Lijstenstelsel zonder rangorde

0

“Eén van de gebruikelijke verkiezingslijsten heeft de ondernemingsraad verzocht om de kandidaten in een cirkel op de lijst op te nemen en de zetelverdeling binnen de lijst uitsluitend te laten bepalen door het aantal stemmen dat de kandidaten binnen de lijst per persoon hebben behaald. Is dit wettelijk mogelijk?”

Een essentieel kenmerk van het lijstenstelsel is de rangvolgorde binnen de lijst. Er is een lijsttrekker en een lijstduwer en daartussen staan de kandidaten in volgorde van de kandidaatstelling. Het model dat hierbij wordt gebruikt is de Kieswet. Bij conflicten blijkt de rechter ook deze wet als norm te hanteren.

Wat wel kan, is dat er in het reglement wordt bepaald dat kandidaten met voorkeursstemmen vanaf een bepaald deel van de kiesdeler met voorrang op anderen zijn verkozen. Uiteraard binnen het totaal van de aan de betreffende lijst toevallende zetels. En natuurlijk kunnen de kandidaten ook in alle vrijheid bepalen dat zij onderling de zeteltoewijzing op andere wijze regelen.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer