Is het plaatsen van bewakingscamera’s instemmingsplichtig?

1

“Er zijn, zonder enig overleg met de OR,
bewakingscamera’s geplaatst in het bedrijf. Hebben we daar geen instemmingsrecht
op?”

Het plaatsen van bewakingscamera’s is een instemmingsplichtige aangelegenheid. De werkgever had al vóór de aanschaf van de apparatuur de OR om die instemming moeten vragen.

Het enkele feit dat de camera’s ook gebruikt kunnen worden om het gedrag van personeelsleden te volgen, is al voldoende. Dat dit wellicht niet de bedoeling is, doet daar niets aan af.

Bij de behandeling van het instemmingsverzoek had de OR daarover afspraken kunnen maken. Als het resultaat in de ogen van de raad onvoldoende was geweest dan had hij instemming kunnen onthouden en dan waren de camera’s niet aangeschaft.

Wat nu? De OR kan binnen een maand na plaatsing het besluit nietig verklaren. De camera’s moeten dan, op zijn minst, buiten gebruik worden gesteld totdat er alsnog instemming is gevraagd en verkregen. Als de bestuurder weigert, kan de raad de rechter inschakelen.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

1 reactie

Reageer