De 48-uursstakingen in het cao-conflict in de metaal en techniek breiden zich uit. In week 11 begonnen ze op 2 plekken in Friesland; in week 12 gaan bedrijven in Zuid-Holland en het zuiden van Limburg 2 dagen plat. De standpunten van vakbonden en werkgevers blijven onveranderd.
Reden voor de aanhoudende golf van stakingen in de sector is het uitblijven van een nieuwe cao. Grootste steen des aanstoots is het loonbod van de werkgevers. Het zou neerkomen op 1,4 procent per maand, minder dan de inflatie. ‘Het wordt hoog tijd dat de werkgevers wakker worden en inzien dat dit in deze tijd totaal niet realistisch is. We gaan daarom volgende week de druk opvoeren, met een staking van 48 uur in Friesland’, zegt regionaal actieleider Tristan Westra van CNV Vakmensen.
De werkgevers, verenigd in de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) stellen dat hun loonbod een loonstijging betekent van gemiddeld 2,8 procent per jaar tussen 2019 en 2022. Hierbij moet wel de loonsverhoging van vorig jaar worden opgeteld. Er zit bovendien een vaste verhoging per maand in. Hierdoor zouden vooral de jongeren erop vooruit gaan, wat goed is voor de aantrekkelijkheid van de sector, stelt de FWT.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Heeft de or nooit iets te zeggen over de lonen? Met de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 onder andere op 21 april en 16 juni, weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
‘Eisen van de bonden zijn te hoog’
De vakbonden zien dat anders. Zij eisen 5 procent, 2 vakantiedagen per jaar erbij, en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Ook moet er een zware beroepenregeling komen voor ouderen vanaf 3 jaar voor hun pensioenleeftijd. Directeur en hoofdonderhandelaar Ron Follon van de FWT is bereid om daarover te praten. Maar hij wil dan ook dat ouderen vanaf 55 consignatiediensten blijven draaien voor overwerk.
De werkgevers willen komen tot één integrale ouderenregeling, waarin de door de vakbonden gewenste (en door de overheid tijdelijk fiscaal aantrekkelijk gemaakte) Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) is opgenomen. De FWT heeft meermaals aangegeven de acties te betreuren. De FWT wil graag verder praten over de ‘niet in beton gegoten contouren voor een nieuwe cao’. Maar de eisen van de vakbonden zijn volgens de werkgevers te hoog. En stakingen brengen een nieuwe cao niet dichterbij, stellen de werkgevers. De FNV laat weten dat juist het loonbod van de werkgevers een cao niet dichterbij brengt. “De leden zijn steeds bozer dat de werkgevers geen millimeter opschuiven”, zegt een woordvoerder van de vakbond.
‘We gaan de druk opvoeren’
Volgens een woordvoerder van de FNV hebben al duizenden medewerkers gestaakt in reeksen van estafettestakingen door het hele land sinds 15 november vorig jaar. Zelf heeft FNV ‘sterk de indruk’ dat werknemers en vakbonden de werkgevers op deze manier behoorlijk dwars zitten. De vakbonden zien de onvrede oplopen onder de werknemers.
De werkgevers zouden zuinig moeten zijn op hun loyaliteit, vindt CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra. Want de kleinmetaalsector, waar ook de installatiebedrijven onder vallen, krijgt de komende jaren veel werk te verrichten vanwege de energietransitie. Dus verbaast Zijlstra zich over het gebrek aan beweging bij de werkgevers, ondanks 22 stakingen tot nu toe. ‘Er is een groot tekort aan vakmensen. Als je die aan je wilt binden zal er toch echt snel een goede cao moeten komen.’
‘Aantrekkelijkheid sector staat op het spel’
Ook regiobestuurder Peter Reniers van de FNV maakt zich zorgen om de aantrekkelijkheid van de sector als werkgever door deze aanhoudende golf van stakingen. ‘Zo liggen de opleidingsfondsen en vertrekt er personeel naar sectoren waar betere arbeidsvoorwaarden zijn afgesproken; zoals naar bedrijven in zustersector Metalektro. De knoop wil bij de werkgevers kennelijk maar niet uit de oren. Daarom gaan wij onverminderd door met acties totdat er een fatsoenlijke cao ligt voor zo’n 320.000 werknemers.’
‘Nu investeren in betere arbeidsvoorwaarden’
Ook Reniers wijst erop dat de kleinmetaal veel werk krijgt de komende jaren. ‘Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie. Dan ligt het toch voor de hand dat er geïnvesteerd wordt op het gebied van arbeidsvoorwaarden om de sector aantrekkelijk te maken? Werknemers hoeven wij niet te overtuigen van die noodzaak, die zien de tekorten al lang en breed aan komen. Nu de werkgevers nog!’
Lees ook:
- Strijd om cao kleinmetaal wordt loopgravenoorlog
- Snel meer enthousiasme voor regeling vervroegd uittreden
- De klimaattransitie begint nu
De sector Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober 2021 af.
OR workshopdag op 24 mei 2022
Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens de OR workshopdag. Stel jouw ideale dag samen door uit niet minder dan 14 workshops de 2 meest passende te kiezen. De sessies duren elk bijna een dagdeel. De optimale voorbereiding op een nog succesvollere periode in de or!
Het is echt een schande dat de werkgevers de loonstijging uit de vorige CAO willen meetellen met de nieuwe CAO en dan nog maar op 2.8% uitkomen terwijl de inflatie inmiddels 5.4% is (december 2021) !
Loonstijging zou minimaal de inflatie moeten compenseren om koopkracht te behouden dus 5.4% erbij ten opzichte van vorig jaar ! Hier kan niet over worden onderhandeld dit is het minimale een loonstijging die inflatie compenseert, al het mindere betekend teruggang!!!
Werkgevers ga jullie schamen, zelf wel bonussen opstrijken en dan met zon kruimel aankomen bij jullie personeel, gatverdamme wat een smerig voorstel van jullie!!!
Een loonstijging van 5,4% op basis van inflatie over december 2021 lijkt mij iets teveel van het goede ( is trouwens 5,7 %). De inflatie over héél 2021 is 2,7%!
Cao duurt nu wel heel erg lang. Krijgen we het ook terug vanaf vorig jaar? Aangezien het cao al lang verlopen is.
De inflatie blijft maar doorstijgen, beseffen werkgevers niet dat werknemers elders gaan kijken om meer te kunnen verdienen.
Een fikse verhoging lijkt mij op z’n plaats, omdat de cao immers al lang afgelopen is.
Door het getreuzel zullen de eisen alleen maar hoger worden, dit is ook nodig om de werknemers uit de armoede te houden.
Het is dom van de werkgevers dat ze niet in het 4e kwartaal van 2021 naar een akkoord hebben gezocht. Toen was de inflatie nog enigszins binnen de perken. Nu weten werknemersorganisaties dat inflatie sterk oploopt, en worden de onderhandelingen alleen maar lastiger. In 4e kwartaal zou er akkoord zijn gekomen o.b.v. 3% denk ik. Daar komen werkgevers nu niet meer mee weg. En ondertussen wordt het steeds moeilijker om technisch personeel te vinden. Wordt niet makkelijker nu in Metalektro wel fatsoenlijk akkoord is bereikt. Die vissen op personeelsgebied toch vaak in elkaars vijver…
Werkelijk niet normaal meer zooooooo ongelooflijk halsstarrig de werkgevers zich opstellen onder aanvoering van ene Ron Fallon ze moeten zichzelf zeer diep schamen voor hoe zij zich gedragen als op geld beluste honden.
Wordt echt hoog tijd voor een landelijke staking van minstens één week.
reiskostenvergoeding 2022 te laag 0,19 is niks
Levert die stakingen ook wat op?
Waar blijft de nieuwe CAO voor kleinmetaal?
Het is een schande! Godverdomme!!!!!!!
We zouden ook tevreden kunnen zijn met ons CAO en wat de werkgevers bieden.
Zij moeten nog bijkomen van de corona schade.
Het is allemaal niet zo simpel en dat erg grof geld wordt verdient.
Tevreden mens viert altijd feest.
En toch is er eindelijk een (principe)akkoord: https://www.ornet.nl/blog/2022/04/08/eindelijk-akkoord-cao-metaal-en-techniek/