Mag werkgever huur vragen voor parkeerplekken?

0

Medewerkers moeten de parkeerplekken die eerst gratis waren nu gaan huren. Hebben we daar als ondernemingsraad wat over te zeggen?

Parkeerbeleid is niet adviesplichtig. Ook is er geen sprake van instemmingsrecht. Er zijn twee uitzonderingen:

  1. De bestuurder heeft eerder een adviesaanvraag ingediend over parkeerbeleid. Dan blijft het adviesplichtig.
  2. De bestuurder heeft eerder een personeelsregeling in het personeelshandboek laten opnemen over vergoedingen met betrekking tot het parkeerbeleid. In dit geval is deze wijziging instemmingsplichtig.

Geen harde rechten, wel invloed

Zijn er verder geen afspraken gemaakt, dan gelden er geen verworven rechten. Je hebt als ondernemingsraad geen harde rechten, maar je kunt wel je informele invloed gebruiken. Als je als OR toch iets voor de medewerkers wilt doen, kun je inventariseren wat de gevolgen voor de medewerkers zijn en in welke problemen mensen eventueel komen.

Vervolgens kun je met deze gegevens én met het initiatiefrecht in de hand de bestuurder vragen om een overgangsregeling, een uitzonderingsregeling voor schrijnende gevallen of iets anders om de pijn te verzachten.

  • Bovenstaande vraag is beantwoord via de vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door CAOP. Ook een vraag? Ga naar de vragenservice.

Medezeggenschap is topsport. Hoe zorg je dat jouw OR is voorbereid op de toekomst? Ga op 20 juni 2017 in het Utrechtse Stadion Galgenwaard recht op je doel af tijdens dé Landelijke OR-dag!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer