Hoe kies ik een OR-cursus?

0

Er zijn veel instituten en bureaus die OR-cursussen aanbieden, tegen verschillende prijzen. Hier een checklist met tips waar de OR rekening mee kan houden bij de keuze van een
scholingsinstituut.

1. Nodig een aantal grote en kleine instellingen uit schriftelijke hun visie te geven op het scholingsprogramma van een pas gekozen OR.
 
2. Inviteer op basis hiervan de meest opvallende aanbieders (het alleen toezenden van een folder zegt weinig) uit tot het geven van een persoonlijke presentatie.
 
3. Spreek af dat de presentatie gegeven wordt door degene die straks het programma gaat uitvoeren.
 
4. Wijs de uitgenodigde instellingen erop dat er meerdere kandidaten zijn, en dat ze, ook als van hun aanbod geen gebruik wordt gemaakt, een beargumenteerde reactie krijgen.
 
5. Let op orginaliteit (dus geen standaardformules), kennis van het bedrijf of de bedrijfstak, de persoonlijke aanpak.
 
6. De uitspraak ‘wij werken volgens’ de GBIO-richtijnen, Vetron, ced­eo of een andere kwaliteitskeurmerk, zegt niet zo veel. Controleer of de betreffende instelling ook daadwerkelijk is aangesloten bij het genoemde keurmerk.
 
7. Over de prijs is te onderhandelen. De GBIO-tarieven liggen weliswaar voor een groot deel vast, maar een gratis studiebijeenkomst, een gratis intake-gesprek of andere speciale aanbiedingen zijn vaak wel bespreek­baar.
 
8. Let erop wat in de offerte wordt berekend. Zijn de intake-gesprekken gratis? Kost eventueel maatwerk (een studie van het bedrijf) extra geld en hoeveel? Als de OR van de trainer een schriftelijk verslag wenst van de cursus, wat zijn dan de extra kosten?
 
9. Verzuim niet de offerte van het conferentie-oord of hotel na te kijken. Soms is het een all-in-tarief, soms wordt achteraf elk A4-velletje papier in rekening gebracht.
 

Ga voor alle adressen van de bij het GBIO aangesloten OR-instituten naar de website van het GBIO.
 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer