Een delegatie van werknemers uit de sector Metaal en Techniek heeft een petitie aangeboden bij Ron Follon, onderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek. Follon nodigde aansluitend de bonden uit om terug te keren aan de onderhandelingstafel. Maar daar heeft de FNV, die namens de werknemers de petitie op touw had gezet, geen gehoor aan gegeven. De stakingsacties van 24 uur gaan ondertussen onverminderd door.
FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie blijven bij hun standpunt dat de werkgevers in de metaalsector eerst hun loonbod moeten verbeteren. De bonden eisen 5 procent erbij, de werkgevers komen hoogstens met 2,8 procent bezien vanaf 2019. De FNV becijfert dat op 1,4 procent per jaar en noemt het ‘absoluut veel te laag’. Ook het CNV wijst erop dat dit bod ver onder de inflatie is. Het CNV eist 3 procent, met een vloer van 110 euro bruto per maand. Volgens de FWT is er sprake van een verschil van inzicht. Maar dergelijke geschillen moeten volgens de FWT aan de onderhandelingstafel worden besproken.
- Tip! Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Wat heb je als or te zeggen over hybride werkvormen? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van arbo en arbeidsvoorwaarden? Laat je in één dag bijpraten: de OR Wetgeving en Actualiteitendag op 24 maart 2022 Bekijk nu het programma.
‘Meer loon bieden, anders lopen mensen weg’
Verschillende media meldden dat de spanningen bij de achterban van de FWT oplopen. Zo schreef De Telegraaf dat sommige bedrijven uit de sector voor een verdergaande loonsverhoging zouden zijn. Ze willen daarmee voorkomen dat werknemers overstappen naar sectoren met betere voorwaarden. Sommige bedrijven zouden mede hierom zelf al loonsverhogingen hebben doorgevoerd.
Hoofdonderhandelaar en directeur van de FWT Follon wil niet ingaan op vragen over vermeend rumoer bij de achterban. Hij wijst erop dat stakingen sowieso schade voor bedrijven met zich meebrengen. Sinds oktober, toen de onderhandelingen vastliepen, is al tientallen keren gestaakt bij verschillende metaalbedrijven. De FWT heeft meermaals aangegeven de acties te betreuren. De eisen van de vakbonden zijn volgens de werkgevers te hoog.
Lees ook:
- Nieuwe estafettestakingen in de kleinmetaal
- Valt consignatiedienst onder ‘werktijdenregeling’?
- Snel meer enthousiasme voor regeling vervroegd uittreden
Loon en ouderenregelingen
De bonden eisen 5 procent, 2 vakantiedagen per jaar erbij, en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Ook moet er een zware beroepenregeling komen voor ouderen vanaf 3 jaar voor hun pensioenleeftijd. De consignatiediensten voor ouderen moeten verdwijnen. Directeur en hoofdonderhandelaar Ron Follon van de FWT is bereid om daarover te praten. Maar hij wil dat ouderen vanaf 55 consignatiediensten blijven draaien voor overwerk. De werkgevers willen komen tot één integrale ouderenregeling, waarin de door de vakbonden gewenste (en door de overheid tijdelijk fiscaal aantrekkelijk gemaakte) Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) is opgenomen.
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Hoe blijven we verbonden met elkaar? De OR staat voor grote uitdagingen. Nog nooit was het zo belangrijk om bij te blijven en om verbonden te blijven met jouw achterban! Tijdens de Landelijke Or-dag op 23 juni geven 20 verschillende workshops je kennis, inzichten en inspiratie om de zaak bij elkaar te houden. Bekijk het complete programma van deze dag.
Geef een antwoord