‘De zittingstermijn van onze ondernemingsraad verstrijkt over vier maanden. Normaal gesproken zouden we al voorbereidingen treffen voor de verkiezingen van een nieuwe ondernemingsraad. Maar door de nasleep van de coronacrisis en het hoge ziekteverzuim in onze organisatie denken wij deze verkiezingen niet met de benodigde zorgvuldigheid te kunnen organiseren. Kunnen wij de verkiezingen uitstellen?’
In principe is het niet mogelijk dat de ondernemingsraad tijdens de eigen zittingsperiode besluit om or-verkiezingen uit te stellen. Dit zou betekenen dat de zittende ondernemingsraad zijn eigen mandaat verlengt, hetgeen in strijd is met de WOR en het or-reglement. De ondernemingsraad is democratisch gekozen voor een bepaalde periode, en met het oog op de legitimiteit zullen er tijdig verkiezingen moeten worden georganiseerd.
Ondernemingsraden worstelen met de verkiezingen
Er kunnen zich echter bijzondere situaties voordoen, waarin uitstel van de verkiezingen en daarmee verlenging van de zittingstermijn van de ondernemingsraad wel als redelijk wordt gezien. In deze onzekere tijden worstelen veel ondernemingsraden met de verkiezingen. Sommige vrezen dat zij onvoldoende tijd hebben om de verkiezingen te organiseren, andere zijn vanwege het thuiswerken van collega’s genoodzaakt om de verkiezingen op een heel andere wijze te organiseren. Ook vrezen sommige ondernemingsraden dat ze niet genoeg enthousiasme kunnen opwekken bij collega’om zich verkiesbaar te stellen.
Er moet een hele goede reden zijn voor uitstel
Indien de ondernemingsraad het voornemen heeft om de verkiezingen uit te stellen zijn een aantal zaken van belang. Allereerst moet er sprake zijn van een hele goede reden voor het uitstellen van de verkiezingen. Een verlenging van de zittingsperiode zal verder moeten worden afgestemd met de bestuurder. De bestuurder is de overlegpartner van de ondernemingsraad en het is noodzakelijk dat de bestuurder de ondernemingsraad blijft erkennen als gesprekspartner.
Ook zullen de vakbonden en de medewerkers moeten worden geraadpleegd. Zij zijn belanghebbenden, en kunnen op grond van de WOR ook bezwaar maken tegen de verlenging van de zittingstermijn van de huidige or. Dit moet worden voorkomen. Ervaring leert dat bezwaren kunnen worden voorkomen of weggenomen met goede communicatie en goede uitleg over de verlenging van de zittingstermijn.
Tenslotte is het van belang dat een verlenging van de zittingsperiode alleen voor een bepaalde duur mogelijk is, met over het algemeen een maximum van 6 maanden.
Lees ook:
- Verkiezingen organiseren voor de ondernemingsraad (De regels, tips en stappenplan)
- Moet een or zonder quorum verkiezingen houden?
- Whitepaper Or-verkiezingen (gratis download)
Eerst kijken wat wél mogelijk is
Voordat het besluit tot uitstel van de verkiezingen wordt genomen verdient het wel aanbeveling om eerst te kijken wat wél mogelijk is. Werkwijzen kunnen vaak wel worden aangepast, en wellicht bieden online verkiezingen, webinars en videobellen uitkomst. Uiteraard zal dit bij de ene onderneming makkelijker zijn dan bij de andere. In sommige perioden vergt democratie nu eenmaal nog meer tijd en energie dan normaal.
Annette Terpstra is advocaat bij sprengersadvocaten.nl.
- Tip! Chronisch thuiswerken tijdens de coronacrisis heeft gezorgd voor nog een crisis: een versplinterde organisatie. Hoe bouw je weer aan een stevig netwerk van mensen na al die lockdowns? Danielle Braun vertelt je tijdens de Landelijke or-dag op 23 juni 2022 hoe je de organisatie ombouwt tot een tribe waarin elk geluid wordt gehoord. Bekijk het programma!
Geef een antwoord