maar wat is een MZ Hackathon dan precies?
Tijdens een MZ Hackathon krijgen deelnemers verdiepende informatie over hun organisatie en de verschillende partijen die bij het uitgekozen vraagstuk betrokken zijn. Vervolgens spreken ze met experts en ervaringsdeskundigen en krijgen ze begeleiding om voor het einde van de dag tot een creatief advies te komen. Ten slotte presenteren ze hun adviezen aan de or, het bestuur en de Raad van Toezicht/Commissarissen.
Een van de deelnemers aan de MZ Hackathon verwoordt de opzet kort en krachtig. ‘Vandaag brainstormen we op een zeer gestructureerde manier hoe jongeren aanwezig en vertegenwoordigd kunnen zijn binnen het medezeggenschapsorgaan. Ook denken we na over medezeggenschap en diversiteit in de breedste zin van het woord.’
De vraagstukken
Ook de gemeente Amsterdam, de SER, UMC Utrecht en de Rijksoverheid zagen het belang in van het betrekken van jongeren binnen de medezeggenschap . Zij meldden zich daarom aan voor de MZ Hackathon van 2020.
Zo legde Gemeente Amsterdam de vraag bij haar jonge werknemers neer hoe ze zou moeten omgaan met het thema thuiswerken. De SER vroeg zich af welke communicatiemiddelen er ingezet (moeten) worden om jongeren te bereiken en motiveren voor deelname aan de medezeggenschap. UMC Utrecht en de Rijksoverheid brainstormden over hoe ze een zeer aantrekkelijke werkgever kunnen worden/blijven. De Rijksoverheid richtte zich hierbij ook specifiek op de inclusiviteit en diversiteit.
Communicatie rond medezeggenschap
Doordat de jongeren met specifieke medezeggenschaps-onderwerpen aan de slag gingen, konden de groepen aan het eind van de dag gerichte en waardevolle pitches aan hun eigen organisaties geven.
De jonge werknemers van de Rijksoverheid presenteerden bijvoorbeeld het idee van ‘speeddaten’ met or-leden, om zo een toegankelijke manier te creëren waarop werknemers een echt beeld van hun or krijgen. Bovendien adviseerden ze om een ‘reverse database’ op en in te zetten: werknemers geven werkgerelateerde thema’s aan waarin ze geïnteresseerd zijn, en vervolgens kan de or ze gericht uitnodigen om hun input te geven.
Deelnemer MZ Hackathon: ‘Het is een hartstikke inspirerende en interactieve dag. Het is heel leuk om met alle jongeren te praten. Tot ideeën te komen, tot oplossingen te komen. Het is echt ontzettend inspirerend!’
De deelnemers van UMC Utrecht verzamelden ideeën voor een plan voor horizontale en verticale loopbaanbaanbegeleiding. Hun werkgever biedt namelijk veel mooie uitdagingen aan, maar de werknemers zien hierdoor soms door de bomen het bos niet meer. Ze willen ook hun mogelijkheden weten omtrent doorontwikkelen op andere afdelingen, om door te groeien binnen het hele UMC en niet alleen hun eigen afdeling.
De jongeren van verschillende organisaties die via de SER een organisatie-overkoepelend vraagstuk kregen, bogen zich specifiek over de communicatie rondom medezeggenschap. Zij adviseerden or’s om persoonlijke verhalen en best practices te delen naar hun achterban en andere or’s. Ook ontstond het idee voor een meerdaagse, interactieve training gericht op communicatievaardigheden en het versterken van het contact tussen jongere en oudere collega’s. Het groepje van Gemeente Amsterdam presenteerde het – winnende – idee voor het opzetten van multidisciplinaire teams om sociale en werkgerelateerde situaties van thuiswerkende collega’s te peilen en sociaal contact te behouden (Happy Teams).
Een leuke en dynamische ervaring
Het coronavirus maakte deze MZ Hackathon anders, maar niet minder dynamisch. De groepen brainstormden in hun eigen ruimtes. Maar tegelijk stond er bij elke groep een scherm waarop de introducties, de door CNV Jongeren georganiseerde medezeggenschaps-workshop en de uiteindelijke pitches werden getoond. Hierdoor bleef het gevoel van verbintenis tussen de jongeren overeind staan. Dagvoorzitter, Jurjen Dijkstra, praatte de dag aan elkaar waardoor alles soepel en leuk verliep; voorwaarden om inhoudelijk echt de diepte in te kunnen duiken.
En toen?
De kracht van de MZ Hackathon zit dus in de opzet: meerdere uren lang, en aan een stuk door samen in dialoog zijn over een afgebakend vraagstuk. En, met behulp van een probleemoplossings-gestuurde methode ‘design thinking’, toewerken naar een concreet advies voor de gouden driehoek. En dan, klus geklaard? Nee. Aan het eind van de dag zijn niet alle vraagstuk-uitdagingen van de deelnemende organisaties opgelost. Een onvermijdelijk feit dat vooraf werd erkend. Vandaar dat het niet bij de desbetreffende dag blijft. Na de hackathon wordt tijdens intervisie- en eindmomenten gemonitord of en hoe de adviezen worden toegepast bij de organisaties. Zeven uur lang creatief brainstormen was een goed, veelbelovend begin, het langetermijnwerk gaat nu beginnen. Op naar representatieve en inclusieve medezeggenschap!
Meer over de Hackatons
De MZ Hackathon is een initiatief van Alliantie Medezeggenschap & Governance (AMG) en A&O fonds Gemeenten, uitgevoerd door CNV Jongeren en WissemaGroup. Benieuwd naar de aftermovie en de adviezenvideo’s van de MZ Hackathon die in de maak zijn? Check de website en de socialemediakanalen van CNV Jongeren.
Worden in jouw organisatie de behoeften van jonge werknemers nog niet genoeg gehoord of meegenomen? Doe dan mee aan de volgende MZ Hackathon, of met een van de andere MZ-projecten! Neem hierover contact op met CNV Jongeren via info@cnvjongeren of 030-751 1850.
Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens deze speciale ONLINE OR workshopdag. Ook voor gevorderde or’en is er veel te halen. Waaronder de workshops ‘Effectieve medezeggenschap: verdeel en doe meer!‘ en Het eigen verhaal van de or. Stel jouw ideale dag samen door uit niet minder dan 17 workshops de 2 meest passende te kiezen. De sessies duren elk bijna een dagdeel. De optimale voorbereiding om nog succesvoller met het or-werk aan de slag te gaan!
Opmerkelijk is dat de oorspronkelijke doelstelling was hoe de jongeren meer te betrekken bij de ‘gouden driehoek’ van de medezeggenschap (OR, bestuurder en RvT/RvC) en dat de deelnemers aan de Hackathon voornamelijk bestaan uit overheidsinstellingen. Bij de overheid bestaat geen vorm van geïnstitutionaliseerd onafhankelijk toezicht en is de gouden driehoek dus afwezig.