Wie bepaalt de structuur?

0

“Als je midden in een fusieproces zit, is het moeilijk de toekomstige zeggenschapsverdeling helder te krijgen. De directies willen straks één OR, de beide ondernemingsraden willen voorlopig zelfstandig voortbestaan en zo veel mogelijk samenwerken. Wie bepaalt?”

Het is niet ongebruikelijk dat ondernemingsraden de eerste jaren na een fusie blijven voortbestaan. Het gaat daarbij niet alleen om ‘medezeggenschap volgt zeggenschap’, maar ook om de vertegenwoordiging van en herkenbaarheid voor de achterban.

Ofschoon de nieuwe bestuurder het initiatief kan nemen voor één gemeenschappelijke OR, zal hij daarbij toch rekening moeten houden met de opstelling van de bestaande raden. Enerzijds omdat deze tegen dat voornemen bezwaar kunnen aantekenen bij de bedrijfscommissie en zelfs de kantonrechter. Anderzijds omdat vermoedelijk grotendeels dezelfde mensen de nieuwe ondernemingsraad zullen bezetten en zich vervolgens inzetten voor het instellen van medezeggenschapsorganen op het niveau van de gefuseerde ondernemingen

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer