Ook in december was het ziekteverzuim ‘uitzonderlijk hoog’ volgens de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Vooral in de gezondheidszorg, de industrie, het onderwijs en de bouw vielen relatief veel mensen tijdelijk uit.
Volgens cijfers van deze arbodiensten lag het gemiddelde ziekteverzuim eind vorig jaar op 4,9 procent. Iets meer dan 1 melding op elke 3 was gerelateerd aan corona. Nu de vakantie en lockdown voorbij zijn, denkt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken van HumanCapitalCare dat het verzuim verder gaat stijgen. ‘Het aantal coronabesmettingen blijft hoog. En ondanks dat we door de omikronvariant minder ziek worden, vallen werkenden toch een paar dagen uit.’ Eerder lieten diverse grote Nederlandse bedrijven, waaronder KPN en ING, al weten dat er meer coronabesmettingen waren onder hun personeel. Maar het hogere verzuim leidde er vooralsnog niet tot ernstige problemen.
- Tip! Seksuele intimidatie, agressie en geweld, werkdruk en pesten. Het leidt tot psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en minder (of helemaal geen) plezier in je werk. Tijdens de studiedag Werkdruk/werkstress en de rol van de OR op 31 maart of 7 juni 2022 krijg je tips hoe de or optimale invloed kan uitoefenen op het beleid en een actieve bijdrage kan leveren aan minder werkdruk en werkstress.
Leren leven met het virus
Die uitval komt vooral door de quarantaineregels, weet het FD. VNO-NCW en MKB Nederland dringen aan op verkorten van de quarantaineperiode van 5 naar 3 dagen. Ook moeten mensen met cruciale beroepen niet langer in quarantaine na contact met een besmet persoon, vinden ze. Als ze zelf klachtenvrij zijn. ‘We moeten ophouden met telkens in de paniekstand schieten’, vindt Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL. ‘We moeten leren leven met het virus.’
De huidige regels geven vooral problemen in supermarkten, slachthuizen, bij schoonmaakbedrijven en in het onderwijs. Bij 8 van elke 10 scholen zit personeel thuis. En de NS verwacht dat 15 procent van de treinen in februari niet zal rijden door problemen met de bezetting. KLM schrapt ‘pro-actief’ vluchten tussen tussen 7 februari en 13 maart. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het verzuim op recordhoogte is. Roosters rondkrijgen is een steeds grotere puzzel. Voorraden worden krapper. Monteursploegen zijn uitgedund. Ze rijden achter elkaar naar een klant, om te voorkomen dat ze in dezelfde auto elkaar besmetten.
Werken op locatie is lastig
Dat het verzuim vooral in enkele sectoren piekt is volgens Jurriaan Penders geen toeval. ‘Dit zijn sectoren waar werknemers volgens een dienstrooster en vrijwel altijd op locatie werken.’ Door de quarantaineregels heeft een coronabesmetting bij een collega bij die beroepen meer impact. Bij financiële instellingen en in de zakelijke dienstverlening, waar het veelal om kantoorwerk gaat, pakte het verzuim volgens de arbodiensten het laagste uit. ArboNed en HumanCapitalCare zijn onderdeel van de HumanTotalCare-groep en gezamenlijk werkzaam voor in totaal circa 1 miljoen werkenden.
Lees ook:
- Moet de or instemmen met een verzuiminterventieplan?
- Over de grote onbekende die long covid heet
- Hoog ziekteverzuim? Andere arbodienst niet altijd de beste oplossing
Thuiswerken van invloed op lang verzuim
Toch heeft ook thuiswerken een negatieve invloed op het ziekteverzuim, en dan vooral op het langdurige verzuim. Bij de helft van de mensen die langdurig ziek thuis zat of zit is thuiswerken de oorzaak. Dat zegt René Voets, directeur Bedrijven bij Interpolis in De Gelderlander. Thuiswerken is volgens hem fysiek en mentaal belastend. Fysiek omdat nog altijd niet alle werkplekken thuis ergonomisch goed is ingericht. Dat kan ook niet bij elke werkplek thuis. En ook mentaal is langdurig thuiswerken voor sommige mensen erg belastend. Eenzaamheid, zelf de werkdruk in de gaten moeten houden en letten op de werk-privébalans is niet voor iedereen even makkelijk.
Landelijke VGWM-dag op 10 maart 2022
Als ‘vaste commissie’ voor veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu komt er veel op je af op het gebied van arbo en beleid. Behalve corona lijken stress en burnouts ook steeds meer op een epidemie. En hoe kunnen mensen veilig blijven werken, thuis en op kantoor? Tijdens de 19e editie van de Landelijke VGWM-dag op 10 maart 2022 praten onze experts je helemaal bij over alle belangrijke VGWM-onderwerpen. Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord