Recht op vervanging van OR-leden

0

“Waar in de wet vind ik dat OR-leden recht hebben op vervanging tijdens hun
OR-werk?”
 
 
 

Artikelen 17 en 18 geven OR-leden recht op loondoorbetaling tijdens OR-werk. Is de reguliere functie van een OR-lid niet zodanig dat die OR-tijd in het normale werk gevonden kan worden? Dan impliceert dat vervanging of uitbreiding van de personele capaciteit van de afdeling die het OR-lid ‘levert’.

Een andere uitwerking is tijdelijke uitbreiding van het arbeidscontract van een deeltijder die ook OR-lid is.

Alle uitwerkingen betekenen dat er formatieruimte ter beschikking moet worden gesteld als het niet wordt uitgewerkt dat de afdeling of het betrokken OR-lid de dupe wordt van het OR-werk.

De onderneming móet dus op grond van de wet op een of andere wijze ruimte maken voor het functioneren van de OR. Meestal gebeurt dit door afdelingen die geen OR-lid leveren formatieruimte te laten afstaan aan de werkeenheden die dat wel doen. Daarmee voorkom je tegelijkertijd dat het niet ter beschikking stellen van OR-leden wordt beloond.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer