Achterban benaderen voor klankbordgroep

0

Is er een format voor het benaderen van de achterban voor deelname aan een klankbordgroep?

Een vast format voor het benaderen van de achterban voor deelname aan een klankbordgroep is er niet. Een advies: benader de achterban op de wijze zoals je dat normaal ook doet: aan de hand van ‘doel’, ‘doelgroep’ en ‘middel’. Maak op basis van deze marketingbenadering een (klein) communicatieplan.

Doel
Het doel is om mensen te enthousiasmeren deel te nemen aan de klankbordgroep. Dit is laagdrempeliger dan het OR-werk, dus zorg ook dat dit onderscheid voldoende duidelijk is. Communiceer helder wat wel, maar vooral ook wat niet van de deelnemers wordt verwacht.

Doelgroep
Je doelgroep is vervolgens je gehele achterban. Essentieel voor een goede klankbordgroep is namelijk een goede afspiegeling van je gehele organisatie in deze groep. Anders krijg je een vertekend beeld. Een diverse doelgroep vereist natuurlijk ook diverse communicatie. Dat betekent niet alleen het gebruik van diverse communicatiemiddelen, maar het kan ook zo zijn dat er een andere tekst gewenst is. Wellicht moet je bij bepaalde groepen zelfs je boodschap mondeling toelichten.

Middel
Het middel kan dus ook erg verschillen. Zet niet in op één medium, maar kom tot een totaalpakket waarvan je zeker weet dat je er iedereen mee bereikt. Een persoonlijke benadering is meestal het meest effectief, dus vergeet vooral ook niet de directe collega’s van alle OR-leden. Hierop heb je immers het meeste invloed.

Betrek de bestuurder
Verder is het altijd raadzaam ook de bestuurder erbij te betrekken. Wanneer hij het belang van de klankbordgroep uitdraagt naar al het personeel (ook leidinggevenden), dan wil dit weleens dat extra duwtje in de rug beteken om toch deel te nemen.
 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer