PvdA stopt met initiatiefwetsvoorstel WOR

0

“Omdat het kabinet is gevallen en er eind november verkiezingen zijn, heeft het geen nut meer om door te gaan met het initiatiefwetsvoorstel voor een nieuwe WOR.”

Dit zegt PvdA-Kamerlid Hannie Stuurman.
Misschien komt ze nog wel met een notitie over hoe de PvdA denkt over de toekomst van de medezeggenschap.
 
Oktober vorig jaar verraste Stuurman vriend en vijand met de mededeling dat ze samen met VVD-Kamerlid Eske van Egerschot een initiatiefwetsvoorstel ging maken voor een nieuwe WOR. Beide Kamerleden waren samen met de vakbeweging en de OR-platforms de motor achter de struikelpartij van minister De Geus. Begin oktober moest de minister zijn wetsvoorstel voor een nieuwe WOR (WMW) intrekken, nog voordat het in de Kamer was behandeld. Stuurman zei toen over haar initiatief voor een nieuwe WOR: "Ik vind dat de WOR veel overtollige ballast met zich meebrengt en niet meer up-to-date is. Je kunt de OR een sterkere positie geven, bijvoorbeeld bij het afspreken van CAO’s." Ook bij onderwerpen als arbeid en zorg, kinderopvang, het nieuwe zorgstelsel of de levensloopregeling, wilde Stuurman de positie van de OR versterken. Het PvdA-Kamerlid, enkele jaren geleden nog bestuurder bij FNV Bondgenoten: "De VVD heeft natuurlijk andere beweegredenen dan de PvdA, maar dat maakt niet zoveel uit. We moeten het samen eens kunnen worden."
 
Samen met VVD
Stuurman, die begin van dit jaar groen licht had gekregen van haar fractie, voerde  afgelopen maanden overal in het land gesprekken over een nieuwe WOR, zoals met de OR-platforms en vakbeweging. In april liet VVD-Kamerlid Eske van Egerschot weten dat het project nog steeds liep. De samenwerking met Stuurman liep volgens haar prima, al was het wel Stuurman die de kar trok omdat ze het zelf te druk had. Aan die samenwerking is nu ook een einde gekomen. Stuurman: "Wegens alle trammelant rondom de val het kabinet, heb ik nog niet met Eske gesproken over het stopzetten van dit initiatief."
 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer