De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor bedrijven en ondernemingsraden. We krijgen veel vragen. De meest gestelde vragen lopen we hier langs.
Geldt de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) ook voor thuiswerksituaties?
Ja! Dat betekent dat (nieuwe) regelingen over de manier van werken en de verantwoording daarvan, onderwerp van gesprek zijn tussen or en bestuurder. Dit geldt ook voor de inrichting van de thuiswerkplek en de faciliteiten die de werkgever beschikbaar stelt.
Mag de werkgever de or om instemming vragen om de temperatuur van de werknemers te meten en iets te doen met de uitslag hiervan?
Nee! Een werkgever mag geen gezondheidstests doen en gezondheidsgegevens verwerken. Dat is voorbehouden aan een bedrijfsarts.
Kan de or bij reorganisaties een sociaal plan afspreken?
Nee, in de regel kan de or geen juridisch bindende afspraken maken over de personele gevolgen (sociaal plan) van een reorganisatie. Hij heeft wel een adviesrecht over de voorgestelde wijzigingen in de organisatie. Meestal laat de or de onderhandelingen over een sociaal plan over aan de vakbonden.
Hoe belangrijk is medezeggenschap in crisistijd?
Medezeggenschap is in crisistijden minstens zo belangrijk als anders. Ook bestuurders hebben nog nooit een COVID-19-crisis meegemaakt. Dus is het nu extra belangrijk om te weten wat er speelt op de (thuis)werkvloer, en gebruik te maken van de kennis in de organisatie. De or kan signalen en creatieve ideeën van medewerkers opvangen, ophalen en verzamelen. Medewerkers en or kunnen zo meedenken en oplossingen aandragen bij de bestuurder.
De huidige uitzonderlijke omstandigheden maken dat bedrijfs- en werknemersbelangen mogelijk sneller botsen. Door de crisis moeten bedrijven vaak snellere en andersoortige maatregelen nemen dan voorheen. Overheidsmaatregelen kunnen de speelruimte van or en bestuurder beperken. Respecteer als or, vakbond en bestuurder ieders bevoegdheden en de grenzen daarvan en durf in crisistijden ook een beetje soepel te zijn.
Handreiking
Meer, en uitgebreidere informatie is te vinden de Handreiking overleg or en bestuurder over de gevolgen van COVID-19; Wat mag, moet en kan? De handreiking gaat onder meer over de NOW-regeling, veilig en gezond (thuis)werken met inachtneming van privacy, het veranderen van arbeidsvoorwaarden en reorganisaties. De handreiking bespreekt ook de gevolgen van de coronacrisis voor het werk (en de scholing) van de or en op de verdeling van verantwoordelijkheden tussen directie, or en vakbonden. De SER past de handreiking aan op de actualiteit.