Het Europees Parlement en de regeringen van de lidstaten hebben een principeakkoord gesloten over een ‘fatsoensnorm’ voor het wettelijk minimumloon. Het kabinet is tevreden met deze richtlijn, maar benadrukt dat Nederland zelf de hoogte van het minimumloon bepaalt. Dat stelt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Het principeakkoord houdt in dat elke lidstaat om het jaar bekijkt of het minimumloon in lijn is met de algemene salarisontwikkeling, de inflatie en de koopkracht. De vuistregel in het akkoord om de hoogte van het minimumloon vast te stellen is: 50 procent van het gemiddelde brutoloon dat in een land verdiend wordt als minimumniveau, en 60 procent van het mediaan salaris.
- Tip! Als or-lid moet je ook financiële stukken kunnen lezen en begrijpen. Handig bij reorganisaties of bedrijfssluitingen. Maar ook bij vragen van collega’s over de lonen, of de cao. Volg dus de ééndaagse opleiding ‘Financiële stukken lezen en begrijpen voor de ondernemingsraad’ op 28 juni of 24 november 2022.
Richtlijn
De onderhandelaars moeten het akkoord nog voorleggen aan hun achterban, het voltallige parlement en de regeringen van de lidstaten. Als de richtlijn wordt aangenomen door alle ministers van Sociale Zaken in de Europese Raad in september, heeft het kabinet nog twee jaar de tijd om de richtlijn te implementeren.
Uit de tekst van het principeakkoord blijkt dat het gaat om een richtlijn. Lidstaten zijn niet verplicht om een wettelijke minimumloon in te voeren; er wordt ook geen gemeenschappelijk minimumloon vastgesteld. De Europese Commissie geeft indicatoren voor lidstaten om te gebruiken bij het vaststellen van minimumlonen. Lidstaten mogen zelf bepalen hoe ze de richtlijn uitwerken, met het oog op de specifieke situaties in hun eigen land.
‘Minimumloon direct verhogen’
De FNV duurt dit veel te lang. De vakbond trekt uit dit akkoord de conclusie dat het minimumloon direct omhoog moet naar 14 euro per gewerkt uur. Petra Bolster, lid dagelijks bestuur FNV legt uit waarom: ‘De FNV zegt al jaren dat het minimumloon omhoog moet, want het huidige uurloon van €10,48 is te laag om fatsoenlijk van rond te kunnen komen. Zeker nu de inflatie zo enorm stijgt, boodschappen, gas en benzine onbetaalbaar worden, is het gat dat veel werkenden hebben aan het einde van de maand alleen nog maar groter geworden.’
Verhoging in 3 stappen
Minister Van Gennip vindt het ‘goed om mee te geven dat lidstaten zelf de bevoegdheid houden om keuzes te maken over de hoogte’. Ze wijst erop dat het kabinet al heeft aangekondigd dat het wettelijk minimumloon (wml) vanaf volgend jaar stapsgewijs met 7,5 procent omhoog gaat.
Het minimumloon gaat tussen 1 januari 2023 en 1 januari 2025 elk jaar met 2,5 procent omhoog. De regeringscoalitieheeft dit afgesproken tijdens de bijstelling van de begroting in de Voorjaarsnota. In 2025 moet de extra verhoging van 7,5 procent dan zijn bereikt. In het regeerakkoord was dezelfde verhoging voorzien, maar dan in 2 stappen vanaf 2024.
Lees ook:
Actieplan
De FNV vindt die verhoging veel te traag. Het wml moet volgens de vakbond in een keer omhoog naar 14 euro, en de uitkeringen moeten hieraan gekoppeld blijven. De FNV dringt aan op een actieplan met het kabinet om te bereiken dat in 80 procent van de cao’s dit minimum wordt afgesproken. Ook dat zou een eis zijn uit het principeakkoord, meent de FNV.
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Hoe blijven we verbonden met elkaar? Tijdens de Landelijke Or-dag op 23 juni 2022 geven 20 verschillende workshops je kennis, inzichten en inspiratie om de zaak bij elkaar te houden. Ook in sociaal-economisch opzicht. Met name in de workshops ‘Or, arbeidsvoorwaarden en het sociaal plan‘ door Joost van Mierlo. En in ‘Verbinding door en met arbeidsvoorwaarden‘ van Renate Vink-Dijkstra. Bekijk het complete programma van deze dag.
Mooi. Nu nog een akkoord over het maximumloon, want daar hoor ik niemand over.