De loonsubsidie NOW is stopgezet per 1 april 2022. De subsidie was ook beschikbaar in het eerste kwartaal van 2022. Bedrijven die de subsidie hebben ontvangen, moeten zelf op tijd vragen om de definitieve berekening.
Snel naar…
Zelf de definitieve berekening aanvragen!
Aanvragen NOW
De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is een subsidie op een deel van de loonkosten voor bedrijven die door de coronacrisis minder of geen omzet maken. NOW was ook beschikbaar in het eerste kwartaal van 2022.
- Tip: Subsidies, tijdvakken, voorwaarden… Heb je daar als ondernemingsraad (n)iets over te zeggen? Met de Kennisbank OR in de Praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen. Probeer het een maand voor maar 1 euro.
Compensatie gebaseerd op verlies omzet
De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet. De voorwaarden van NOW 5 en 6 zijn iets verruimd. De ondergrens voor de vergoeding van loonkosten blijft 20 procent omzetverlies. Om het recht op NOW precies te berekenen, heeft de Rijksoverheid met het UWV een rekenhulp ontwikkeld.
NOW en WTV
De regeling Werktijdverkorting (WTV) blijft vermoedelijk bestaan naast de NOW vanaf de 5e editie. Corona is geen bijzonder bedrijfsrisico waarvoor de werkgever WTV kan aanvragen. Maar voor andere bijzondere situaties, zoals brand of blikseminslag kan de werkgever dus wel WTV krijgen. WW-uitkeringen die de werkgever vergoed krijgt voor WTV geldt wel als omzet voor de NOW.
Voor de meeste NOW’s heeft het UWV ook een simulatietool gemaakt. Werkgevers kunnen daarmee een inschatting maken van de hoogte van het voorschot en de uiteindelijke tegemoetkoming. Meer informatie over deze aanpassingen binnenkort bij het UWV, en bij de Rijksoverheid.
- Lees ook: Moet de or instemmen met een aanvraag voor NOW?
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken.
Geen ontslagboete, loonoffer kan
De ontslagboete is verdwenen sinds de NOW 3. Ook kunnen bedrijven hun loonsom hoogstens met 10 procent aanpassen zonder gevolgen voor de subsidie. De loonsom aanpassen kan door natuurlijk verloop, door mensen te ontslaan of door werknemers te vragen om een vrijwillig loonoffer. De regels van het arbeids- en ontslagrecht blijven hierbij gelden. Eenzijdig aanpassen van arbeidsvoorwaarden kan alleen wanneer dat expliciet is opgenomen in het arbeidscontract. En voor een loonoffer is toestemming van vakbonden en ondernemingsraad vereist. Zie ook onder Daling van de loonsom.
Bonussen, emolumenten, vergoedingen
Een bedrijf dat gebruik maakt van een van de NOW-regelingen mag over 2020 en naar verwachting ook 2021 geen winstuitkering aan aandeelhouders doen, geen dividend of bonussen aan het bestuur en de directie uitkeren en geen eigen aandelen inkopen. Bonussen aan gewone medewerkers, die horen bij de normale beloningssystematiek zijn wel toegestaan.
Nederlandse dochterondernemingen van buitenlandse moederbedrijven houden de NOW-subsidie op loonkosten als de moeder dividend en bonussen uitkeert en eigen aandelen inkoopt. De vaste (forfaitaire) opslag voor onder andere vakantiegeld, pensioenpremie en andere werkgeverslasten is 40 procent. Lonen tot tweemaal het maximum dagloon (€ 9.717,90 bruto per maand in 2021) tellen mee.
Voorschot; controle achteraf
Na de aanvraag zal UWV een voorschot verstrekken. De uiteindelijke subsidie stelt de overheid vast nadat het tijdvak is afgelopen waarover subsidie is aangevraagd.
Zelf vragen om definitieve berekening!
Na de aanvraag moet de werkgever zelf om een definitieve berekening van de NOW-subsidie vragen. Dat kan bij het UWV. Het UWV en de Rijksoverheid benadrukken dat het belangrijk is om de definitieve berekening op tijd aan te vragen. Anders zet het UWV het bedrag van de aanvraag op nul. De aanvrager moet dan alle subsidie terugbetalen. Ook bedrijven die teveel NOW hebben ontvangen, moeten het overschot terugbetalen. Hiervoor hanteert het UWV een termijn van 5 jaar (was 3 jaar).
Werkgevers die een voorschot van meer dan 20.000 euro hebben ontvangen, hebben een derdenverklaring nodig voor de definitieve berekening. Bij een voorschot vanaf 100.000 euro gaat het om een accountantsverklaring. Die kunnen ze later inleveren als als de vaststelling op tijd is aangevraagd. Voor grote, internationale bedrijven past het ministerie van SZW in overleg met de beroepsorganisatie van accountants NBA het protocol en de standaarden voor de controles aan. Meer informatie in dit nieuwsbericht bij de Rijksoverheid.
SZW en UWV werken samen om zicht te houden op de uitvoering van de NOW en de daarbij behorende risico’s op misbruik en oneigenlijk gebruik. Mogelijk kan het UWV een dwangbevel opleggen als de subsidie niet wordt terugbetaald. Wie wil weten hoeveel NOW-subsidie is uitgekeerd, en aan welke bedrijven kan op deze website kijken.
- Lees alle informatie over de NOW bij de Rijksoverheid.
Geef een antwoord