Zorgen OR’en multinationals om durfkapitalisten

0

Het OR-platform van multinationale ondernemingen (MNO)
maakt zich zorgen over de overnamedrift van durfkapitalisten. Bij overgenomen
bedrijven is er onduidelijkheid over de medezeggenschap.

Afgelopen jaar namen investeringsmaatschappijen voor miljarden euro’s aan Nederlandse bedrijven over. Onder meer onderdelen van Philips en Essent gingen over naar deze ‘durfkapitalisten’, die een bedrijf na enkele jaren met winst willen doorverkopen. Uit een inventarisatie van NRC Handelsblad blijkt dat 1 op de 50 Nederlandse werknemers in de marktsector inmiddels voor een investeringsmaatschappij werkt.
 
Een aantal leden van het MNO heeft te maken met overnames door durfkapitalisten, onder meer de ondernemingsraden van VNU, Philips, Stork en Akzo Nobel. Maken de betrokken ondernemingsraden zich zorgen? ‘Dat kun je wel zeggen’, zegt Ton Tang van het MNO. ‘Ik kan geen voorbeeld noemen waar een overname door een durfkapitalist positief uitvalt.’ Volgens Tang houden vele vragen de ondernemingsraden bezig. Tang: ‘De positie van de medezeggenschap bij deze maatschappijen is onduidelijk. Met wie moet de OR overleggen en wat is je invloed? En wat zijn de lange-termijn-effecten van een dergelijke overname op een bedrijf en de werkgelegenheid?’  
 
Het MNO is drukdoende de ervaringen van ondernemingsraden met durfkapitalisten te inventariseren. De resultaten komen in een nota, die binnenkort aan ministers en andere betrokkenen wordt overhandigd. In de nota zullen ook aanbevelingen voor de medezeggenschap worden opgenomen.  
 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer