Werkgevers en vakbonden in de metalektro hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao. Opvallendste onderdeel is een loonsverhoging van 5,3 procent. Tot voor kort wilden de werkgevers, verenigd in de FME niet verder gaan dan 2,25 procent hoger loon. Leden van de FNV kunnen tot half september stemmen over het akkoord.
De salarisverhoging vindt plaats in twee stappen. Vanaf begin juli dit jaar krijgen de werknemers in de metaalbranche er 2,3 procent bij. Op 1 februari volgt nog eens 3 procent. Personeel dat al in dienst was toen de huidige cao afliep, op 1 december, krijgt een eenmalige compensatie van 2,3 procent tot aan 1 juli.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 14 september en 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Maatwerk
De 2,25 procent die de FME bood was voor de FNV onaanvaardbaar. Dan zouden de lonen achterblijven bij de inflatie. De looneis van de FNV zakte naar 2,5 procent in elf maanden, met maatwerk voor bedrijven in de problemen. Die maatwerkclausule is ook in het onderhandelaarsakkoord opgenomen. De jeudlonen verdwijnen vanaf 1 januari 2022 in de nieuwe cao. Bovendien komt in de cao te staan dat vrouwen en mannen in dezelfde functie en met dezelfde opleiding hetzelfde loon moeten krijgen. Werkgevers in de metaal bieden tijdens de looptijd van de cao 2400 uitzendkrachten een vast dienstverband aan.
Eerder stoppen
De principe-cao bevat een zwaarwerkregeling voor werknemers die minder dan €4000 bruto verdienen, of in ploegen- of consignatiediensten hebben gewerkt. Zij kunnen tot drie jaar voor hun pensioen vervroegd uittreden. Ze krijgen dan maximaal €22.614 per jaar uit een sectorfonds waarin werkgevers 0,3 procent van de loonsom storten. Hierdoor zou 15 tot 20 procent van de doelgroep eerder kunnen stoppen. Daarnaast blijft het generatiepact bestaan, tenminste tot 1 december 2023.
- Lees ook: ‘Vroegpensioen regelen per sector’
Werktijden
Een werkgroep van werknemers en werkgevers gaat onderzoek doen naar het ontstaan en voorkomen van verlofstuwmeren en de mogelijkheden van een weekrooster van 4 x 9 uur. Ook komt er meer aandacht voor de vraag hoe belastende roosters voorkomen kunnen worden. De verplichting tot overwerk wordt ook beperkt. Mensen mogen maximaal 10 uur per 4 weken overwerken. Op verzoek van de vakbonden overlegt de werkgever over de stand van zaken in het bedrijf, zoals werktijden, overwerk, ziekteverzuim, duurzame inzetbaarheid, werkgelegenheid. (Bron: FNV Metaal)
De cao metalektro geldt voor ruim 1.000 grote en kleine bedrijven, met in totaal 160.000 werknemers. Bekende namen zijn Scania, Fokker, IHC, Damen, VDL Nedcar, ASML, Stork, Thyssen-Krupp, DAF en Siemens. Aan het akkoord is ruim een half jaar van stakingen en acties vooraf gegaan.
OR Summercourse: voor alles waar je nog niet aan toe kwam dit jaar
De zomer is bij uitstek het moment om je voor te bereiden op het najaar. Een turbulent najaar, waarin de or veel nieuwe uitdagingen wachten die vragen om een scherpe en frisse blik. Deze Summercourse, te volgen tussen 31 augustus en 2 september 2021, is speciaal voor OR-leden die behoefte hebben om op actuele onderwerpen de diepte in te gaan. De docenten frissen je kennis op en dagen je uit om over verschillende onderwerpen na te denken.
Stel hier je eigen programma samen door te kiezen uit 6 summercourses!
Geef een antwoord