Werkgevers pleiten hartstochtelijk voor soepeler coronabeleid. De quarantaineregels moeten soepeler, en de lockdown moet worden beëindigd per 15 januari aanstaande. Het koor van maatschappelijke organisaties dat roept om versoepelingen zwelt flink aan, in de aanloop naar de persconferentie van aanstaande vrijdag.
‘Voor ondernemers is de lockdown niet meer te doen, voor de hele samenleving niet en alle andere landen in Europa zijn ook grotendeels open. Daarnaast weten we inmiddels meer van de Omikron-variant dan begin december.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland.
- Tip! Tijdens de Basiscursus Medezeggenschap, binnenkort te volgen op 15 februari en 22 maart 2022 leer je alles wat je nodig hebt om je werk als or-lid optimaal uit te voeren. Niet alleen de wetten en regels, maar ook hoe organisaties en rechters daarmee in de praktijk meestal omgaan.
‘Daarnaast zijn de reserves van ondernemers in sectoren als de horeca, de retail en de evenementen inmiddels volledig uitgeput’, aldus de ondernemingsorganisaties. Een rondgang van het FD langs mkb-ondernemers bevestigt dat. De belangenverenigingen wijzen erop dat een groot deel van de groep oudere kwetsbare Nederlanders inmiddels een boosterprik heeft gehad. Dat verlaagt de kans op ernstige ziekte en ziekenhuisopname aanzienlijk, stellen de werkgevers.
Scheve gezichten
Ook is de economie in buurlanden grotendeels open, ondanks oplopende besmettingsaantallen en met vergevorderde boostercampagnes. ‘Dit leidt tot steeds meer scheve gezichten. Nederlanders die net over de grens wel mogen winkelen of naar een restaurant of museum mogen, maar hier nog altijd niet.’ VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat het nieuwe kabinet vanaf nu vooral kijkt naar wat wel kan, in plaats van lockdowns en andere beperkingen handhaven. De werkgevers gaan hierover graag zo snel mogelijk in gesprek met het kabinet. Ook wijzen ze op bestaande coronaregels en eerder opgestelde protocollen in verschillende sectoren. Want: ‘Eén ding is glashelder: de huidige situatie is niet langer houdbaar voor ondernemers in de getroffen sectoren.’
Soepeler quarantaineregels
Niet alleen de lockdown speelt veel ondernemers parten. Ook de quarantaineregels moeten snel versoepeld, vinden de werkgevers. Nu moet een werknemer, ongeacht de testuitslag, in quarantaine blijven tot 5 dagen na het laatste contact met zijn huisgenoot of met een persoon die corona heeft. Na 5 dagen mag hij zich opnieuw laten testen bij de GGD. Is die test negatief, dan mag hij uit quarantaine. Maar hij of zij moet dan nog wel tot 10 dagen na het contact met huisgenoot of nauw contact met corona extra voorzichtig zijn. Dit betekent: 1,5 meter afstand houden, geen contact met kwetsbare personen, en grote groepen en drukke plekken ontwijken.
Booster meewegen
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kan dat eenvoudiger, door de boostervaccinatie mee te wegen. Zoals dat ook in België gebeurt. Heb je die gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine. In Spanje en Engeland gelden soortgelijke regels. Vanwege de korte incubatietijd van de Omikron-variant zou je verder al na drie dagen quarantaine moeten testen, om bij een negatief resultaat weer aan het werk te gaan. Dat scheelt werkgevers veel loondoorbetaling, stellen de belangenverenigingen van werkgevers, waaronder de AWVN.
‘Preventief verzuim kost de kleine werkgever veel’
Vooral bij kleine werkgevers drukken die, samen met de extra kosten voor een vervanger, zwaar op de begroting. Niet alleen kan een mogelijk besmette werknemer 5 dagen niet op locatie werken. In de 10 dagen daarna is dat vaak ook nog lastig, door alle voorzorgsmaatregelen. Een verzuimverzekering keert niet uit, omdat een werknemer die preventief in quarantaine moet niet ziek is.
Ook de vakbonden merken de nood waarin steeds meer werkgevers verkeren. De FNV zegt sinds 1 december zeker tachtig meldingen te hebben ontvangen van werknemers die tijdens hun quarantaine door hun leidinggevende onder druk worden gezet om toch naar het werk te komen. Soms krijgen ze te horen dat het ze anders vakantiedagen of loon kost. Woordvoerder José Kager van de FNV adviseert werknemers die het overkomt om het altijd te melden bij de vakbond, de ondernemingsraad of de vertrouwenspersoon. ‘En vooral ook bij de Arbeidsinspectie, dan kunnen die langs bij zo’n bedrijf’, zegt Kager in het NRC.
Werkgevers zetten medewerkers dus vaker onder druk om toch te komen werken. De AWVN merkt op dat dit onverstandig is. De werkgever is volgens de arbowet verplicht om voor een veilige en gezonde omgeving te zorgen. Daarbij hoort: voorkomen dat een potentieel besmette werknemer naar het werk komt en een potentieel gevaar vormt voor andere werknemers.
Lees ook:
- 1 op 5 moet doorwerken met coronaklachten
- Mkb staat het water aan de lippen
- Kabinet wil instemmingsrecht or bij coronatoegangsbewijs omzeilen
‘Winkels veilig open met reeks maatregelen’
De belangenvereniging van winkeliers INretail heeft een plan gepresenteerd waarmee 56.000 winkels permanent en veilig open zouden kunnen. Het omvat beperkingen van het aantal klanten, afstand bewaren, mondkapjes en handgel. Eventueel aangevuld met het coronatoegangsbewijs, als de situatie daarom vraagt. ‘Niet heel Nederland is te vergelijken met de koopgoot op zaterdagmiddag’, aldus een zegsman in het FD.
Landelijke VGWM-dag op 10 maart 2022
Tijdens zijn keynote ‘Veiligheid, welzijn en gezondheid: (on)afhankelijk van plaats en tijd‘ vertelt Bas Snippert je hoe je veiligheid, welzijn en gezondheid in je organisatie ook op afstand onder de aandacht kunt houden. Je krijgt een verfrissend perspectief op hybride werken, met bruikbare tips om zelf- en co-regulatie te versterken, zowel op kantoor als op afstand. Bekijk het complete programma!
Geef een antwoord