De werknemers in de kleinmetaal geven niet op. Ook in 2022 wil de FNV grote regionale stakingen organiseren, verspreid over het land. Net zo lang tot de werkgevers akkoord gaan met de eisen voor een betere cao.
‘We hebben nu even pauze vanwege de feestdagen. Maar begin volgend jaar komen we weer bij elkaar om nieuwe stakingsdagen te plannen’, zegt een woordvoerder van de FNV. Volgens hem hebben er al duizenden medewerkers gestaakt. Telkens is een groep bedrijven in een andere regio aan de beurt. De FNV heeft zelf sterk de indruk dat werknemers en vakbonden de werkgevers op deze manier behoorlijk dwars zitten.
- Tip! Wanneer heeft de or wel en niets te zeggen over de cao? Na de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 onder andere op 21 april en 16 juni, weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Maar tot beweging bij de onderhandelaars van de werkgevers heeft het nog niet geleid, aldus een woordvoerder van de FNV. Die ziet, samen met zijn collega’s van het CNV en De Unie de onvrede oplopen onder de werknemers. De werkgevers zouden zuinig moeten zijn op de loyaliteit van de werknemers, vindt CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra. Want de kleinmetaalsector, waar ook de installatiebedrijven onder vallen, krijgt de komende jaren veel werk te verrichten vanwege de energietransitie.
Loon en vroegpensioen
Het verschil van mening over de nieuwe cao in de kleinmetaal gaat vooral over loon en een vroegpensioenregeling voor zware beroepen. De werkgevers willen de lonen verhogen met € 42,50 bruto per maand, vanaf 1 januari 2022 met een looptijd 12 maanden. Volgens FNV en CNV komt dat neer op 1,4 procent meer loon per maand. ‘Dat is minder dan de inflatie’, constateert CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra. De bonden eisen 5 procent, en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten.
Aantrekkelijkheid sector
De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die de onderhandelingen voert namens de werkgevers, heeft meermaals aangegeven de acties te betreuren. De eisen van de vakbonden zijn volgens de werkgevers te hoog. Directeur en hoofdonderhandelaar Ron Follon van de FWT wijst erop dat het loonbod van de werkgevers samen met de vorige cao neerkomt op een loonstijging van gemiddeld 2,8 procent per jaar tussen 2019 en 2022. Door de vaste verhoging in geld zouden vooral de jongeren erop vooruit gaan, wat goed is voor de aantrekkelijkheid van de sector, aldus het persbericht van de FWT.
‘Verslechteringsvoorstellen’
Die aantrekkelijkheid van de sector is juist waar de vakbonden zich zorgen om maken. Regiobestuurder FNV Metaal Pieter Beuzenberg noemt dit cao-bod ‘verslechteringsvoorstellen die de sector onaantrekkelijk maken. Zo gaan jongeren echt niet kiezen voor een baan in de Metaal & Techniek. En de huidige vakkrachten zullen zo om zich heen gaan kijken en eerder een overstap maken, weg uit de sector.’
Lees ook:
- Strijd om cao kleinmetaal wordt loopgravenoorlog
- Nieuwe estafettestakingen in de kleinmetaal
- Avr kan volwaardig alternatief zijn voor cao
Bovendien moet er een zware beroepenregeling komen voor ouderen vanaf 3 jaar voor hun pensioenleeftijd. Follon is bereid om daarover te praten, maar hij wil dan ook dat ouderen langer consignatiediensten draaien voor overwerk.
Ook stroeve onderhandelingen in andere sectoren
Ook in andere sectoren verlopen de cao-onderhandelingen stroef. Blijkt uit recente persberichten van de FNV. Zo is het overleg over een nieuwe cao in de ziekenhuizen geklapt, na de zevende onderhandelingsronde. Ook de nieuwe CAO Bakkersbedrijf komt er voorlopig niet, vooral omdat de werkgevers volgens CNV en FNV te weinig loon bieden. En ook bij de touringcarchauffeurs kan de vlag nog niet uit. De werkgevers bieden daar de helft van wat de bonden willen. Acties zijn niet uitgesloten.
Een betere Kerst hebben de medewerkers bij het vloerenbedrijf Forbo en Novilon. Zij krijgen er 4 procent bij. Ook bij de ArboUnie geen zure gezichten na een nieuwe cao met ruim 3 procent hoger loon en 2 euro thuiswerkvergoeding per dag.
OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022
Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Wat heb je als or te zeggen over hybride werkvormen? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van arbo en arbeidsvoorwaarden? Laat je in één dag bijpraten: de OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022! Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord