Vanaf 23 maart gelden alleen nog enkele basismaatregelen tegen de verspreiding van corona. Dus: geen handen schudden, hygiëne, ventileren en testen bij klachten. Dit dossier wordt alleen nog bijgewerkt als er grote wijzigingen zijn.
Het financiële steunpakket
Sinds 1 april is de overheid gestopt met haar financiële steunpakket. Voor omzetschade geleden na die datum kunnen ondernemers dan geen subsidie meer krijgen.
NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud)
De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is een subsidie op een deel van de loonkosten voor bedrijven die door de coronacrisis minder of geen omzet maken. NOW 6 aanvragen (of NOW 8 volgens de telling van het UWV) kan de werkgever nog aanvragen tot 13 april 2022 bij het UWV.
TVL en ATE
Aanvragen van TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) kon tot en met donderdag 31 maart 2022, 17:00 uur. Organisatoren van evenementen kunnen tot 31 mei 2022, 17:00 uur nog de subsidieregeling Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen 2021 (ATE) aanvragen. Kijk voor meer informatie over de TVL en de ATE (en voor meer over de behandeling van lopende aanvragen) op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (rvo).
Belastinguitstel en terugbetaling schuld
De regering verlengt uitstel van belasting betalen tot en met 31 maart 2022. Aflossen van uitgestelde belastingbetalingen mag 5 jaar duren (was 3). Een overzicht van alle fiscale regelingen biedt de Rijksoverheid.
Onbelaste reiskostenvergoeding
De onbelaste reiskostenvergoeding is geëindigd op 31 december 2021. Ook in 2022 is een onbelaste reiskostenvergoeding mogelijk. Maar alleen voor de werkdagen waarop de werknemer van en naar de zaak forenst. Voor thuiswerkdagen is een onbelaste vergoeding mogelijk van 2 euro per dag.
Maatregelen voor de omgang met corona
Het kabinet handhaaft alleen de basisregels tegen de verspreiding van corona. Dus:
- 1,5 meter afstand houden,
- geen handen schudden,
- handen wassen,
- ruimten ventileren,
- (zelf)testen en thuisblijven bij klachten.
Klachten? thuisblijven en testen
- Wie klachten heeft gaat naar huis, of blijft thuis en doet een zelftest. Bij een positieve uitslag van de zelftest gaat u direct in isolatie. Indien nodig laat u zich testen bij de GGD.
- De lengte van de quarantaine na een verdacht contact of isolatie bij besmetting verschilt per situatie. Lees meer over de regels voor quarantaine en isolatie bij de Rijksoverheid.
Alle informatie over de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 is te vinden bij de Rijksoverheid. Waaronder het langetermijnbeleid voor de aanpak van Covid-19.
Raadpleeg verder onze dossiers over specifieke aspecten van de coronacrisis:
- Wat de or moet weten over vaccineren tegen covid
- Wat de or moet weten over thuiswerken
- Wat de or moet weten over terugkeren naar de zaak
- Wat de or moet weten over testen op corona
Kennisbank OR in de praktijk 
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken.
Ik vindt het buitengewoon onverstandig en onacceptabel dat de coronamaatregelen worden vervallen en dat vaccinatie verplicht wordt omdat het gratis testen komt te vervallen. Laat me niet vaccineren en wacht tot het onderzoek van eind 2023.
Ikwil weten als een bedrijf om 17.00 uur dicht moet dit ook geldt voor medewerkers of dat de werkgever kan verplichten tot andere werkzaamheden zoals Trainingen of schoonmaken
Is het nu een dringend advies max. 4 personen met de Kerst te ontvangen of is het een wet, waar bij een overtreding een boete op staat?