Op vrijdag 26 en maandag 29 november hebben FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie 24 uursstakingen gehouden. Inzet van de stakingen is een betere cao voor de Metaal & Techniek. ‘We blijven doorstaken voor een goede en eigentijdse cao’, aldus een vakbondsonderhandelaar. Op 2 december was Zeeland aan de beurt. En op donderdag 9 december heeft de FNV een staakstraat bij de Wim van Doorne Muziekkiosk in Eindhoven.
De stakingen op vrijdag waren in metaalbedrijven in de regio Arnhem/Nijmegen. Op maandag 29 november organiseerden de vakbonden stakingen in Assen en Emmen. FNV Metaal en CNV Vakmensen richten staakstraten in bij de bedrijven waar wordt gestaakt. Hier kunnen de deelnemers zich – digitaal vanuit de auto- laten registreren.
- Tip! Wie prettig communiceert met zijn bestuurder kan eerder op de hoogte zijn van belangrijke plannen en vèrstrekkende voornemens. Zo heb je meer invloed op de besluitvorming. Tijdens de eendaagse training Communiceren met de bestuurder op 10 februari 2022 leer je hoe je dat doet.
Loon en zware beroepenregeling
Sinds 15 november organiseren de bonden estafettestakingen in de kleinmetaal, ook wel de metaal en techniek. Het gaat om regionale stakingen die 24 uur duren. Nadat de werkgevers een ultimatum van de vakbonden eind oktober hadden afgewezen begonnen CNV en FNV met de voorbereidingen van de stakingen.
Het verschil van mening tussen vakbonden en werkgevers in de kleinmetaal gaat vooral over loon en een vroegpensioenregeling voor zware beroepen. De werkgevers deden een loonbod van € 42,50 bruto per 1/1/2022 met looptijd 12 maanden. Volgens FNV en CNV komt dat neer op 1,4 procent meer loon per maand. De bonden eisen 5 procent, en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten.
Er zijn topjaren gedraaid met megawinsten
Regiobestuurder Lucy Lamers van FNV Metaal legt uit waarom staken volgens haar bond nodig is. ‘Werkgevers weigeren afspraken te maken, terwijl er topjaren zijn gedraaid met mega winsten. Zelfs nu, in de Corona pandemie, worden er gewoon uitstekende bedrijfsresultaten behaald.’ Haar collega Jacqie van Stigt vult aan: ‘We blijven doorstaken voor een goede en eigentijdse cao.’
Verslechteringsvoorstellen?
Directeur en hoofdonderhandelaar Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) wijst erop dat het loonbod van de werkgevers samen met de vorige cao neerkomt op een loonstijging van gemiddeld 2,8 procent per jaar tussen 2019 en 2022. Door de vaste verhoging in geld zouden vooral erop vooruit gaan, wat goed is voor de aantrekkelijkheid van de sector aldus het persbericht van de FWT.
Lees ook:
- Estafettestakingen in de kleinmetaal
- Grote estafettestaking in de metaal
- ‘Vroegpensioen regelen per sector’
De vakbonden zien dat niet zo. Regiobestuurder FNV Metaal Pieter Beuzenberg spreekt van ‘verslechteringsvoorstellen die de sector onaantrekkelijk maken. Zo gaan jongeren echt niet kiezen voor een baan in de Metaal & Techniek. En de huidige vakkrachten zullen zo om zich heen gaan kijken en eerder een overstap maken, weg uit de sector.’
De vakbonden willen een ‘eerlijke beloning’ voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten, en een minimumloon van 14 euro per uur. Bovendien moet er een zware beroepenregeling komen voor ouderen vanaf 3 jaar voor hun pensioenleeftijd. Follon is bereid om daarover te praten, maar hij wil dan ook dat ouderen langer consignatiediensten draaien voor overwerk.
Vooruitblik 2022 op 14 december 2021
Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Wat heb je als or te zeggen over hybride werkvormen? Hoe gaat het verder met corona en het vaccineren? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van arbo en arbeidsvoorwaarden? Laat je in één dag bijpraten: de Vooruitblik 2022 op 14 december 2021! Bekijk nu het programma en koop snel een kaartje.
Geef een antwoord